Lazer uygulamaları başlangıçta ablatif yöntemler olarak kullanılmaya başlanmış daha sonra nonablatif ve fraksiyonel yöntemler geliştirilmiştir.

Son yıllarda Nd YAG lazer bu amaçla nonablatif fraksiyonel olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Nd YAG lazerin çok kısa pulse süreleri ve çok yüksek power yoğunluğunda kullanımı “nonablatif fraksiyonel Nd YAG” uygulaması olarak tanımlanmaktadır. Bu uygulama ile tedavide hedeflenen deri lezyonunda epidermis ve dermiste 3 boyutlu fraksiyonel mikro ısı hasar adacıkları sağlanmaktadır.

Başta lazer epilasyon olmak üzere cilt genleştirmede bu yöntem daha güvenilir ve etkin sonuçları ile kullanılmaya başlanmıştır.

Nd YAG lazerin normal kullanımı sırasında; 1064 nm dalga boyundaki  lazer ışınımı dokuda bulunan kromoforlar olan melanosomlar ve hemoglobin tarafından absorbe olmaktadır. Lazer deride epidermisten dermise kadar olan uzunlamasına geçişi sırasında bu absorbsiyon ile ısı ortaya çıkmakta ve bu ısı çevreye dağılmaktadır. Bu deride hedef doku dışında istenmeyen ısı hasarlarının gelişmesi anlamına gelmektedir. Nd YAG lazer çok kısa pulse süreleri ile deri yüzeyinden uygulandığında epidermisten dermise geçişi sırasında farklı derinliklerde 3 boyutlu mikro ısı hasarları yapmaktadır.

Normalde lazerde pulse süreleri hedef dokunun TRT(kromoforun lazer ile kazandığı ısının % 50 sini kaybetme süresi) göre düzenlenir. Lazerde pulse süreleri hedef dokudaki tam etkinlik, çevre normal dokularda minimal yan etki hedeflenerek düzenlenir.

Kısa pulse süreleri 1 msn den düşük pulse süreleri anlamına gelmektedir. Lazer kısa pulse sürelerinde ancak yüksek güçte uygulandığında hedef kromoforlarda çevreye ısı dağılımı olmadan yüksek mikro ısı alanları ortaya çıkmaktadır.

Uzun pulse Nd YAG lazerde dokuda ısı daha uzun kalmakta ve çevre dokulara yayılmaktadır. Çok kısa pulse ve yüksek güçlü Nd YAG lazerde ise ısı çok yüksek ve çok kısa kalmakta bu nedenle ısı çevre dokulara yayılmamaktadır.

Aşağıdaki grafikte bu gösterilmektedir.

Yapılan çalışmalarda fraksiyonel Nd YAG lazerde kısa pulse süreleri 1 msn-0.1 msn olarak tanımlanmıştır. 

Damarsal lezyonlarda 0.1 msn yakın, pigmente lezyonlarda 0.2 msn-0.3 msn ve cilt gençleştirmede 0.1-1 msn kısa pulse süreleri tercih edilmektedir.

Fraksiyonel Nd YAG Lazer Klinik Kullanım Alanları

  • Cilt gençleştirme
  • Mikro damarsal yapılar
  • Epilasyon
  • Aktif akne tedavisi 

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency