Yüzün orta kısmı ve göz altının anatomik ve estetik çalışmalarında tüm dikkatler sub-orbicularis oculi fat (SOOF) ve malar fat odaklandı.

Yüzün göz altı, orta-ön kısmını oluşturan bu anatomik alan estetik olarak son derece önemlidir. Gülme gibi yüz mimikleri sırasında sırasında son derece dinamik bir yapıdır. Levator kasları ile bu alan yukarı doğru çekilirken üzerindeki malar fat ped yapısı ve çavre estetik alanlar(nasolabial fold gibi) değişmekte.

Yaşlanma sürecinde bu anatomik alanda yağ dokularının artışı ve yer değişimi, kas ile ligamentlerin zayıflaması anatomik ve estetik yapıyı değiştirmekte.

Yüzde deri ve deri altı yumuşak dokunun anatomik stabilitesi kemikten, kaslardan deriye uzanan ligamentler ile sağlanmakta. Aşağıdaki temsili resimde gösterildiği gibi bu ligamentlerin yerleşim ve yüzde uzanma açıları görülmekte. Yüzü anatomik ve estetik olarak iç-medial ve dış-lateral bölümlere ayırmaktayız. Bu önemli çünkü yüzün dış kısmına bu ligamentler boyunca yapılacak volüm uygulamaları(dolgu yada otolog yağ enjeksiyonları) yüze bu alanda volüm dışında lifting-kaldırma efektide verirken, yüzün iç kısmına yapılacak volüm uygulamaları yüze sadece volüm efekti vermektedir. 

Bu nedenle yüz ortasında göz altı ve yanaklarar dolgu ve otolog yağ enjeksiyonlarında ilk olarak bu alanın lateraline yani dışına yapılacak uygulama ile başlanmalıdır. İlk uygulama bu alanın yukarı kalkmasını-lifting sağlamakta. Sonra bu alanın iç-medialine volüm amaçlı uygulama ile devam edilmelidir. Lift etkisi önemli çünkü lift sonrası iç kısma ihtiyaç duyulacak dolgu veya otolog yağ volüm miktarı azalmakta. 

Medial alanda bulunan yüzeysel malar fat ped ve SOOF' a yapılacak dolgu ve otolog yağ enjeksiyonları estetik görselliğe % 95 oranında katılmakta. Bu alandaki daha deri dokulara(derin malar yada cheek yağ dokusu gibi) dolgu ve otolog yağ enjeksiyonlerı estetik görselliğe ancak % 25 oranında katılmakta. Bu nedenle yapılacak uygulamanın derinliğinin belirlenmesi son derece önemlidir.

Eğer göz altında ve yanakta dolgu ve otolog yağ enjeksiyonu yapılacak ise algortima şöyle olmakta;

1. Basamak;

İlk olarak göz altı ve göz alt yanak kısımının lift-kaldırma efekti için uygulamanın yapılması.

Bunun için uygulama yapılacak yüz tarafında burun kanadı-nasal ala ve kulakta tragus arasında birinci hat çizilir. Ağız köşesi ile gözün dış köşesi-lateral canthus arasında ikinci hat çizilir. Bu iki hattın açı ortayından 3. bir hat çizilir. Bu 3. hattın elmacık kemiği üzerinde gözün dış kenarından ilk uygulama noktası belirlenir. Bu nokta G point olarak tanımlanmakta.

Nasolabial foldun tam orta noktasının 1 cm dış üst kısmından dermise dik olarak girilir ve blunt-tip kanül ile supraperiosteal planda G noktasına dolgu ve otolog yağ enjeksiyonu yapılır.

Daha sonra bu anatomik alanın özellikleri nedeni ile kanül dokularda ilk önce yüzeysel sonra derin ilerlenmesi prensibi ile (göz altı sinir-damar yapısı ve angular ven korunacak şekilde) sub-orbicularis oculi yağ dokusunun-SOOF dış kısmına dolgu yapılır(aşağıdaki resimde sarı ile tanımlanan alan). Aynı prensipler ile SOOF orta kısmına üst, orta ve alt bölüme dolgular uygulanır(aşağıdaki resmde mavi ile tanımlanan alanalar).  En son SOOF iç kısmına dolgu yapılmakta(aşağıdaki resimde kırmıı ile tanımlanan alana).

Göz altına bu aşamaya kadar kullanılan dolgular yüksek vizkozite içerikli ürünler olmalıdır.

En son olarak göz altında palpebromalar groove, orbicularis retaining ligamentin altına ve tear trough-ağlama oluğuna supraperiosteal planda dolgu uygulanmakta. Aşağıdaki resimde pembe ile tanımlanan alana uygulama yapılır. Burada kullanılan dolgu ise düşük vizkozite içerikli ürün olmalıdır.

Uygulamadan sonra uygulama alanlarında 1-3 gün süren hafif ödem, kızarıklık, hafif morluklar hatta deri yüzeyinde düzenszilikler olmakta. 

Bu tedavi algoritması ile yüz orta kısmının lifting sağlanırken, göz altı ve ağlama oluğu gibi defromasyonlarda giderilmekte.

Klinik ve estetik olarak son derece güzel sonuçlar alınmakta.


Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency