Pityriasis Alba

Pityriasis AlbaPitriazis Alba (PA) sıklıkla çocuklarda yüz ve boyun bölgesinde gözlenen hipopigmente lekelerdir. Çocuklarda % 97 3 yaş altında görülmektedir.

Yüzde sıklıkla alında ve yanaklarda görülmektedir. Daha az sıklıkla yüzde ağız köşeleri ve göz çevresinde görülmektedir.

Lezyonlar asemptomatiktir yani kişiye görselliği dışında bir rahatsızlık vermemektedir. Çok nadiren özellikle çocuklarda hafif bir kaşıntı ifade edilebilmektedir. Bu çocuklarda genel sağlık durumu gayet iyidir ve herhangi bir sistem hastalığı bulunmamaktadır.

PA genellikle 2-3 adet ve çapları 0.5-5 cm arasında değişen lezyonlar şeklinde görülmektedir. Başlangıçta hafif pembe ve kenar sınırları deriden hafif kabarıktır.

Sonrasında bu pembelik solmakta yerini hipopigmente ve üzeri hafif kepekli bir lezyona bırakmaktadır. Hipopigmentasyon zamanla kendiliğinden kaybolmakla birlikte hipopigmente lezyonlar uzun sürebilmektedir. Özellikle atopik yapılarda 6 ay kalabilmekte hatta 6 yıl kalan olgular bildirilmektedir.

Lezyonlar havanın nem oranın azaldığı dönemleri tercih etmekte yazın daha belirgin hale gelmektedir. Özellikle çevre normal derinin bronzlaşması bu belirginliği arttırmaktadır.

PA genelde aynı yerlerde tekrarlamaktadır.

Tüm cilt tiplerinde görülmekle birlikte sıklıkla koyu tenlilerde daha belirgin olarak fark edilmektedir.

PA kadın ve erkekte eşit ve dünyada coğrafik ayrım göstermeksizin yaygın görülmektedir. Ancak okul çocukları ve düşük sosyoekonomik düzey ile birlikteliği gösterilmiştir.

Hiperpigmente PA klinik varyantı görülmektedir. Bu morumsu bir plak ve çevresinde hipopigmente bir halka görülmektedir. Zamanla üzerinde mantar enfeksiyonların gelişimi ile paraleldir.

PA gelişiminde bir çok neden sıralanmakla birlikte en geçerli neden olarak deri kuruluğu ve atopi açıklayıcı olmaktadır. Arttıran çevresel koşullar olarak güneş, ortam neminin azalması, rüzgar, sıcak su ve uzun banyolar, güneşten koruyucu kullanmama ve sabun kullanımı sayılabilir.

Serum bakır seviyelerinde düşmenin PA gelişiminde rol oynayabileceği ileri sürülmektedir.(Bakır melanogeneziste rol oynamaktadır.)

PA lezyonlarında melanositler ve melanogenezis azalmıştır. Eskiden bilindiği gibi melanosomların keratinositlere olan transferinde bir problem olmadığı anlaşılmıştır.


Tedavi

  • Aslında hafif olgularda hastalığın kendisini sınırlayarak kendiliğinden kaybolması nedeni ile tedavi gerektirmez.
  • Arttıran faktörler azaltılmalıdır. Örneğin güneşten uzak kalınması ve güneşten koruyucuların kullanılması, sabun kullanılmaması, sıcak banyoların kısıtlanması gibi.
  • Etkin tedavi nemlendiricilerin kullanımıdır.
  • Eritem olan dönemde düşük etkili kortizon kremler kullanılabilir.
  • Retinoidlerin topikal formları kullanılabilir.
  • Pigmente PA mantar enfeksiyonları ile birlikteliği nedeni ile topikal antifungallerde tedaviye eklenmelidir.

yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency