- Gösterim: 16823
Bazı insanlarda çenenin önünde bir gamze hatta çene ikiye ayrılmış gibi bir oluk görülmekte diğer insanlarda ise bu hiç görülmez. Bu çene gamzesi(chin dimple, chin crease) olarak tanımlanmakta. Genetik geçişli bu yüz morfolojik özelliği olan "dimple chin" bir gen üzerinde cleft chin gen-C ve smooth chin gen-S alleleri ile kontrol edildiği ifade edilmiş ancak sonraları bunun doğru olmadığı gözlenmiştir. Çene gamzesi şekli kişiye göre son derece değişkendir. Çene ön kısmında düz aşağı inen bir yarık şeklinde, Y şeklinde bazende hafif bir çukurluk şeklinde görülebilmektedir.
Kan gurupları ve çene gamzesi birlikteli ile ilgili bilimsel bir çalışmada kadınlarda B + kan gurubu ile çene gamzasi arasında yüksek korelasyon gözlenirken Kadınlarda B -, erkeklerde AB - ve erkelerde O - arasında negetif korelasyon saptanmış.
Çene gamzesi ile kan basıncı arasındaki ilişki ile yapılan diğer bir çalışmada ise çenesinde gamzesi olanlarda sistolik kan basıncının normalden daha yüksek olduğu gözlenmiştir.
Normalde 2 mentalis kası aşağı ve öne gelerek birleşmekte ve bu şekilde çene pedine ve deriye tutunmaktadır. Bazı kişilerde mentalis kası birleşmemekte ve tam ortada çenede çukurluk gamze oluşmaktadır. Kasların bileşme düzeyine göre bu çukurluk hafif yada derin olabilmektedir. Bu çukurlukta çene yumuşak dokusu azalmıştır. Bu çukurlukta ayrıca mantalis kası yoktur.
Çenede gamze oluşturulması Doğal yüz morfolojisinde çenesinde gamze isteyen kişilerde cerrahi girişim ile gamze yaratılması mümkün. Çene gamzesi çene deri altı dokularından çene derisine uzanan fibröz bantlardan kaynalanmakta. Bunun estetik cerrahi girişim ile yaratılması sağlanmakta.