Dihidroksiaseton (DHA)

Deri Pigmentasyonu ve BronzlaştırıcılarDHA kozmetik amaçlı bronzlaştırıcı olarak eskiden beri kullanılmaktadır.Son yıllarda güneşsiz bronzlaşma yada sprey bronzlaşma olarak tanıtılmaktadır. Otomatik sprey kabinleri, sprey tabancaları yada kremler şeklinde kullanılmaktadır.

DHA 3 karbonlu şeker kimyasal yapısındadır. Bitkiler ve hayvanlarda glikoliz ve fotosentez sırasında karbonhidrat metabolizmasında ortaya çıkmaktadır. DHA normalde renksizdir. DHA aslında deride melanin yapımını arttırmamaktadır. DHA deri yüzeyinde stratum korneumda keratin proteinlerinden serbest aminlere, peptidlere ve serbest amino asitlere  bağlanarak ve polimerizasyon reaksiyonu ile geçici renklenme yapmaktadır. Bu reaksiyona “Maillard reaksiyonu” denilmektedir. DHA  deriye uygulandığında içeriğindeki suyun eliminasyonu ile DHA dan piruvaldehid oluşmaktadır. Daha sonra derideki keratin ile keto yada aldehidler ilişkiye girmekte. Böylece yuvarlak yada çizgisel polimerler ortaya çıkmaktadır. Deride DHA nın proteinlerle birleştiğinde oluşan bu yapılara  ”melanoidin” denilmektedir ve sarı-kahverengindedir.

Bu nedenle DHA nın deride yaptığı bronzlaşma seviyesi deride stratum korneumun kalınlığınada bağlıdır. Stratum korneumun kalın olduğu anatomik alanlarda örneğin dirsekte daha yoğun bronlaşma olmakta yüzde ise daha az bronzlaşma olmaktadır.

DHA deri ile temastan 1 saat sonra deride renk değişimi başlamaktadır. Bu etkinin maksimum olması için 6-24 saat geçmektedir. Deriye bronz renk vermektedir. Kalıcı bir etkinlik için günlük uygulanmalıdır.

DHA sıklıkla krem bazda % 3-5 konsantrasyonlarda kulanılmaktadır. Düşük konsantrasyonu hafif bronzlaşma yapmaktadır. Sıklıkla açık, orta ve koyu renk seçenekleri ile sunulmaktadır. DHA deride pigmentasyon yoğunluğu stratum korneumda protein içeriği ile ilişkili olduğu için DHA kullanılmada önce deriye methionine sulfoxide gibi sülfür içeren aminoasitler kullanılmaktadır. Sonrasında DHA uygulandığında daha koyu bir pigmentasyon elde edilmektedir.

DHA kullanımı sonrası deride elde edilen pigmentasyon aslında melanin gibi deride UV tam koruma sağlamaz. Bununla birlikte DHA özellikle UVA nın 300- 380 nm dalga boyunu absorbe etmektedir. Bu özellikleri ile güneşten koruma etkileri SPF olarak ifade edildiğinde ancak 3-4 arasındadır. DHA kullanımı ile birlikte güneşlenme güneş yanığı oluşumunu engellemez. Bu nedenle DHA ile birlikte güneşten koruyucular mutlaka kullanılmalıdır.

DHA özellikle organik güneşten koruyucular(bunlar amino gurupları içermez. Örneğin octyl methoxycinnamate, homosalate, octocrylene, ve benzophenone gibi) ile kullanılabilmektedir. Ayrıca inorganik güneşten koruyucu içeriği olan çinko oksit ve titanyum dioksit ile birlikte kullanılabilmektedir.

Tek kullanımı ile deride yüzeysel pigmentasyonu 5-7 gün kalmaktadır.

DHA içeren( özellikle yüksek konsantrasyonlarda olanlar) yüksek ısılarda yıkılmaktadır. Düşük Ph DHA solüsyonun stabilitesini sağlamaktadır. Optimum Ph 2-4 dür. Uygulandığı deri yada DHA kendi fomülü alkali olduğunda deride neden olduğu renk daha çok turuncu olmaktadır. Uygulandığı deri yada DHA kendi fomülü asitik olduğunda deride renk daha doğal olmaktadır.

DHA nın neden olduğu deri rengi formülündeki su oranınada bağlıdır. Formülde su oranı fazla ise DHA nın deride neden olduğu renk açık olmaktadır. Ayrıca DHA glisrinle hazırlandığında bronzlaşma az yada hiç olmamaktadır. DHA propilen gliserol ve sorbitol ile hazırlandığında bronzlaşma daha koyu olmaktadır.

DHA toksik değildir. Farelerde ölümcl doz 16 gr/kg olarak saptanmıştır. Ancak deri ile temasa bağlı allerji yaptığı bilinmektedir. DHA deriye uygulandığında emilmez.

Tek olumsuzluğu keskin bir kokusu vardır ve parfümler ile maskelenmelidir.


Deri Pigmentasyonu ve Bornzlaştırıcılar

yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency