Brocq’un ağız çevresi lekesi, Pigmented peribuccal erythrosis of Brocq  olarakta bilinmektedir(İlk olarak Brocq tarafından tanımlanmıştır). Yüzün ortasına yerleşmesi nedeni ile “erythrosis pigmentosa mediofacialis” olarakta tanımlanmaktadır.

Sıklıkla orta yaş döneminde kadınlarda gözlenmektedir.

Ağız çevresi, çene ve buruna yerleşmekte ve hafif kuru, kepekli ve kaba bir deri görünümü ile birlikte, sütlükahve renginden sarımsı-kahverengine kadar değişen hipierpigmentasyon-leke gelişmektedir. Aslında burada gelişen tam bir deri lekesi yani deride pigmentasyon artışı değildir. Deride pigmentasyondan daha çok genişlemiş kılcal damarların görsel görüntüsü hakimdir. Üzerine basıldığında rengin kolay solması bunu desteklemektedir. Ayrıca leke tanısında kullanılan Wood ışığı muayenesinde hastalık alanı ile normal deri arasında bu ışıkta bir fark görülmemektedir.  Leke alanlarında ayva tüylerine uyan hafif küçük kabarmalarda gözlenmektedir.



Lekenin olduğu deri alanının mekanik olarak hafif sürtünmesi veya kozmetik kulanımı bu lekenin daha belirgin olmasını sağlamaktadır.

Lekelerin yoğunluğu gün içerisinde hızla değişmektedir.

Hastaları estetik olarak yüzün ortasına yerleşen bu leke ve ayrıca yanaklarda daha soluk görünen alan rahatsız etmektedir.

Bazı hastalarda karın ağrısı atakları ifade edilmekte hatta bu ağrı atakları sırasında lekeler artmaktadır.

Bazı hastlarda endokrin –hormonsal problemler gözlenmektedir. Adet düzensizlği,  ağrılı adet görme gibi

Peroral dermatitisin iyileşme evresi sonrası derinin kalıcı değişimi olarak düşünülmüştür.

Kozmetik ürünlerin içindeki benzil salisilat, ylang ylang yağı, benzil alkol, risinoleik asit gibi bazı foto duyarlandırıcı maddelerin ve Rozaseada topikal kortikosteroid kullanımının sebep olabileceği belirtilmektedir.

Tedavi

Güneşten tüm yıl boyunca korunması gerekmektedir.

Hastalığı arttıran faktörler ve kozmetik kullanımı kısıtlanmalıdır.

Kozmetik kamuflaj yapılabilir

Lazer Uygulamaları; Kılcal damarlanma ve leke için Long Puse Nd YAG lazer ve Q swiched Nd Yag Lazer birlikte kullanılabilir.


Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency