Dishidrotik Egzama (Pomfoliks)

Dishidrotik egzama el egzamaları içerisinde sınıflandırılmakta ve pomfoliks olarakta adlandrılmaktadır. Tüm el egzamalarının % 5-20 sini oluşturmaktadır. Dizhidrozis terleme anlamına gelen hidrozisten gelmekle birlikte hastalığın ter bezleri ile ilişkisi bulunmamaktadır.  

Ellerde parmak kenarlarında ve el içerisinde, ayaklarda parmaklar üzerinde ve ayak tabanında çok şiddetli kaşıntıya neden olabilen, simetrik yerleşimli, deride derin yerleşimli ve gergin küçük su toplamları; veziküller ile seyretmektedir. Hatta veziküller birleşerek ve büyüyerek büllere dönüşebilmektedir.

Tüm ırklarda, kadın ve erkekte eşit sıklıkla olmakla birlikte sıcak iklim kuşaklarında daha fazla görülmektedir. 20-30 yaş döneminde daha sık ortaya çıkmaktadır.

Neden tam olarak tanımlanmamıştır. Hastaların yarısında kişisel veya ailesel atopi öyküsü ve birçoğunda sigara içme alışkanlığı ve nikel alerjisi bulunmaktadır. Bazı allerjenlerin ağızdan alınması(nikel ve kobalt gibi) veya deriye temas etmesiyle alevlenen bir tür temas-kontakt egzamasıdır. Uzun süre eldiven kullanımı, intravenöz immünglobin tedavileri, mantar enfeksiyonları, aşırı terleme gibi nedenlerde suçlanmaktadır. Daha çok bahar aylarında ataklar yapmakta ve emosyonel stresle ilişkilendirilmektedir.

 

Nadiren genetik ailesel geçişli olgular görülebilmektedir.

Klinik uzun bir bekleme periyodundan sonra yada periyotlar şeklinde başlamaktadır. Aniden deri altında derin yerleşimli balık yumurtası- kurbağa yumurtasına benzeyen veziküller gelişmektedir. El ve ayaklarda görülmekle birlikte % 80-90 oranında ellerde görülmektedir. Bu veziküler simetrik yerleşmekte ve kaşıntılıdır. Bazı hastalar yanma ve ağrıda ifade etmektedir. Bu erken klinik evreyi deride soyulma, çatlaklar ve döküntlerin izlediği kronik evre takip etmektedir. 

Patch (yama) testi yapılarak el egzamalarından ayırıcı tanısı yapılabilmektedir. 

Dizhidrotik egzama hastaların yaşam kalitelerini önemli düzeyde etkilemektedir. Bunun dışında deri bütünlüğünün bozulması ikincil deri enfeksiyonlarına neden olabilmekte hatta tırnakların etkilenmesi kalıcı-geçici şekil düzensizliklerine neden olabilmektedir.

Tedavi

Dishidrotik ekzema tedavisi el ve ayaklarda deride epidermisin kalın olması ve ter bezlerinden zengin olması nedeni ile zordur.

Tedavisinde en önemli basamaklar;

  • Hastalığı tetikleyen ve başlatan faktörerden kaçınmak
  • Optimal deri bakımının sağlanması
  • Erken klinik dönemde ilaç tedavileri
  • Hastanın eğitimidir. 

Bunun için daha az irritasyona ve alerjiye yol açacak temizleme ürünleri ve sabunların seçilerek kullanılması gerekmektedir. 

Eller ılık su ile yıkanmalıdır(sıcak su kullanılmamalıdır).

Ellere nemlendirici sık kullanılmalıdır ve bariyer kremler önerilmektedir.

Pamuk astarlı eldiven kullanılmalıdır.

Çok güçülü ve güçlü topikal steroidler tedavide birinci seçenektir. Günde bir kez geceleri oklüzyonla verilen topikal tedavi gün içi çoklu uygulamadan daha etkilidir. İnatçı olgularda iki, üç hafta süreyle hafta içi hafif potentte topikal steroid uygulamasının hafta sonu süperpotent topikal steroid uygulamasıyla birleştirilmesi iyi bir tercih olabilir.

Sistemik kortikosteroidlerle dramatik iyileşmeler elde edilebilmesine karşın genellikle hastalık kısa sürede tekrarlamaktadır.

Kronik olgularda fototerapi iyi bir seçenektir.

Hiperhidrozis yani aşırı terlemnin olduğu olgularda intradermal botulinum toksin A oldukça etkin sonuçlar vermektedir.

 


Dishidrotik Egzama (Pomfoliks)

yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency