Traksiyon-saçların aşırı çekme kuvvetinden kaynaklanan saç dökülmesi gelişmekte.

Genellikle sert ve sıkı yapılan  saç topuzları, saç örgüleri, saçlara şekil vermek amacı ile yapılan sıcak saç düzleştiricileri ve sert yapılan saç tarama uygulamalarına bağlı olarak gelişmektedir. Sıklıkla saçları kıvırcık olan ve bunları düzleştirmeye çalışan kadınlarda daha sık görülmektedir.

Erken fark edilerek neden ortadan kaldırıldığında kalıcı saç dökülmelerine neden olmamaktadır.

Özellikle uzun süre saçta kalan örgüler saçlarda gerginlik etkisi ile dökülmeye neden oldukları gibi saçların büyümesini durdurmakta hatta saç folliküllerine kalıcı zarar vermektedir.

Çocukluk döneminde özellikle kız çocuklarında uzun saç ile birlikte bunların örülmesi süreci başlamaktadır. Buda erken yaş dönemlerinde taraksiyon saç dökülmesi anlamına gelmektedir. Saça yapılan boya ve diğer kimyasal uygulamalar traksiyon saç dökülmesini dahada arttırabilmektedir.

Traksiyon alopeside saçlı deri muayene edildiğinde saçların gerilmeye maruz kaldığı yerlerde saç dökülmesi ile birlikte saç follikülleri çevresinde iltihaplanma alanları da görülebilmektedir. Bazı hastalar dökülme alanında gerginlik, batma hatta kepeklenmeden yakınabilirler.

Traksiyon aloesi daha çok saçın gerginliğinin arttığı yerlerde frontal, temporal ve occipital alanda ortaya çıkmaktadır. Dökülme bir hat şeklinde olmakta. Dökülme alanına bakıldığında saçlarda minyatürizasyon görülebilmektedir. Bu saç folliküllerinin sürekli gerilmeye maruz kalmasından kaynaklanmaktadır.

Saç kozmetiklerinin uygulanması sırasında da saçlara aşırı germe etkileri uygulanabilmektedir. Örneğin saçta gölge uygulaması yapılması sırasında gölge yapılacak saç gurubu aşırı gerginliğe maruz kalabilmektedir.

Saçlara şekil vermek amacı ile sıcak ve kimyasallarda uygulanabilmektedir. Örneğin kıvırcık ve dalgalı saçlarda saçların düzleştirilmesi için sıcak ve düzleştirici kimyasallar kullanılmaktadır.

Saçların dalgalı ve kıvırcık olması için kullanılan bugidiler saçlarda uzun süreli gerginlik saç dökülmelerine neden olabilmektedir.

Tedavide yapabilecek tüm nedenler ortay konularak öncelikler bunlar engellenmelidir. Eğer dökülme yerinde saçlı deride inflamasyon var ise saçlı deriye kortikosteroid içeren losyonlar yada deri içerisine kortizon uygulanabilir. % 2 minoxidil günde 2 defa yada % 5 lik formu günde bir defa dökülme alanına uygulanabilir. Kalıcı dökülme gelişen kişilerde saç ekim düşünülebilir.


Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency