Stria - Cilt Çatlaklarında Lazer Uygulamaları

Cilt çatlakları geçmişte olduğu günümüzde de en önemli estetik problemlerden bir tanesi. Cilt çatlakları hakkında daha detaylı bilgi için...Geçmişten günümüze bir çok tedavi ve tedavi kombinasyonları kullanılmakta. Ancak klinik ve estetik cevaplar biz doktorları ve hastalarımızı çok mennun edemiyor idi. Son yıllarda cilt çatlaklarda klinik formları ve evrelerine göre lazer kombinasyonları kullanılmaya başlandı. Lazer tedavilerinde asıl amaç ve hedefleri aşağıdaki başlıklar ile tanımlayabiliriz.

  • Dermal kolajen yapımının fibroblastik aktivite ile arttırılması
  • Deri çatlaklarında artmış damarsal yapıların azaltılması(özellikle erken dönemdeki deri çatlaklarında, stria rubra-SR)
  • Deri yüzeyindeki yapısal düzensizliklerin azaltılması
  • Azalmış deri pigmentasyonunun arttırılması (özellikle stria alba-SA gibi beyazlaşmış deri çatlaklarında)
  • Deri elastikiyetinin arttırılması
  • Hücresel çoğalmanın düzenlenmesi
  • Deri hidrasyonunun-neminin arttırılması
  • Deride inflamasyonun azaltılması ve kontrol altına alınması

Cilt çatlaklarında kulanılan lazer ve ışık sistemleri

Nonablatif Lazer Uygulamaları

Bu lazerler cilt çatlağı üzerinde deriye zarar vermeden yani nonablatif olarak uygulanmaktadır.

Bu amaçla kullanılan lazerler;

Pulse Dye Lazer-PDL

PDL 585 ve 595 nm dalga boyu ile cilt çatlaklarında kullanılmaktadır.

Özellikle 595 nm dalga boyu PDL striae rubrada genişlemiş damarlar ve kızarklık için kulanılabilmekte ve estetik olarak başarılı sonuçlar vermekte.

 Aynı şekilde PDL stria albada dermiste elastin yapımını uyararak kullanılmaktadır. 595 nm PDL nin dermiste fibroblastik aktiviteyi arttırarak yeni kolajen ve elastin yapımını sağladığı gösterilmiştir. Buda stria albada deride atrofinin yani deri seviyesinde çökmenin düzelmesini sağlamakta. 

10 mm spot başlıklar ile 2.5-3 J/cm2 enerjilerde, 7 mm spot başlıklar ile 2-4 J/cm2 enerjilerde 4-6 hafta ara ile 2-4 seans uygulanmaktadır.

Nd YAG lazer

1064 nm dalga boyu ile neodyium:yittrium–aluminum–garnet laser (Nd:YAG) stria alba ve rubrada damarsal yaılar ve dermisin yeniden yapılandırılması için kullanılmakta. 

2.5-5 mm spotlarda, 80-100 J/cm2 fulence ve 15 – 20ms pulse ile kullanılmaktadır.

Tüm cilt çatlağı boyunca 1-2 Hz ile uygulama overlapsız yapılmaktadır. Seanslar 3-6 haftada bir tekrarlanmakta.

Excimer Lazer ve Excilite mikro

Xenon klorid excimer lazer 308 nm dalga boyu ile dar bant UVB fototedavileri başlığı altında geçmektedir. Geçmişten beri başta psoriasis-sedef ve vitiligo hastalıkları olmak üzere birçok cilt hastalıklarında kullanılmaktadır. Deri renginde azalma ve pigment kayıplarında klinik etkinliğini ispatlamış olan bu lazer sistemi özelikle stria alba gibi pigment düzensizliğinin olduğu deri çatlaklarında tercih edilmekte. Klinik çalışmalarda 8-12 seans sonrasında % 75 lerin üzerinde pigmente artışları sağlanmakta. Ancak klinik ve estetik değerlendirmelerde bu tedavilerin strialarda pigmentasyon dışında başka etkinliklerinin olmadığı gösterilmiştir. 

308 nm dalga boyu ile excimer lazer ve 308 nm dalga boyu ile dar bant UVB Excilite mikro cilt çatlaklarında kullanılmaktadır.

Başlagıçta uygulama öncesi  stria albanın çevresindeki normal deri alanı çinko oksid gibi kremler sürülerek korunmaya çalışılmış ancak vitiligo tedavilerinin tecrübelerden yola çıkılarak artık bu yapılmamakta. Tedavi öncesi MED hesaplanmakta, bunun altında dozlarda başlanmara. Haftada 1-2 uygulamalar ile 8-12 seans yapılmakta.  

Cooper bromide lazer

577 nm dalga boyu ile deride damarsal yapıların tedavisinde kullanılmakta. Bu nedenle cilt çatlaklarında özellikle stria rubra klinik tablosunda damarsal yapılar için tercih edilmekte. Cilt çatlarının derinlik, genişlik ve kırmızı renginde klinik ve estetik olarak etkili oldukları gösterilmiştir. Ancak 585-595 nm dalga boyuna sahip pulsed dye lazerin-PDL klinik etkinlikleri nedeni ile son yıllarda kullanılmamakta. 

1,450-nm Diode lazer

Son yıllarda aktif akne ve atrofik skarlarda kullanılmaktadır. Çok koyu tenlilerde daha güvenilir kullanılabilmektedir. 4, 8 yada 12J/cm2 enerjilerde 6 haftada bir 2-4 seans uygulanmaktadır. 4, 8 yada 12 J/cm2 enerjiler ve 6 hafta aralar ile kullanılmakta. 

Intense Pulse Light-IPL Sistemleri

515-1200 nm filtreleri ile cilt çatlaklarında kullanılmaktadır. Son yılarda rhodomin IPL sistemleri 595 nm yakın seçici dalga boyu ile özellikle pulsed dye lazer gibi kullanılmakta. 

Ablatif Lazer Uygulamaları

Fraksiyonel CO2 Lazer + Radyofrekans-RF

Cilt çatlaklarında Fraksiyonel CO2 klinik sonuçları ile son yıllarda daha fazla tercih edilmektedir. 10, 600-nm dalga boyuna sahip CO2 lazer fraksiyonel modu ile kullanıldığında strianın yüzeysel düzensizliklerini cilt yenileme ile çözmeye çalışırken, kolajen ve elastin sentezi ile deriyi yeniden yapılandırmakta bunun ile deri seviyesindeki atrofi gibi değişimleri düzenlemekte. Fraksiyonel modun kullanımı klasik modun kullanımına göre uygulama sonrası deride renk düzensizliklerinin(postinfmatuar hiperpigentasyon-PIH gibi) gelişiminide minimalize etmekte.

Son yıllarda fraksiyonel CO2 lazer cihazlarına radyofrekans-RF sistemleri eklenmiştir. Uygulam alanına CO2 lazer uygulanır iken aynı zamanda RF verilmektedir. Bu her ikisinin deride dermal yeniden yapılandırma etkilerini sinerjik olarak arttırmaktadır.

Fraksiyonel CO2 lazer ve RF birlikteliği 1 seans sonrasında strialarda % 60-75 oranında klinik ve estetik olumu sonuçlar vermektedir.

Fraksiyonel CO2 lazerler özellikle Stria albada tek başına, 308 nm excilite ile birlikte, stria rubrada ise PDL ile kombine kullanılmaktadır.

2-4 hafta ara ile Fraksiyonel CO2 lazer yapılmakta bu arada hastalar seans aralarında cilt çatlaklarına glikolik asit ve terationin içeren kremler kullanmaktadır.

Uygulama sonrası cilt çatlakları üzerinde hafif eritem ve sonrasında deri hafif soyulmalara olmaktadır.


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency