- Gösterim: 1867
Topikal melanin
Etkisi DHA benzer. Kahverengi melanin deriye uygulandığında derinin UV ışınıma ve serbest oksijen radikallerine karşı koruma sağlamaktadır. Topikal melanin kullanımı sonrası SPF koruyuculuğu 6 nın üzerinde bulunmuştur. Deriye uygulandığında derinin en dış tabakası olan stratum korneumda boyama yapmaktadır. Rengin kalıcılığı için 2-3 günde bir sürülmelidir.
Psöralanlar ve UVA (PUVA)
PUVA deride pigmentasyon artışına neden olmaktadır. PUVA da UVA öncesi, psörolan iğne yada ağızdan alınan formları yada deriye psörolan banyosu/psörolan deriye uygulaması dışarıdan sürülerek psöralan (8 metoksipsöralan;8-MOP) uygulanmaktadır. Sonrasında UVA uygulandığında deride melanosit sayısında artışa neden olmaktadır. UVA yerine doğal güneşte kullanılabilir.
Dimetilsülfoksit (DMSO)
Melanoma tedavisne kullanılan DMSO nun melanogenezise neden olduğu, meanin yapımını 3.3 kat ve tirozinaz aktivitesin 15 kat arttırdığı gösterilmiştir. Ancak insanlarda kullanımı ile pigmentasyon artışı yapmadığı hatta hpopigmentasona neden olduğuda çalışmalarda belitilmektedir. DMSO uygulama alanında lokal allerjilere bağlı ürtikere, deride soyulmaya ve sarımsak benzeri bir kokuya neden olmaktadır.
DMSO ayrıca antioksdan olarak da etki göstermektedir.
L tirozin
L tirozi melanin yapımında kullanılmaktadır. L tirozin seviyesi 10-200 kat arttırıldığında melanositlerde trozinaz aktivitesini 10 kat arttırmakta yani melanin yapımını desteklemektedir.
L Dihidroksifenilalanin(L DOPA) ve L DOPA fosfat
Melanin sentezinde ilk basamak L tirozinden tirozinaz enzimi ile L DOPA yapımıdır. Kulanımı ile deride pigmentasyon artışı yaptığı gösterilmiştir.
Lizozomotropik ajanlar
Koyu tenliler ve açık tenlilerde yapılan çalışmalarda tirozinaz seviyeleri aynı bulunmuştur. Açık tenlilerde tirozinaz kativitesi melanosomlardaki düşük Ph aktivitesi ile baskılanmaktadır. Lizozomotropik ajanlardan amonyum klorid melanozomlarda Ph arttırarak tirozinaz aktivitesini arttırmaktadır.
Diasilgliserol (DAG)
DAG melanostlerin farklılaşması ve çoğalmasını sağlamaktadır.
pTpT(timidin dinükleotidler) ve DNA parçaları
MSH (Melanosit uyaran hormon) ve peptid analokları
Özellikle daha önce güneşte bronzlaşmış yüz gibi alanlarda etkilidir.
3-izobutil 1-metilksantin(IBMX)
Metilksantinler, kafein, teofilin ve IBMX fosfodiesteraz inhibitörleridir ve melanogenezisi etkilemekte ve bunu arttırmaktadır.