Tırnak üzerinde enlemesine çizgiler, kabarmalar hatta oluklanmalar gelişebilmekte. 

Tırnak plağında Oblik çizgiler, Zikzaklar, chevron nail/herringbone nail

Erken çocukluk döneminde tırnak plağında distalden trınak ortasına uzanan oblik çizgilenmeler görülebilmektedir. Bunlar trınak üzernde V şeklinde yapılanmalar oluşturmakta. Bunlar zamanla yaşla kaybolmakta. Benzer çizgiler yaşamları boyu gorillerin tırnaklarında görülebilmektedir.

Bu oblik çizgilenmeler uzunlamasına ve enlemesine çizgilenmeler eklendiğinde trınak plağı üzerinde zigzaglar ve bahçe çitine benzer bir görüntü oratay çıkmakta. Bu nedenle chevron nail yada herringbone nail olarakta tanımlanmıştır.

Tırnak Plağında Enlemesine Oluklar; Beau Line

Tırnak üzerinde enlemesine oluklar gelişebilmekte. Bu oluğun hemen üstünde ve altında tırınak olağı hafif daha kabarık gibi görünmektedir.

Sıklıkla el ve ayak trınaklarında özellikle başparmaklarda görülmektedir.

Ateşli bir hastalık gibi genel sistemi etkileyen bir olay sonrası trınak yapımının matrixte etkilenmesine bağlı olarak gelişmekte ve trınak yapımı daha sonra devam ettği için bu oluk trınak plağı üzerinde görünür hale gelmektedir. Yaşanan sistemik olay 1-2 hafta gibi sürdüğünde tırnak beau line çok derin olmakta yani trınak plağı etkilenmekte, trınak uzama sürecinde uca geldiğinde trınakta düşme onychomadesis gelişmekte.

Bu oluğun tırnak plağı üzerindeki yerleşimi tırnağın uzma hızında rahatlıkla anlaşılabilmektedir.Zamanla trınak uzadıkça bu oluk trınak plağı ile birlikte ilerlemekte ve kaybolmaktadır. El tırnaklarında bu süre 5-6 ay iken ayak tırnaklarında 2 yıl kadar uzun sürebilmekte.

Beau line nedenleri;

  • Fizyolojik beau line; 4-5 haftalık bebeklerde görülebilmektedir. Bazı kadınlarda menstüral sisklusa bağlı olarak gelişebilmektedir.
  • Ateşli hastalıklar, kızamıkçık, el-ayak-ağız hastalığı, Kawasaki hastalığında
  • Sistemik ilaçları; mantar ilaçları/itrakonazol gibi), azathioprine, octreotide
  • Yüksek irtifada geçici süre yaşama; 8 haftadan uzun süre yüksek irtifada kalma bu defromasyona neden olabilmekte bunlara Everest Tırnağı denilmekte.
  • Derin su dalışı yapanlarda
  • Birkaç trınakta görüldüğünde travma, karpal tünel sendromu hatta Raynaud hastalığı düşünülmelidir.
  • El cerrahileri, elle uzun süreli trunike kullanımına bağlı olarak gelişebileceği bildirilmiştir.
  • Kronik egzamalar
  • Kutikulaya manikür sırasında yapılan aşırı travmalar
  • Tırnak ve kutşkulaya yapılan tik travmaları

 

 


Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency