Aknenin tüm tiplerinde hastalık sonrası izler % 95 oranında gelişmektedir. Aknenin erken klinik dönemde etkin tedavileri bu izlerin oluşumunu önemli ölçüde azaltmaktadır. Akne sadece fiziksel değil ciddi ruhsal sorunlarıda beraberinde getiren içsel izlere neden olmaktadır.

Akne iz tedavileri başarısı yüksek olmakla birlikte zor ve zahmetli girişimlerdir.

Akne izlerinizi şöyle değerlendirebilirsiniz;

1. Akne skarlarının değerlendirilmesi için en uygun zaman sabah saatleridir. Sabah cilt daha az yağlı ve çevresel koşullardan etkilenmemiştir.

2. Yüzünüzü yumuşak bir temizleme ürünü ile yıkayınız ve yumuşak bir havlu ile kurulayınız.

3. Yüzünüze hiçbir bakım kremi yada ilaç kullanmadan değerlendirme yapınız.

4. Yüzün değerlendirmesi için en uygun ışık gün ışığıdır. Eğer bu mümkün değil ise beyaz ışık kullanınız.  Ayna karşısında izlerinize uygun ışıkla bakınız.

5. Akne izlerinin derinliklerinin değerlendirmesi için küçük bir fener kullanarabilirsiniz. Fener ışığını deriye paralel tutarak skarın derinliği daha rahat değerlendirilmektedir.

Şimdi aşağıdaki başlıklarda resimler ile anlatılan izlerin kendi izlerinizden hangilerine benzedeğinin bulmaya çalışın.

1. Atrofik yani deride çökmeler yaparak kendini gösteren akne izler

Deridede seviye farkını yani atrofiyi elinizle yada yan fener ışığı ile saptayabilirsiniz. Atrofik izler;

a- Yüzeyel akne izleri – akne lekeleri

Bu izler hafif atrofi gösterir. Kırmızı ve kahverengi renkli olabilirler. Daha çok lekeler şeklinde görünürler.

Bazende hipopigmente beyaz lekeler şeklinde olabilir.

b- Derin akne izleri

Bu izler belirgin atrofi gösterir.

Icepick – buz kıracağı akne izleri; Genişlemiş deri gözenekleri ile karışır. Ancak dikkatli bakıldığında icepickler daha derindir.

 

Boxcar akne izleri; çok tipiktir ve yük vagonuna benzer.

Rolling yada valley akne izleri: çok tipiktir. Vadi şeklinde yada çamurda bir bilyenin yuvarlandığında bıraktığı izlere benzer.

2. Hipertrofik yani deriden kabarmalar yaparak kendini gösteren akne izleri

a. Papüler hipertrofik akne skarları

b. Hipertrofik ve Keloidal akne skarları

>Sinüs traktları(tünelleri)

3. Genişlemiş gözenekler

Sıklıkla akne ile birlikte yüzde genişlemiş gözenekler; aslında akne izi değildir. Ancak hastaları estetik olarak rahatsız etmektedir. İcepick skarlara çok benzer.

Bu problemlerde doğru tedavi seçimleri

Akne izlerinin tedavisinde ilk adım hastalığın erken dönem radikal tedavisi ve aknenin alevlenme dönemlerinin geçmesinin sağlanmasıdır.  Bundan  sonra hasta değerlendirmesi ve klinik olarak skar-izler  değerlendirilmektedir.

Aknede skar skorlama aşağıdaki tabloya göre yapılmaktadır. 

Sonrasında tek yada kombine tedaviler seçilerek  uygulanmaktadır. 

Aknede skar tipleri ve uygulanan tedavi seçenekleri aşağıdaki tabloda  özetlenmiştir.  

 Atrofik akne izleri

a- Yüzeyel akne izleri – akne lekeleri; Retinoik asitlerin deriye uygulanması, kimyasal peeling uygulamaları, Dermaroller, nonablatif lazerlerle cilt yenileme, ablatif lazerler ile cilt yenileme(Erbium ve CO 2 Lazerler),  Karbon Lazer peelingler, Fraksiyonel CO2 lazer bu tür izlerin tedavisinde kullanılmaktadır.

b- Derin akne izleri:

Icepick – buz kıracağı akne izleri:  Bunlarda ilk olarak punch eksizyon, punch eksizyon ve deri grefti, punch deri yükseltmesi tekniği, ıcepicklere spot TCA uygulaması gibi yöntemler uygulanır. Sonrasında Fraksiyonel CO2 lazer cilt yenileme yöntemi kullanılmaktadır.

Boxcar akne izleri: 

Yüzeyel Boxcar akne izlerinde :  Fraksiyonel CO 2 lazer ile başarılı sonuçlar alınmaktadır.

Derin Boxcar akne izleri:  Bunlara ilk önce subsicion, punch deri yükseltme teknikleri uygulanmaktadır. Sonrasında Fraksiyonel CO2 lazer kullanılmaktadır.

Rolling akne izleri: Bu skarlarda ilk olarak subsizyon, kalıcı dolgu uygulamaları yapılır. Sonrasında Fraksiyonel CO2 lazer cilt yenileme yöntemleri kullanılmaktadır.

Hipertrofik akne akne izleri:

a. Papüler hipertrofik akne skarları; Fraksiyonel CO2 lazer cilt yenileme yöntemleri kullanılmaktadır.

b. Keloidal akne skarları; Öncelikle; keloid içerisine kortizon, bleomisn, 5-FU yapılmakta. Eritemli keloidlerde Nn YAG lazer ile çalışılabilmektedir.  Sonrasında Fraksiyonel CO2 lazer cilt yenileme yöntemleri kullanılmaktadır. Lazer sonrası silikon kompresler ve IL kortizon uygulanabilir.

c. Sinüs traktları(tünelleri); Öncelikle cerrahi eksizyonlar ve CO2 lazer eksizyonları yapılır. Sonrasında Fraksiyonel CO2 lazer cilt yenileme yöntemleri kullanılmaktadır.  Sıklıkla akne ile birlikte yüzde genişlemiş gözeneklerin tedavisi; Kimyasal peeling, Dermapen, Fraksiyonel CO2 lazer cilt yenileme yöntemleri ve Karbo Lazer Peeling kullanılmaktadır.

 

 


Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency