Lazer dövme silme uygulamaları sonuçları son derece değişkendir. Maalesef bir standart sonuç ve tedavi rejimi yok. Slme uygulamalarında sık psroblemler görülmekte ve bunlar için iyi bir çözüm algoritması geliştirilmelidir.

Lazer Dövme Silme Cevabının Beklenilenden Yavaş Olması

Klinik cevap beklenenden daha yavaş olabilir. Bunun bir çok nedeni tanımlanmıştır. Makalede bu daha detaylı olarak anlatılmaktadır.

Bu durumun gelişebileceği hasta ile paylaşılmalıdır.  Seans sayısının uzayabileceği, başlangıçta seçilen tedavinin modifiye edilebileceği hastaya önceden mutlaka söylenmelidir.

Çok Renkli Dövmelere Yaklaşım

Sarı ve turuncu renkli dövmeler lazer tedavilerine dirençli iken, kırmızı ve yeşil renkli dövmeler lazer tedavilerinde değişken cevap vermekte ve turkuza renk maalesef hiç cevap vermemekte. Diğer renkte olan koyu pigmentlerde çok iyi sonuçlar alınmakta. Ancak dövmede gördüğümüz renklerin aslında tek renk değil diğer ranklerin karışımları ile edlde edildikleri unutulmamalıdır. Bu nedenle renkli dövmelerde kullanılacak lazerler birden fazla QSL olmalı hatta CO2 lazer ile ablazyon işlemeri ile QSL kombine kullanılmalıdır. 

Dövme lazer silme sırasında dövme renginde koyulaşma gibi değişimler

Lazer tedavisi sırasında açık renkli dövmenin lazer sonrası seansta koyulaşması sık göalediğimiz problemlerden birisidir. Bu durumu sıklıkla beyaz, açık renkli, kırmızı, kahverengi ve sarı renli dövmelerde görmekteyiz. Bunun tüm nedeni bu pigmentler içerisinde bulunan ferrik oksid(sıklıkla kahverengi, kırmızı ve pembede var) ve titanyum okside(kullanılan pigmentin daha canlı ve açık renkli olmasını sağlamak için kullanılmakta) bağlıdır. Bu durumlarda mutlaka sonraki seanslarda CO2 lazer gibi ablatif yöntemler yada QSL türünün değiştirilmesi yada PDL eklenmesi gerekmektedir.

Dövme pigmentine karşı aşırı duyarlılık gelişmesi

Dövem içerisindeki pigment maalesef allerjik reaksiyon, yabancı cisim granulomu reaksiyonu, likenoid ve pseudolenfamatöz reaksiyon yapabilmektedir. Eğer hastanın dövme yapıldıktan sonra böyle bir reaksiyonu oldu ise yada ilk seasntan sonra bunlar gelişiği ise lazer silme işlemi sonlandırılarak cerrahi eksizyonlar uygulanmalıdır. Sn yıllarda cerrahi eksiyon dışında ablatif CO2 lazerlerde kullanılmaktadır.

Çok katmanlı dövmeler

Bazı durumlarda bir önceki dövme üzerine kapatmak yada dövmenin yeni şeklinin verilmesi için ikinci bir dövme kullanılabilmektedir. Bu tür dövmeler çok iyi değerlendirilmelidir. Senasların daha uzun süreceği komplikasyonların gelişebileceği unutulmamalıdır.

Travmatik Dövmeler

Kaza, ateşli silah yaralanması gibi nedenlerle çakıl, asfalt, kirler, kurşun kalem ucu(karbon), barut, amalgam dolgu ve cam deri altında kalabilmekte ve dövme gibi deride kalıcı pigment değişimleri yapmakta. 

Bunlardan grafit ve karbon içerikler QSL ile kolay çıkarılabilmekte.

Diğerleri için ablatif lazeler hatta cerrahi eksizyonlar yapılabilmektedir.

Hastanın derisinin çok koyu olması

Hasta koyu tenli ise bunlarda lazer kullanım paramereleri daha düşük tutulmakta. Normal standart lazer uygulamaları bu hastalarda özellikle epidermiste daha fazla hasar yapmakta. Bu hastalarda epidermal pigmentin azaltılması için tedavi öncesi ilaçlar kullanılabileceği gibi, CO2 lazerler ile epidermis ablazyon ile kaldırılarak QSL kullanılabilmekte yada lazer parametreleri düşülerek daha uzun seanslar uygulamalar yapılamaktadır.

Dövmenin acil çıkarılması durumları

Bazı özel durumlarda; dövemenin istenildiği gibi olmaması, şeklinin farklı bir simgesel anlamının ortaya çıkması, askerlik, evlilik ve sosyal durumlarda, yapılan dövme hemen çıkarılmak istenebilmektedir. Bunlarda R20 uada R0 protokolleri, Fraksiyonel ablatif lazer ve QSL kombinasyonu kullanılabilir.

 

 

 


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency