- Gösterim: 2748
Medikal amaçlı kullanılan radyofrekas sistemleri;
Bipolar Radyofrekans
Bipolar radyofrekansta tedavi alanında iki aktif elektrot kullanılmaktadır. Bu uygulama monopolar sistemlere göre daha büyük hacimli doku ısısı sağlamaktadır.
Bipolar RF sistemler ortaya çıkan doku ısısı iki elektrot arasında ortaya çıkmakta ve dokuda dağılmaktadır.
Monopolar Radyofrekans
RF dokulara elektrotlar ile uygulanmakta ve RF enerjisi uygulanan elektrotlar arasında dokuda yayılmaktadır. Bu elektrotlar sıklıkla RF akımının uygulandığı “aktif elektrot” ve akımın geri alındığı “pasif-return elektrot” olarak kullanılmaktadır.
Monopolar RF sistemlerinde aktif elektrot-küçük yüzey alanı ile tedavi yüzey alanında ve akımı geri alan elektrot-geniş bir yüzey alanı ile tedavi alanı dışındaki bir vücut yüzeyine temas ettirilmektedir.
Unipolar Radyofrekans
Unipolar Radyofrekansta tek aktif elektrot kullanılmaktadır. Sıklıkla cerrahi bölümlerde doku ablazyonu için kullanılmaktadır. Örneğin kalp damar cerrahisinde unipolar RF tercih edilmektedir.
Unipolar radyofrekansta diğer RF parametreleri kullanılmaktadır(RF frekansı, gücü-power, dokunun RF akımına karşı iletkenliği gibi). Unipolar olarak RF dokuya uygulandığında dokuda ısının ortaya çıkmasında dokunun su ve iyon içeriği önemlidir. RF dokuda su ve iyonların elektromanyetik alanlarını değiştirmekte buda ısıya neden olmaktadır. Ortaya çıkan ısı ve etki yapısında RF ın frekansı önemlidir. Düşük frekanslarda ısının gelişmesinde asıl mekanizma dokulardaki iyonlar üzerindedir. RF frekansı 10 MHz üzerine çıktığında RF etkisi su molekülleri üzerinde, su moleküllerinin rotasyonu ile başlamakta, frekans 30–40 MHz üzerine çıktığında ise enerji iyonlar üzerine tekrar yoğunlaşmaktadır.
Fraksiyonel Radyofrekans
Fraksiyonel RF-FRF sistemleri günümüzde kullandığımız fraksiyonel lazer sistemlerine benzemektedir. Radyofrekansın klinik olarak faraksiyonel kullanılmasında amaç klinik etkinliğin arttırılması ancak istenmeyen yan etkilerin azaltılması ve dokuların iyileşem sürecinin kısaltılmasıdır.
- Non-İnvaziv FRF: Bu FRF de unipolar, momopolar , bipolar ve farklı bir teknoloji ile bipolar subablative RF kullanılmaktadır.
- Mini-İnvaziz FRF: İnvaziv FRF sistemlerinde mikro elektrotlar kullanılmakta. Ancak burada mikro elektrotlar iğneler şeklindendir. Noninvaziv FRF epidermal deri yüzeyinden uygulanırken burada iğneler ile deri içerisine RF uygulanmaktadır.
Mikroiğneli Fraksiyonel Radyofrekans
Merkez olarak mikroiğneli fraksiyonel radyofrekans-RF platformunda Liftron Defrax sistemini kullanmaya başladık.