Cilt insan vücudunun en dış dokusudur ve insanlar cilt görünümleri konusunda çok  hassadır. Bu nedenle cilt görünümü bilim ve teknolojinin çeşitli alanlarında büyük ilgi çeken bir konu olmuştur.

Yukarıda gösterildiği gibi  cilt görünümü üzerinde tıp, kozmetik, bilgisayar ve bilgisayarlı görme izleme yoğun olarak çalışmaktadır. Bu alanların hedefleri çok farklıdır ve her alanın cilt görünümünün belirli yönlerine odaklanma eğilimi vardır.

İnsanlarda tarih boyunca güzel ve sağlıklı görünen bir cilde sahip olmak arzusu ve arayışı olmuştur. İnsanlar sağlıklı ve daha çekici olarak algılanmak için parlak ve pürüzsüz yüzeyi ile olan bir cilde sahip olmayı istemiştir. 

Kozmetolojinin birincil hedefi cildimizin güzel görünmesini sağlamaktır. Örneğin fondotenler cilt kusurlarını gizlemek ve cildin genç görünmesi için kullanılır. Bu amaçla son zamanlarda geliştirilen ve popüler olan cilt danışmanlık sistemleri kişi için en uygun kozmetik ürünleri belirlemeye yardımcı olmak için geliştirilmiştir.

Dermatoloji gibi cilt hastalıkları branşları içinde cilt görünümünün önemini söylemeye gerek yoktur. Deri hastalıklarında tanı ve takiplerinde hastalıklı ve normal derinin görünümünü değerlendirilmesi her zaman ilk ve en önemli adımdır. Son zamanlarda dermatoloji bilimine fotoğraf-tanı ve tedavi takipleride girmiştir.  Fototedaviler daha popüler kullanılmaya başlanmıştır.

Tüm bunlardan dolayı deri ve ışık arasındaki optik ilişki son yıllarda çok önem kazanmaktadır.

Cilt birçok bileşenden oluşur çok karmaşık bir yapıya sahiptir. Hücreler, fiberler, damarlar, kılcal damar ve sinirler oluşan büyük ağ gurupları ve bunların arasında kılç yağ ve ter hücreleri bulunmaktadır. Cildin görünümü, yaşa, cinsiyete ve ırksal farklıklara göre değişmektedir. Cilt ışığa verdiği cevapla görünür hale gelmektedir. Bu nedenle deri ve ışık ilişkisi iyi bilinmelidir.

Bu ilişkinin değerlendirilmesinde deri mikro, mezo ve makro yapılar olarak değerlendirlerek açıklanmaya çalışılanacaktır.

Mikro yani hücresel düzeyde düşündüğümüzde;

Deri hücreleri üzerine gelen ışığı ya yansıtmakta yada emmektedir. Hücrede bulunan fiber ve organellerin ışığı yansıtmakta hücre zarı emmektedir. Damarsal yapılar ışığı emmektedir.Deride en üst tabaka olan epidermis özellikle hücrelerden oluşmakta ortalam 0.2 mm kalınlığındadır ve ışığı emmekte. Dermis fiberlerden oluşan daha yoğun tabaka ve ortalama 2mm den kalındır.

 

Mezo yani orta deri bileşenleri çıplak göz tarafından görülebilir. Bu kategoride deri tabakaları, cilt yüzeyi yağı, ter ve saç yer almaktadır. Ayrıca derideki kırışıklıklar, benler, lekler ve gözeneklerde bu görüntüye katılmaktadır. Bunlar deri görünümünü etkilemektedir. Örneğin terleme cildin daha parlak görünmesine neden olmaktadır. Yoğun kılar ve kırışıklıkta derinin ışığı fazla saçması mat görünmesine neden olmaktadır.



Makro vücut bileşenleri; deri görünümünü, vücudun farklı bölgeler arasında değişir.  Deri bileşenlerinin vücudun farklı alanlarında değişiyor olması önemli farklılıklar yaratmaktadır. Örneğin, burun ve alında yanaklar ile karşılaştırıldığında daha fazla yağ salınımı var.


Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency