- Gösterim: 9585
Mentalis kası sağ ve sol olarak iki tanedir. Mentalis kasları yukarıdaki resimde olduğu gibi alt çene ön kesicilerin hemen altından başlamakta ve çenenin ön kısmını yelpaze gibi kaplayarak çene ön kısmında çene yumuşak dokuda deride hemen hemen mentolabial katlantının altında sonlanmaktadır.
Mentalis kası alt dudağın özellikle orta kısmının ve çenede yumuşak dokunun postürünü ve hareketini sağlamaktadır.
Yüzün alt kısmının yüksekliğinin kısa olması, dudakların pozisyonu ve konturu, dudakların kapanmasının yetersizliği, mentalis kasının sürekli kontraksiyonda olmasına ve bu kasın hipertrofisine neden olmaktadır. Buda çenenin girintili çıkıntılı olmasını sağlamaktadır. Çeneden çökmeler ve kırışıklıklar gelişmektedir.
Mentalis kasında yapılacak girişimle bu kasın atrofisi çenenin % 20-25 oranında geriye çekilmesine neden olmaktadır.
Alt dudağın düşük ve hipotonik olması mentalis kasının tonusunu azaltmakta, alt dişlerin olmaması ve mandibular dentoalveolar gerileme mentalis kasında tonusunda azlama ve aktivitesinde yetersizlik yapmaktadır.
Büyük çene düzeltme operasyonları, daha önce takılmış büyük çene implantının alınmasına bağlı olarak mental kasın uzamasına neden olmaktadır.
Menalis kası bazı kişilerde çene deri yapısına daha alt seviyelerde tutunmaktadır. Bu zamanla alt dudağın aşağı çekilmesine neden olmaktadır.