Dolgu Uygulaması

Çene yüzün estetik harmonisi ve algısında son derece önemli. Estetik olarak güzel ve çekici bir çene tanımı; yüzün estetik ve anatomik yapıları ile uyumlu, ideal genişlik, uzunluk ve projeksiyona sahip, simetrik çene için kullanılmakta. Çene projeksiyonu yüze yan-profil bakışta çenenin yüze göre ne kadar önde yada geride olduğunu tanımlar. Çenenin önde olması "protrusion" olarak tanımlanır iken çenenin geride olması ise "retrusion" olarak tanımlanmakta. Çenenin estetik problemlerine kemik cerrahisi teknikleri, yumuşak doku greftleri, alloplastik protez uygulamaları, dolgu ve otolog yağ dokusu enjeksiyonları yer almakta. Hatta çene dolgu ve yağ enjeksiyonları tam yüz gençleştirmenin bir bileşeni olarak kabul edilmekte.

Çene problemlerinin tanımlanması, derecelendirilmesi, ihitiyaçların belirlenmesi, tedavi öncesi ve sonrası sonuçların objektif olarak değerlendirmesi için oldukça kompleks değerlendirmeler yapılmakta(klinik muayene, sefalogram rontgenler, fotogrametriler...). Bunlar çene cerrahisi ve protez uygulamalarının detayları için mutlak gerekli. Ancak hastaların benim çenem geride mi? ne kadar geride ?, ne yapılması gerekiyor sorularını basitçe karşılamayacak kadar detaylı.

Son yıllarda alt çene geriliğinde-retrusion bu soruları cevaplayabilmek için basit bir skala kullanılmakta. Bu skala direkt muayene sırasında kullanılabileceği gibi yüzün profil fotoğrafı üzerinden online değerlendirmelerde, dolgu-yağ enjeksiyonlarının sonuçlarının objektif değerlendirmeside kullanılmakta.(Allergan Çene Retrüzyon Ölçeği). Bu skala alt çene geriliğinin tanılanması için 18 yaşın üzerinde kadın ve erkelerde, her yaş, ırk ve etnik kökende olan kişiler için kullanılabilmekte.  

Baş rahat ve gözler karşı bakışta iken yüz profilden değerlendirilir ve bu şekilde fotoğraflanır. Çenenin projeksiyonu değerlendirileceği için yüzün alt 1/3 kısmı bu değerlendirilmede kullanılmakta. Bu alanda anatomk ve estetik olarak 3 nokta belirlenir. Alt dudağın vermilion sınırı(alt dudağın kırmızı yarı mukoza alanı ile derinin birleşme sınırı), alt dudak ile çene arasında oluşan submental katlantı ve çene projeksiyon noktası(profilde çenenin en önde olduğu nokta) işaretlenir. Bu noktalardan geçen dikmeler çenenin projeksiyonunu ve çenenin geri olma derecesini vermekte.

Çene ön sınırı ile alt dudak vermilionun yanı düzelmede olması(±1 mm) normal çene projeksiyonunu tanımlarken, geride olması çene geriliğini-retrusionu tanımlamakta. Çene projeksiyonun geride ve labiomental katlantı ile aynı hizada olması(±1 mm) retrusionun orta düzeyde olduğunu tanımlar. 

Bu değerlendirme; benim çenem geride mi?, ne kadar geride ? benim çenem normal mi? çeneme ne yapılması gerekiyor? soruları için kişinin kendi başına cevaplar bulabileceği bir skala olarak kullanılabilir.  

Çene geriliğinde çene ve jawline dolgu uygulamları tercih edilmekte(daha detaylı bilgi için...)

 


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency