Ağız köşelerinin estetik olarak daha düşük görünümü doğumsal yada yaşlanma gibi diğer faktörler ile ortaya çıkabilmektedir. Estetik olarak olumsuz olan bu görüntü gülme gibi yüz mimik kaslarının kullanımı ile daha belirgin olabilmekte. 

Çocukluk yada yetişkinlik döneminde bazı kişilerde yüzün bir tarafında ağız bölgesinin bir yöne doğru kaydığını; ağlarken, gülerken ya da konuşurken bu kaymanın daha belirgin bir hal aldığını görülmekte. Bu durum “Asimetrik ağlama sendromu” olarak adlandırılmakta. Sıklıkla bu durum doğumsal olarak ağız köşesini aşağı çeken kasın tek taraflı tam gelişmemesi ya da kısmi gelişmesi neden olabilmekte.

Zamanla ağız köşelerinde düşme mimikler sırasında ağız köşesini aşağı doğru çeken "depresor anguli oris-DAO", pltysma ve mentalis kaslarının sık ve aşırı çalışması, alt çene kemik gelişiminin yetersizliği, alt-üst çene kapanma kusurları, deride destek dokusu olan kolajen, elastinin, deri altı yağ dokusu, kas ve kemik dokuları azalması ağız köşesindeki düşüklüğü daha fazla arttırmaktadır.

Ağız köşelerinde düşme gülme, üzüntü, kızgınlık, hoşnutsuzluk veya memnuniyetsizlik gibi yüz ifadelerinde daha belirgin olmakta.

Yaşlanma sürecinde bu düşüklük ağız köşelerinde deri katlantısının derinleşmesine, "marionette-melomental" katlantılarına neden olmakta. 

Bu yüze mimikler olmaksızın üzüntülü bir yüz ifadesi hatta daha yaşlı bir yüz görünümü vermekte.

Bu tür estetik problemlerde botulinum toksin ve dolgu uygulamalarının kombine kullanımı oldukça hızlı ve güzel sonuçlar vermekte.

Dolgu olarak monofazik hyaluronik asitler kullanılmakta(Juverderm voluma, Boletero Voluma, Revanesse Contour; 26 mg/ml Hyaluronik asit içeren dolgular vb).

İlk olarak uygulama alanı olan yüzün alt kısmı antiseptikler ile silinir ve lokal anestezik krem 30-60 dakika öncesinde uygulanır.

13‐mm uzunluğunda ve 30‐gauge kalınlıkta iğneler ile dolgu subdermal olarak uygulanır.

Aşağıdaki resim sıralamasında olduğu gibi ilk olarak ağız köşesinden iğne ile girilerek sırası ile mukoza ve deri birleşme noktasına, üst ve alt dudak vermilion sınırına ve  üst dudak dış kısmına 2-4 noktadan dolgu uygulaması yapılır(kırmızı le işaretli alanlara).

Daha sonra Va ve V b de olduğu gibi ağız köşesinin aşağıya uzanan alt kısmına birbirini çaprazlayacak şekilde, VI da olduğu gibi marionette katlantısına ve VII de olduğu gibi en alt kısımda prejowl sulcusa dolgu uygulanır. 

Bu tüm stepler sırasında hastaya göre değişmekle birlikte 0.35-1.00 cc hyaluronik asit kullanılmakta.

Her uygulama sonrası hafif masajlar yapılarak dolgunun alanda homojen dağılımı sağlanır.

Sonrasında hemen botulinum toksin aşağıdaki resimde kırmızı ile gösterilen sağ ve sol 2 noktaya depresor anguli oris-DAO kasına ve kısmızı le gösterilen mentalis kasına uygulanır. Her hasta için bu uygulama noktaları belirlenir. DAO toksin uygulaması intradermal yapılmalı iken mentalis kasına kas içerisine uygulama yapılmalıdır. Hastaya göre deişmekle birlikte DAO kasına 4-8 U ve mentalis kasına 8-12 U dozlar kullanılmakta.

Ayrıca hastada ağız köşelerinde platysmal kasın etkisi değerlendirilerek gerekir ise aşağıdaki noktalara uygulamalar yapılmakta.

 

 


Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency