Tatoo-dövme geçmişten günümüze tercih edilen geleneksel bir vücut süsleme sanatı ve hızla yaptıran sayısı artmakta. Buna paralel olarak istenmeyen dövmelerin sildirilme istekleride hızla artmakta. Günümüzün dövme silme yöntemleri içerisinde lazerler altın standart. Lazer dövme silme protokolleri içerisinde farklı dalga boylarında(1064nm, 755 nm, 695 nm...) yüksek enerjili ve pico-nano saniyeler gibi çok kısa atım süreli lazerler; Q anahtarlı-Q switched-QS lazerler tercih edimekte. Bunlar 4-8 hafta ara ile ve dövme pigmentine bağlı olarak 4-20 seans uygulanarak sonuçlar alınmaya çalışılmakta. 

 

Dövme pigmentleri deride uygulama derinliğinde göre epidermis ve dermiste farklı seviyelerde ve yoğunluktadır. Bu pigmentler dövme uygulamasından kısa bir süre sonra dermiste bulunan makrofajlar tarafından fagosite edilmekte ve bunlar dermiste kalmakta. Dövem pigmenti yüklü bu makrofajlar pigment laden macrophage-PLM olarak tanımlanmakta ve epidermisten bu pigmentler görünmekte. 

Dövmenin QS lazerler ile silinmesi uygulamasında; lazer ışınımı dövme alanına uygulandığında deride serbest ve makrofajlar-PLM içerisinde bulunan pigment partikülleri akustik ve ısı etkisi ile çok küçük partiküllere parçalanmakta(bu sırada PLM lerin hücre zarlarıda parçalanmakta). Bu parçalanan pigment partiküllerinin görünümü azalırken, doku temizleme hücreleri olan makrofajlar tarafından tekrar fagosite edilerek dokudan uzaklaştırılmaya çalışılmakta. 

 

Dövme alanına QS lazer ile ilk atış sonrasında pigmentler parçalanırken açığa çıkan gazlar ile bu pigmentlerin üzerinde epidermis ve dermiste hava kabarcıkları-vakuoller oluşmakta. Bu pigmente beyazlaşma-whitening olarak kendisini göstermekte. Beyazlaşma alanına QS lazer aynı seansta ve aynı alana hemen tekrar uygulandığında; lazer ışınımın bu vakollerde dağılıma-scattering uğradığını görmekteyzi buda lazer ışınımın dövme pigmentine yeteri kadar ulaşmasını engellemekte(bir kalkan görevi görmekte). Bu engellenme, aynı seansata aynı alana lazer ile 2., 3. hatta 4. uygulamanın yapılamamasını neden olarak lazer ile dövme silme toplam seanslarının sayısının artması anlamına gelmekte. 

Lazer dövme silme seansında maksimum klinik etkinlik için seasn sırasında lazerin dövme alanına tekrarlayan uygulamaları-multi‐pas gerekmekte. Bunun için uygulama alanında beyazlaşma-whitening yani vakuollerin azaltılması için bir çok yöntem kullanılmakta.

  • R20 metodu; seans sırasında dövme alanına QS lazer uygulanır, beyazlaşma-whitening geçmesi için 20 dakika beklenerek ve lazer tekrar uygulanır. Bu 4 kez tekrarlanır. Oldukça etkili bir yöntemdir ancak seans süresini uzatmakta. 
  • QS lazer kullanımı sırasında PFD(perfluorodecalin) içeren transparen patchlerin kullanımı; transparan bu örtüler dövme alanına konularak QS lazer uygulanmakta. Bu örtü oluşan epidermal vakuoller içerisindeki havayı absorbe edererek epidermal beyazlaşma-whitening azaltmakta. Böylece aynı alana tekrar QS lazer pasların yapılmasını sağlamakta.

 

 Yapılan klinik çalışmalar yukardaki bu iki metodun sadece epidermal vakuolleri yani epidermal beyazlaşma-whitening azalttığını göstermekte. Dövme alanında pigmentler dermiste 2 mm den daha derinlerde yerleşim göstermekte ve lazer sonrası dermal vakuoller 48 saatden daha uzun süre kalmakta. Bu nedenle bu iki metod dövem alanında QS lazerlerin tekrarlayan paslarının dermise ulaşmasında yeterli olmamakta. Bu nedenle epidermal ve beyazlaşma-whitening için son yıllarda aşağıdaki 2 yntem önerilmekte.

  • Dövme alanına QS lazer öncesi Fraksiyonel CO2 Lazer uygulanması; fraksiyonel CO2 lazer dövme alanına uygulandığında epidermisten dermise kadar uzanan holler oluşturmakta. Bu holler üzerinde bulunan dövmeye ait epidermal ve dermal pigment yok olurken, holler dermal ve epidermal vakollerdeki gazın deri dışına çıkışınıda sağlamakta. Bu QS lazerlerin aynı seansta tekrarlayan paslar şeklinde uygulanması ve aynı seansta daha yüksek bir klinik cevap anlamına gelmekte.

 

Dövme alanına QS lazer sonrası akustik çok dalgalarının(Rapid Acoustic Pulse;RAP) uygulanması. bu amaçla kullanılan RAP sistemleri saniyede 100 ses dalgası olultrumakta ve ve her bir ses dalgası 100-200 nanosaniye sürmekte. Bu dövme alanına uygulandığında epidermisten dermise kadar ulaşarak neden oldukları yüksek basınç ile dövme pigmentlerini parçalarken epidermal ve dermal gaz vakuollerini yok etmekte. Bu nedenle QS lazer uygulanır hemen sonrasında 1 dakika RAP uygulanır ve sonrasında QS lazerler bu şekilde paslar halinde tekrarlanır. 

Aşağıda bu şekilde yapılmış bir çalışma örneği görülmekte. Dövmenin sol tarafına 1 pas QS lazer yapırken, sağ tarafa QS lazer + 1 dakika RAP 3 kez uygulanmış. Dövenin sarı ile taralı alanına hiçbir uygulama yapılmamış. 

12 hafta sonra linik sonuçlar QS lazer + RAP çok daha etkli olduğunu desteklemekte.

 

 


Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency