Keratoakantoma'nın Klinik Tipleri

İki tip keratoakantoma vardır: tek olanı ve çok sayıda olanı


Tek Olan Keratoakantoma

1-2 cm çapında, ortasında boynuzsu materyal dolu bir krateri olan, sert bir noduldur. Çoğunlukla tek bir lezyon olarak yaşlı kişilerde oluşur, ancak bazen birden fazladır ya da birbirinin arkasından yeni lezyonlar gelişebilir. Soliter keratoakantornaların %95 i güneş gören alanlarda ortaya çıkmaktadır. Ancak kıl folliküllerinin bulunduğu herhangi bir deri bölgesinde de oluşabilir. El içi, ayak tabanı ve mukozalarda oluştukları bugüne kadar bildirilmemiştir. Keratoakantoma maksimum büyüklüğüne 6-8 haftada ulaşır ve genellikle 6 aydan daha az bir süre içinde de kendiliğinden küçülerek kaybolur. İyileşme hafif çökük bir skatrisle sonlanır. Bazı keratoakantomalar, özellikle dudağın derimukoza sınırına yerleşenler, 2 aydan daha uzun bir süre büyümeğe devam etme eğilimindedirler, 4-5 cm büyüklüğe ulaşabilirler ve iyileşmeleri 12 ay, hatta daha uzun sürebilir. Tedaviden sonra da yineleme eğilimi gösteren bu tip keratoakantomaları histolojik düzeyde epidermoid karsinomadan ayırmak, olağan tip keratoakantomalara göre daha zordur. % 2 oranında kendişğinden iyileşme olmadan deri yıkımı ve büyümeye devam etmektedir.

İmmün sistemi baskılayıcı tedavi altındaki hastalarda keratoakantoma sıklığı artmaktadır.

Tek yada birkaç olan keratoakantomanın nadir görülen 3 klinik variantı vardır. Dev keratoakantomalar kısa sürede 5 cm’nin üzerinde bir büyüklüğe ulaşırlar ve aylar sonra spontan iyileşme gösterebilmelerine karşın altlarındaki dokularda destrüksiyona yol açarlar. En sık yerleştikleri bölgeler burun ve göz kapaklandır. Keratoakantoma sentrifugum marginatumda tümör 20 cm2 lik bir çapa ulaşabilir. Spontan iyileşme göstermeyen bu tümörler, ortalarında atrofı gelişirken çevreye doğru büyüme eğilimindedirler. En sık yerleştikleri bölgeler el sırtları ve bacaklardır. Soliter keratoakantomanın üçüncü variantı olan subungual keratoakantoma, el tırnaklarının distal bölümünün altında yerleşen destrüktif, kratiform, ağnh bir tümördür. Spontan gerileme göstermez ve terminal falanksda basınç erozyonuna neden olabilir.


Tek olan Keratoakantoma
Tek olan Keratoakantoma
Çok sayıda Keratoakantoma
  • Tek olan Keratoakantoma
  • Tek olan Keratoakantoma
  • Çok sayıda Keratoakantoma
  • Tek olan Keratoakantoma

  • Tek olan Keratoakantoma

  • Çok sayıda Keratoakantoma

  • Tek olan Keratoakantoma
  • Tek olan Keratoakantoma
  • Çok sayıda Keratoakantoma



Çok Sayıda Keratoakantoma

Derinin spontan iyileşme gösteren multipl epitelyomaları erüptif keratoakantomalar, olmak üzere 2 variantı vardır. Her iki variant da oldukça nadir görülür.

Derinin spontan iyileşme gösteren multipl epitelyomalarında el içi ve ayak tabanı da dahil derinin herhangi bir yerinde, özellikle yüz ve kol ile bacaklarda sürekli yeni lezyonlar oluşur. Lezyonlar papül şeklinde başlarlar, boynuzsu materyal ile dolu santral krateri olan nodüllere dönüşürler ve birkaç ay sonra çökük bir iz bırakarak iyileşirler. Bazı olgularda hastalık kalıtsaldır. Tatoo ve travma alanlarında gelişebilmektedir.

Erüptif keratoakantomada, erişkinlerde ortaya çıkan, çoğunluğu 2-3 mm çapında folliküler papüllerden oluşan yüzlerce tümör vardır. Lezyonlar mukozada ve larinksde de yerleşebilirler. Keratoakantomanın nedeni bilinmiyor.


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency