Alnın Estetik Analizi ve Alın Estetiği

Yüzün alın bölgesi bazı toplumlarda ve kültürel dönemlerde entellektüel düzeyin göstergesi olarak tanımlanmıştır.

Alının bu simgesel anlamı hemen gerisinde beyinin frontal bölgesinin davranış, öğenme ve kişisel özelliklerin merkezi olmasından kaynaklanmaktadır.

Alın yüzde saç çizgisi ile kaşlar arasında yer almaktadır ve frontal kemiğin hafif konveks yapısına sahiptir.

Alının alt sınırında her iki göz çukuru kemiğinin gözlerin üst sınırı yer almaktadır. Göz çukuru kemiklerinin hemen üzerinde cinsiyete, ırklara göre değişken “superciliary arch” olarak tanımlanan hafif tümsekler yer almaktadır. Bunlar brow ridge yada supraorbital ridge olarakta tanımlanmaktadır. Bu tümsekler erkeklerde çok daha belirgindir.






Bu tümsekler sağ ve solda ortada glabellada birleşmektedir.

Superciliary tümseklerin hemen altında frontal kemik göz çukurunun üst kısmını yapmakta ve burada supraorbital rim/arch/margin olarak tanımlanan arkı yapmaktadır.

Alın yüz estetik problemlerinde en probemsiz alandır. Bu nedenle yüzün rota ve alt estetik ünitlerinin değerlendirilmesinde kullanılır.

Bununla birlikte karniostenozis gibi kafa kemiklerinin erken kapanması sorunlarında alın anomalileri de görülebilmektedir.

Frontal kemik göz çukurunun üst ve yan duvarının bir kısmını yaparken burun, üst çene ve zygomatic kemikler ile de yukarıdaki resimde olduğu gibi birleşmektedir.

Frontal kemiğin supraorbital bölümünde 2 adet frontal paranasal sinus bulunmaktadır. Bu sinüsler genişleyerek önde belirgin olabilmektedir. Bunlar yeni doğanda yok 2 yaşında oluşmaya başlamakta ve erişkin döneminde belirgin olmaktadır.

Alın trichion (ön saç çizgisi) ve glabellar alan arasında değerlendirilirken 3 sub ünit olarak değerlendirilmektedir. Superior forehead subunit, Supraorbital ridge(lateral orbital rim subunit) ve glabella olmak üzere.

Bunlar içerisinde estetik değerlendirmede belki de en önemlisi supraorbital ridge (lateral orbital rim) subunitesidir.


Alının Önden Değerlendirilmesi

Yüzde alında frontotemporale(frontal ne temporak kemiğin birleşme) noktası, zygomatic kemiğin en belirgin noktası ve alt çene kemiği mandibulanın en dış noktası olan gonion birleştirildiğinde yüzün dış konturu çizilmektedir.

Bu konturun yapısı aslında yüzün üst orta ve alt estetik bölümlerinin arasındaki ilişkiye de bağlıdır.






Alın Genişliği

Yüzde zygomatic kemiğin en çıkıntılı noktaları arasındaki mesafe yani bizygomatik mesafe yüzün en geniş alanıdır. Alının en dış noktaları yani frontotemporale; Ft noktalar ise alının genişliğini vermektedir. Alın genişliği bizygomatik genişliğin 80 – 85% I kadrdır. Bigonial genişli ise yüzün alt kısmında mandibula köşesinin en belirgin noktaları arasındaki genişliktir. Burası gonion olarak tanımlanmaktadır. Bu mesafe ise bizygomatic genişliğin %70-75 ini oluşturmaktadır.


Alın Yüksekliği

Alın yüksekliği trichion ile galbella arasındaki mesafedir. Erişkinlerde erkelerde ortalama 7 mm kadınlarda 6 mm dir.

Alın yüksekliği yüz yüksekliği yani trichion-mentn mesafesinin 3 de 1 ini oluşturmaktadır.


Alının Yandan Değerlendirilmesi

Alın altında frontal kemiğin özelliği nedeni ile yandan hafif konveks görünmektedir.

Alının bu şekli düz, çok öne yada arkaya açılı olabilmektedir.

Bu açılanmanın glabelladan geçen yatay düzlemle yaptığı açı önemlidir. Normalde sıklıkla hafif geriye açılanma görülmektedir.

Erkelerde bu açı 10±4 ° kadınlarda 6±5° olarak ölçülmüştür.

Alnın yandan değerlendrilmesinde supraorbital rimin durumda önemlidir. Bu estetik subunit 5-10 mm hafif daha öndedir.






Supraorbaital Rimin Belirginliğinin Değerlendirilmesi

Frontal bossing

Alında supraorbital rim subünitinin çok önde olmasıdır. Bu alının üst kısımlarnın geriye fazla açılanmasında kaynaklanabilmektedir. Bazen deri altı yağ dokusunun artışıda bu görünüme neden olmaktadır.


Supraorbital Rimin Yetersizliği

Supraortibital rimin yetersizliği hypoplasiası olarak tanımlanmaktadır.


Glabella ve Burun Kökünün Değerlendirilmesi

Alında glabellar alnın değerlendirilmesinde nasionun glabellaya göre pozisyonu son derece önemlidir. Yandan nasion normalde glabelanın 4-6 mm gerisinde yer almaktadır.

Burada oluşan açı nasofrontal açı olarak tanımlanmaktadır ve son derece önemlidir.


Nasofrontal Açı

Glabella – nasion ve nasion- pronasale(burun sıtını oluşturmakta) arasında oluşan açıdır. Bu açı supraorbital rim yetmezliğinde yada burun sırtının içe rotasyonlarında artmaktadır.

Eğer bu açı FHL paralel gerçek horizontal çizgi ile tam nasiondan 2 ye bölünecek olursa açının üst ve alt açıları oluşmaktadır. Bu açı değişimin glabella yada burun kökenli olup olmadığını açıklamaktadır.

Normalde nasofrontal açı erkeklerde 130 ± 7 ° ve kadınlarda 134 ± 7 ° dir.

İdeal bir yüzde nasofrontal açı 125°-135° arasındadır.


Alının Üstten Değerlendirilmesi

Supraorbital ridge arkada temporal fossaya doğru 90 derceye yakın bir hafif açılanma yapmaktadır.


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency