Kadınlarda vücut estetiği kavramı kültüre, zamana ve coğrafyaya bağlı olarak değişmekte. Vücut estetiğinde kalça ve göğüsler tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en fazla üzerinde yoğunlaşılan bölgeler. Kalça estetiğinde otolog yağ enjeksiyonları altın standart olmakla birlikte(daha detaylı bilgi için...)  hyaluronik asit yada kalsiyum hidroksiapati içeren dolgularda günümüzde tercih edilmekte. Dolgular yüz ve vücudun estetik bir alanında yeniden yapılandırılma-rekonstrüktif veya kozmetik amaçlı yumuşak dokuların şekillendirilmesi ve volüm artışı için son yıllarda giderek daha popüler bir prosedür haline geldi. Brezilya gibi Latin Amerika ülkelerinde popüler olan kalça büyütme uygulamaları (Brezilya popo büyütme olarak trendi artmaya devam etmekte) uygun hastalarda bu dolgular ile yapılabilmekte.

Kozmetik uygulamalarda artan ürün ve uygulama zenginliği hasta tercihlerinin; hızlı uygulama, az ağrı, çabuk ve beklentileri karşılayan estetik sonuçlar, uygulama sonrası hızlı sosyal hayata geri dönebilme yönünde değiştiğini göstermekte. Bunu Google arama motor tercihlerinde de görmekteyiz. Google Trends in son beş yıllık geriye dönük bir analizi yapıldığında cerrahi olarak kalça büyütme("popo ameliyatı") yerine dolgu ile kalça büyütme ("popo dolgusu") aramalarının daha fazla tercih edildiğini görmekteyiz. 

Son yıllarda deri altı destek dokuları biyolojik olarak uyarıcı özellikleri olan, biyostimülan dolgu içerikleri, daha fazla kullanılmakta. Biyostimülan dolgulardan kalsiyum hidroksi apati-calcium hydroxylapatite-CaHA(Radiesse®; Merz Aesthetics, Almanya) deri altı fibroblastlarda kolajen I ve II yapımını uyarmakta. Bu dolgu içerikleri hemen hacim veren karboksimetil selüloz-CMC(ürünün içeriğinin % 70 oluşturmakta) ve CaHA mikrokürelere(ürün içeriğinin % 30 una sahip) içermekte. Bu içerik dokuya uygulandığında CMC ile anında volüm sağlanmakta, CMC zamanla dokuda yok olurken, asıl hedeflenen volüm etkisi CaHA nin dokuda kolajen ve elastin artışını sağlayan kalıcı biyostimülan etkisi ile ortaya çıkmakta. 

CaHA nin seyreltilmiş formları (>1:1'de hiperdilue formları) vücut şekillendirme için güvenli, iyi tolere edilen ve estetik olarak optimal seçenek haline gelmeye başladı. Ürünün seyreltilmesi ile hacimdeki artış ürün etkinliğini değiştirmeden büyük dokularda yayılımı sağlamakta. 

Hiperdilue CAHA uygulaması için 10 ml'lik şırıngaya 8,5 ml normal serum fizyolojik ve üzerine 1,5 ml'lik bir CaHA-Radiesse çekilerek 1:6 oranında dilüsyon elde edilmekte. Son ürün içeriğinde homojenizasyonu kolaylaştırmak için CaHA + SF solüsyonu şırıngadan boş şırıngaya 20 kez geçirilir. 1:6 oranlarında dilüsyonlar kullanılarak kalça gibi geniş yüzeylerde ürünün enjeksiyonu sırasında çevre ve derine yayılımını sağlayarak daha geniş dokularda biyostimülasyonun elde edilmesi amaçlanmakta. Ürünün son halinde seyreltme ile CaHA konsantrasyonu azalmakta bu doku başına hacim biyostimülasyonu azalması anlamına gelmekte ancak bu hiperdilüsyonlarda bile dokuda önemli miktarda kollajen ve elastin uyarımı sağlayabildiği gösterilmiştir. Yeni karışımın homojenizasyonun korunması için uygulama süresi boyunca her 20 dakikada bir solüsyon şırıngadan boş şırıngaya 20 kez geçirilir. 

Kalça yüzeyinde hasta ayakta dik duruken uygulama yapılacak alanlar işaretlenir. Bunun için kalça üzerinde x ve y düzlemleri çizilir. 

Bu iki düzlemin kesişim noktası kalça yüzeyinde enjeksiyon yapılacak alandır ve  işaretlenerek bu noktalara %2'lik lidokain ile lokal anestezi yapılır. Bu noktalardan kalça yüzeyine hedeflenen estetik sonuç için CaHA + SF solüsyonu 4-6 cm uzunluğunda ve 27 gouge kanüller ile enjekte edilmekte. 

 

Enjeksiyon uygulaması öncesi hastada hedeflenen kalça şekillendirmeye karar verilmekte.

Kalça şekilendirmede estetik amaç kalçanın sadece üst bölümünde hacim artışı ise x ekseninin üst kısmına CaHA+ SF solüsyonu enjeksiyonu planlanır. Orta noktadan kanül ile deri altına girilerek aşağıdaki resimde gösterildiği gibi ilk önce 6 ml bolus daha sonra kanül geri çekilirken(orta noktaya fazla yaklaşılmadan) 4 ml CaHA+ SF solüsyonu enjekte edilir. Sonra açı değiştirlerek ilk bolus enjeksiyonun 2 cm uzağına yeni alan uygulam tekrarlanır. Böylece bir kalçaya 50 ml CaHA+ SF solüsyonu enjekte edilmekte. Bu uygulama sonrası kalça hacminde değişimler arkadan bakışta dış-üst kısmında yandan-projeksiyondan bakışta üst kısmında etkileyecektir.  

 

Kalça şekilendirmede estetik amaç kalçanın sadece dış bölümünde hacim artışı ise y ekseninin dış kısmına CaHA+ SF solüsyonu enjeksiyonu planlanır. Orta noktadan kanül ile deri altına girilerek aşağıdaki resimde gösterildiği gibi ilk önce 6 ml bolus daha sonra kanül geri çekilirken(orta noktaya fazala yaklaşılmadan) 4 ml CaHA+ SF solüsyonu enjekte edilir. Sonra açı değiştirilerek ilk bolus enjeksiyonun 2 cm uzağına yeni alana uygulama tekrarlanır. Böylece bir kalçanın dış kısmına 50 ml CaHA+ SF solüsyonu enjekte edilmekte. Bu uygulama sonrası kalça hacminde değişimler arkadan bakışta dış-yan kısmında yandan-projeksiyondan bakışta kalçanın genelini etkileyecektir.

Kalça şekilendirmede estetik amaç kalçanın sadece alt bölümünde hacim artışı ise x ekseninin alt kısmına CaHA+ SF solüsyonu enjeksiyonu planlanır. Orta noktadan kanül ile deri altına girilerek aşağıdaki resimde gösterildiği gibi ilk önce 6 ml bolus daha sonra kanül geri çekilirken(orta noktaya fazala yaklaşılmadan) 4 ml CaHA+ SF solüsyonu enjekte edilir. Sonra açı değiştirlerek ilk bolus enjeksiyonun 2 cm uzağına yeni alana uygulama tekrarlanır. Böylece bir kalçanın alt kısmına 50 ml CaHA+ SF solüsyonu enjekte edilmekte. Bu uygulama sonrası kalça hacminde kalp şeklinde hacim artışı sağlanmakta.

Kalça şekilendirmede estetik amaç kalçanın bütün bölümünde hacim artışı ise tüm alanlarda CaHA+ SF solüsyonu enjeksiyonu planlanır. Orta noktadan kanül ile deri altına giriilerek aşağıdaki resimde gösterildiği gibi ilk önce 6 ml bolus daha sonra kanül geri çekilirken(orta noktaya fazala yaklaşılmadan) 4 ml CaHA+ SF solüsyonu enjekte edilir. Sonra açı değiştirlerek ilk bolus enjeksiyonun 2 cm uzağına yeni alan uygulama tekrarlanır. Böylece bir kalçanın tamamına 100 ml CaHA+ SF solüsyonu enjekte edilmekte. Bu uygulama sonrası arkadan bakışta daha yuvarak hacim ve şekilli ve yandan bakışta-projenkiyonda belirgin bir kalça şekli elde edilmekte.

Kalçada yukardaki standart uygulamalar dışında kişiye özgü modifiye uygulamalarda yapılabilir. Ancak uygulama standardı ne olursa olsun  orta noktadan Ca HA + SF solüsyonu tamamen uygulandıktan sonra kanül çıkarılır, uygulama alanına solüsyonun homojen dağılımı için masaj yapılır ve steril spançlar ile orta kanül giriş alanına 3-5 dakika kompresler yapılarak sadace kanül giriş noktası 48 saat pansuman ile kapatılır.

Uygulama sonrası 2 hafta kalça alanına yoğun basınç uygulamasından kaçınılması istenmekte(kompresyon giysisi yada korse kullanılmaz). İlk 48 saat yorucu aktivite, egzersiz, suya, güneşe ve ısıya maruz kalma istenmez. 

Hiperdilue CaHA + SF solüsyonları kalça hacim kazandırma amaçlarının dışında önemli ölçüde doku kaldırma, doku sıkılaştırma, cilt dokusunda iyileşme, selülitte azalma ve çatlakların en aza indirilmesi gibi olumlu etkilerede sahiptir.

Bu yöntem ile kalça büyütme sonuçları 4-6 hafta sonra daha net değerlendirilebilir. Daha iyi estetik sonuçlar elde etmek için tekralayan seans uygulamları dört ila altı hafta sonra yapılabilir.

dolguUygulama sırasında ve sonrasında ortaya çıkabilecek olası komplikasyonlar ve yan etkiler önemli. Bunlar; yağ enjeksiyonlarındaki kadar yüksek oranda olmasada damar tıkanıklıkları(genellikle bu kadar büyük çaplı bir kanül veya bu tür seyreltilmiş ürünle meydana gelme riski çok düşük), uygulama yerlerinde morluk, enjeksiyon yerinde ağrı ve  enfeksiyon, çok düşük bir yüzde oranı ile hematom gelişmesi mümkündür. Bunlar çeşitli küçük müdahalelerle (oral steroidal olmayan anti-enflamatuar ilaçlar, antibiyotikler ve sıcak kompresyon vb.) kolayca yönetilebilir. Bu uygulamalarda granülomlar veya şişlikler hasta için temel endişe kaynağıdır ancak uygulama sırasında dokuda ortaya çıkan düzensizlikler ilk 24-48 saat içinde düzelmekte. Ayrıca hiperdilue CaHA + SF solüsyonları yüksek viskoelastik özellikleri nedeniyle uygulasm alanı dışına yer değiştrimesi -dolgu migrasyonu görülmez. 

 


Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency