Dolgu Uygulaması

1896 da ilk olarak tanımlayan John Addison Fordyce adı ile anılan bu spotlar ağız-genital mukozasında ve özellikle dudakların vermilion olarak tanımlanan pembe alanında beyazımsı lekeler şekliden kendisini göstermekte. Çocuklardan daha çok erişkinlerde görülmekte ve yaşla birlikte artmakta. Yenidoğanda(anneden geçen androjenlerin etkisi ile)  görülme sıklığı % 1 iken erişkinlerde % 70-80 kadar yüksektir.

Fordyce spotların büyümüş sebase bezler oldukları yada ektopik(anatomik olarak olmaması gereken yerde olan) sebase bezlerden kaynaklandığı yönünde iki farklı düşünce bulunmakta. Bu sebase bezlerin doğuştan var oldukları ancak ergenlik ve hormonsal süreç ile büyüyerek belirgin hale geldikleri düşünülmekte. 

Klinik olarak görsel görüntü dışında herhangi bir şikayet vermeyen Fordyce bezler tek tek yada guruplar oluşturan iğne ucu büyüklüğünde, kremsi-beyaz renkte papüller şeklinde görünmekte. Sıklıkla dudaklarda vermilion sınırında ve vermiliona yerleşmekte.

Ağzı mukozası, diş etleri, göğüste aerolada, erkek-kadın genital alanında penisin ventral yüzeyinde, scrotum ve labiumlarda yerleşebilmekte. 

Sıklıkla milia ve sebase hiperplaziler ile karıştırılabilmekte.

Tedavi sadece estetik amaçlarla yapılmakta; mikro punch cerrahi, elektrokoter, kriyotedavi, CO2 lazerler, topikal asitler ....

 


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency