Atrofik akne skarlarında ve genişlemiş gözeneklerde TCA nın direkt skar ve porlara uygulanmasına "spot TCA uygulaması yada CROSS metod" denilmektedir.

Burada amaç %65-100 TCA nın derin uygulaması ile dermisin hedeflenmesi ve dermisin yeniden yapılanması-remodelingdir.

Bu uygulama öncesi klinik cevabın arttırlması için hastaya tretionin topikal tedavisi verilmekte ancak uygulamadan 2-3 hafta önce bu kesilmektedir. Tretionin TCA nın istenmeyen derinlikte penetrasyonuna neden olabilmektedir.

Hasta sistemik akne tedavisinde isotretinoin kullanmış ise; bu ilaç deri eklerinin(sebase bezler gibi) atrofiye uğramasına neden olarak peeling sonrası iyileşmeyi geciktirmekte hatta engellemektedir. Bu nedenle son 6 ay içerisinde isotretinin kullanmammış olması istenmektedir.

Spot TCA uygulaması 4-6 hafta ara ile 4-6 seans uygulanmaktadır.

Klinik çalışmalar 80–85% oranında bir klinik düzelme sağlamaktadır.

Yüksek konsantrasyonda TCA kullanımı nedeni ile uygulama alanlarında uzun süren eritem, hiperpigmentasyon gelişim riski yüksektir. Ancak bu yöntemde bu riskler daha düşük ve hızlı iyileşme ve hasta tarafından iyi tolerans nedeni ile tercih edilmekte.

Hastanın tüz yüzü yıkanır ve kuruması içi beklenir. 

Alkol ve aseton ile dezenfeksiyon ve degresing yapılır.

TCA spot uygulama için ya kürdan gibi bir aplikatör yada insülin enjektörünün iğne uçları kullanılmakta. Bunlar içerisinde en kolay olanı insülin enjektörü kullanımıdır. TCA enjektöre çekilmekte, iğne ucu hafif eğilerek TCA nın daha kontrolü akışı sağlanmakta. İğne deriye batırılmadan atrofik skar yada porlara TCA nın odaksal uygulanması sağlanmakta.

Spot uygulama anlamlı çünkü aşağıdaki resimde görüldüğü gibi tüm yüze yapılan TCA peeling sonrası atrofik skar ve porlarda frosting tam gelişmemekte. Bu nedenle ilk olarak spot TCA sonra tüm yüz TCA peeling yapılmaktadır.

Aktif akne + hiperpigmente akne lekeleri + porlar ve atrofik skarların birlikte olduğu hastalarda; porlar ve atrofik skarlarda % 65 spot TCA ve aynı seansta tüm yüze % 25-35 TCA peeling uygulanabilir.

Genişlemiş gözeneklerde TCA spot uygulamanın klinik etkinliği oldukça yüksektir.

Çok derin ve ileri düzey akne skarlarında chemabrasion yapılmakta. Abrazyon ve kimyasal peeling birlikte kullanıldığında buna chemabrasion denilmekte.

Bu amaçla abrazyon için steril kum zımparaları kullanılırken peeling olarak TCA ve fenol kullanılmaktadır.

Fenol abrazyon sonrası daha fazla emilmekte buda toksitisite riskini arrtırdığı için ilk olarak fenol peeling yapılır. Ertesi gün oklüzyon açılarak deri temizlenir ve zımpara ile dermabrazyon uygulanır(posterior chemabrasion).

TCA peeling öncesi dermabrazyon uygulanabilir(anterior chemabrasion).

Derin akne skarlarında dermabrazyon zımparalar ile iki kez yapılabilir yada klasik dermabrazyon diamond drilleri ile uygulanabilir.

Hastaya bu uygulama dışında yağ transferi, punch greft gibi diğer yöntemlerinde gerekli olduğu anlatılmaktadır.

İlk olarak hastanın cildi temilenir ve kuruması için beklenir. Daha sonra alkol ve aseton ile deznenfeksiyon ve degreasing yapılır.

Sonra tüz yüz alanına steril ince kum zımparası ( 3M sandpaper P220 gibi), Wet-or-Dry) ile abrazyon barasion uygulanmakta. Hasta ağrı hissettiğinde ve pinpoint kanama olduğunda abrazyona son verilmekte.

Sonra 2% lidokain ve adrenalin emdirilmiş gazlı pedler uygulanarak yüz sterç flim ile kapatılarak 15-20 dakika beklenir. Bu ağrıyı azaltığı gibi noktasal kanamayıda durdurmaktadır.

Anestezi sağlandıktan sonra istenir ise zımpara ile yada abrazyon diomand dril ile 2. abrazyon yapılır.

Sonra tek kat TCA uygulanır beyaz-gri frosting gelişmesi beklenir gelişmez ise diğer katlar uygulanır.

Frosting sonrası yüze kalın bir tabaka halinde maske kerem uygulanarak üzerine bismuth pudra uygulanır.

Oklüzyon yapılmaz. Pudara yetersiz yada dökülen alanlar vazelin sonra pudra tekrarlanır. Bu 1 hafta devam edilir. 

7. günde yüze kalın bir vazelin uygulanarak yüzde gelişen kabuk zorlamadan kaldırılmakta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency