Tırnak plağının üzerinde uzunlamasına çizgiler, oluklar ve bu olukların arasında sırtlanmalar görülebilmektedir. 

Tırnak plağında bu yapılar görülebiliyor ise(tırnağın 4-6 ayda uzadığı düşünülecek olur ise) uzun süredir devam eden bir nedenden kaynaklanabileceği düşünülmelidir. 

Tırnak Plağında Uzunlamasına Oluklar

Bu oluklanma nedenleri;

  • Oluklar hafif derin, birbirlerine paralel ise ve aralarında benzer özellklerde sırtlanmalar görüldüğünde buların fizyolojik olabilecekleri düşünülmelidir. Bu değişim yaşlanma ile daha belirgin hale gelmektedir. Liken planus, Dairer hastalığı, romatoid artrit ve dolaşım yetersizliklerinde benzer patolojiler gelişebilmektedir.
  • Onychorrhexis; tırnağın üzerinde sanki bir tığ ile birbirine paralel oluklar açılmış gibi görünmektedir. Bazen bu oluklar içerisinde çevresel kirler birikebilmekte. Bu oluklar onychorrhexiste trınak ucuna geldiğinde yarılabilmekte.

  • Tırnak proksimal katlantısına yerleşen tümöral bir yapı tırnak üzerinde derin, geniş ve trınak uzunluğunca yerleşen bir oluğa-kanala neden olabilmektedir.

  • Median tırnak distrofisi; median nail dystrophy; sıklıkla el başparmaklarda görülen, trınak ortasında görünen oluklanmadır. Bazı olgularda 2–5‐mm genişliğe ulaşabilmekte ve tırnak uç kısmında ayrılmalar neden olmakta. Bu oluk çevresinde çam ağacına benzer çizgilenmelerde görülebilmektedir. Sıklıkla her iki elde görülmektedir. Aylar ve yılar içerisinde tırnak kendiliğinden normale dönmekte. 

  • İlaçlardan kaynaklanabilir; özellikle sistemik kullanılan isotretinoin gibi retinoidler ve ritonavir gibi antiviral ilaçlar.
  • Tekrarlayan tarvama ve tiklere baülı olarak gelişebilmektedir.

Tırnakta Uzunlamasına Sırtlanmalar

Bu çizgilenmeler kutikuladan başlayarak trınak ucuna kadar tüm trınak plağı boyunca yerleşebileceği gibi kısada olabilmektedir. Bazıları sosis şeklinde kesik çizgilenmeler oluştrurabilmektedir. Psoriais hastalığında tırnak tutulumunda sosis şeklinde kesik çizgilenmeler sık görülmektedir.

Bazı çizgilenmeler geniş ve fazla sayıda olabilmektedir.

Travma sonrası kalıcı çizgilenmeler görülebilmektedir.

 


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency