Akne sonrası gelişen atrofik akne skarları kadın ve erkekte % 75 gibi yüksek oranlarda görülmekte. Klinik olarak orta-şiddetli formları fiziksel, estetik, sosyal ve psikolojik problemlere neden olmakta.

Akne izlerinin tedavisi; izlerin klinik ve estetik şiddetine, tedavilerin ekinliği ve maliyetine, doktorun hedeflerinin hasta beklentilerini karşılamasına, uygulamaların yan etki profiline ve bu tüm süreçlerin hasta üzerindeki psikolojik ve duygusal etkisine bağlı olarak değişmektedir.

Günümüzde bu problemlerde birçok tedavi protokolleri birlikte kullanılmakta; subsizyon, kimyasal peeling, mikrodermabrazyon, mikroneedling(dermaroller ve dermapen gibi), TCA CROSS, punch greft ve eksiyon, mikroneedle RF, dolgular, otolog yağ transferleri, PRP ve lazerler gibi.

Bu tedavi opsiyonları içerisinde subsizyon ve PRP nin seçilmiş uygun hastalarda birlikte kullanımı tatmin edici klinik ve estetik sonuçlar vermekte.

Subsizyon ve PRP kombinasyon uygulamlarında hasta seçiminde “Goodman and Baron Acne Scar Qualitative Grading System” kullanılmakta.

Bu sınıflamaya göre;

  • Grade 1 de atrofik ve hipertrofik akne izleri yok. Sadece akne izleri olarak eritematöz(kırmızı), hiper-hipopigmente renk değişimleri görülmekte.
  • Grade 2 de atrofik ve hipertrofik akne izleri var. Bu izler 50 cm lik sosyal iletişim mesafesi ve daha uzaktan fark edilemeyecek kadar az belirgindir. Bunlar erkek ve kadınlarda basit kozmetik kapatıcılar ile yada erkelerde sakal uzatılarak kamufle edilebilmektedir. 
  • Grade 3 de atrofik ve hipertrofik akne izleri var. Bu izler 50 cm lik sosyal iletişim mesafesinden fark edilecek kadar belirgin. Bunların kozmetik kapatıcılar ve sakal ile kamufle edilmesi oldukça zor. İzlerin olduğu alanda deri gerildiğinde izlerin belirginliği kaybolmakta.
  • Grade 4 de atrofik ve hipertrofik akne izleri var. Bu izler 50 cm den daha uzak mesafelerde bile fark edilecek kadar belirgin. Bunların bir şekilde kamufle edilmesi imkansız. Ayrıca izlerin olduğu alanda deri gerildiğinde bile izler kaybolmamakta.

Subsizyon + PRP uygulamları grade 2 de yüksek 3 de orta klinik ce estetik cevaplar vermekte. Grade 3 ve 4 de diğer akne iz tedavi protokolleri tercih edilmelidir(akne izlerinde cerrahi tedaviler, otolog yağ transferleri ve lazerler gibi)

Bu protokolde hastanın ve akne izlerinin klinik değerlendirmesi sonrası PRP ve subsizyon uygulamasına geçilmekte.

İlk olarak boxcar ve rolling atrofik akne izleri işaretlenir.

Sonra bunlara subsizyon yapılır. Subsizyonda amaç atrofik skar oluşumunda fibröz bantların kesilmesidir.

Subsizyonlarına 5-10 dakika süre ile kompresler uygulanır. Hemen sonrasında PRP uygulamasına geçilmekte.

PRP için hastadan 20 ml venöz kan alınmakta. PRP elde edilmesinde 2 step(2 santrifüj) yöntemi kullanımakta.

  • 800 rpm de 8 dakika (1. Step yavaş santrifüj) santrifüj uygulanmakta.
  • Plasma alınarak 1,200 rpm de 12 dakika (2. Step hızlı santrafüj) santrafüj uygulanmakta.

Plasmanın en üstte kalan 2/3 kısmı alınmakta. Bu bölüme kalsiyum klorid eklenerek atrombositler aktive edilmekte(her 9 ml PRP için 0.1 ml kalsiyum klorid kullanılmakta).

Aktive edilmiş PRP çok ince iğne uçları ile subsizyon uygulanan atrofik akne izlerine(ice pickler hariç) uygulanır. Skarın boyutuna göre değişmekle birlikte her bir atrofik lezyona 0.05-0.3 ml enjeksiyon yapılır.

Uygulama sonrası uygulama yapılan atrofk akne izlerinde ödem, eritem ve doku altı kanamaları gelişmekte. Bunlar 1-2 hafta içerisinde kaybolmakta. Hastadan uygulama sonrası ilk 24 saat yüzün yıkanması istenmez. Sonrasında dikkatli bir şekilde yıkanarak antibakteriyal bir kremin 10-14 gün kullanımı istenir.

Bu iki uygulama 4-6 hafta arar ile 3-4 seans tekrarlanmakta.

 

 


Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency