İnsizyonal Deri Biyopsi

Girişimsel dermatolojide en sık kullanılan enstrümanlardan birisi uygun cihazlarla elektrik enerjisini kullanılarak dokuda ısı hasarı oluşturma yoluyla etkili olan tedavi yöntemleridir. Bu yöntem "Elektrocerrahi-Electrosurgery" olarak tanımlanmakla birlikte sıklıkla koter olarakta bilinir. Ancak elektrocerrahi uygulamalar genel başlığı altında tanımlanan koter - elektrokoter  prensip olarak farklıdır.

Elektrocerrahide kullanılan sistemler alternatif elektirik akımınının 200 KHz standart ve 4.0 MHz yüksek frekanslarda düzenlerken, voltajı ve amperajı değiştirerek elektrocerrahi uygulamalarının kullanımına uygun hale getirmekte.Alternatif elelektirik akımının dokuya uygulanması ve dokunun bu akıma karşı gösterdiği direnç ile ısı ortaya çıkmakta(ısı hücre içi suyu buharlaştırıken proteinlerin yıkılmasına denatüre olmasına neden olmakta).  Bu dokuda kontrollü ısı hasarına neden olmakta. Isı hasarının derecesi elektrik akımının voltajı ile değiştirilebilirken hasarın derinliği elektrik akımının amperi ile düzenlenmekte. Örneğin yüksek voltajlarda ve düşük amperlerde hasar dokuda daha yüzeysel olur iken amper arttrıldığında hasar daha derin dokularda gelişebilmekte. 

Alternatif akımın teknik özellikleri değiştirilerek elektrocerrahi uygulama yöntemleri olan ayaşağıdaki yöntemler kullanılmakta. Bu yöntemlerin bazılarında hastaya pasif elektrot-hasta pedide kullanılmakta. Bir topraklama gibi düşüneceğimiz bu ped hastaya bağlanarak akım deveresinin tamamlanmasını ve ve hastaya verilen akımı taşır. Bu kullanılmadan yapılan uygulamalar monoterminal, ped kullanılarak yapılması gereken uygulamalar ise biterminal olarak tanımlanmakta. 

Alternatif akımının kullanılmasının amacı uygulama sırasında kontollü ısının nöromüsküler depolarizasyon yapmadan gereçekleştirilmesidir.

  • elektrofulgurasyon; daha yüzeysel deri lezyonlar için kullanılırken, alternatif elektirik akımının deriye uygulanacağı elektrot-uç deriye değdirilmeden çok yakın bir şekilde tutularak işlem gerçekleştirilir.

  • elektrodesikasyon; daha yüzeysel deri lezyonlar için kullanılırken, alternatif elektirik akımının deriye uygulanacağı elektrot deriye değdirilir hatta deri içerisine hafif sokularak işlem gerçekleştirilir. 

  • elektrokoagülasyon; monopolar ve bipolar elektrot ile kanama kontrolü için doku yada damara uygulanır

  • elektroseksiyon; cerrahi kesi amacı ile kullanılmakta.

  • elektrokoter; elektirik akımının deriye uygulanacağı elektrot elektrik akımı geçişine daha dirençlidir, elektirik akımı elektrotdan geçerken karşılaştıtğı dirençle ısıya neden olmakta ve bu ısı klinik amaca dönük kullanılmakta. Diğer elektrocerrahi yöntemlerinde elektrot soğuk iken burada sıcaktır.

  • elektrolizis; telenjektaziler ve epilasyon için özel iğne şeklinde elektrotlar ile uygulanmakta. 

Yukarda tanımlanan elektrocerrahi uygulamaların potansitel yan etkisi medikal implantların üzerindeki elektromanyetik etkileridir. Hızla gelişen teknoloji ile birlikte vücut içerisine yerleştirilen medikal implantlar ile daha fazla karşı karşıya kalmaktayız. Bunlar üretim aşamalarında elektromanyetik alanlara dirençli olarak geliştirilmekte ve ofiste kullanılan elektrocerrahi ünitlerin elektromanyetiketkileri oldukça düşüktür. Ancak hasta için son derece önemli ve hasas sistemler oldukları için dikktali olunmalıdır. Elektrocerrahi müdahale öncesi hastaya bilgi verilmesi, bu tür implantlarin sorgulanması son derece önemli.  

  • Göze yerleştirilen retinal implantlar
  • Gözde akıllı lensler
  • Frenik sinir stimülatörtleri
  • Kan şeker seviyesi takip implantları
  • İşitme implantleri, Cochlear implantler
  • Kalp pacemaker-kalp pili ve defibrillatörler; 
  • Mesane implantları
  • Ağrı kontrolünde kullanılan implantlat
  • Parkinson ve distoni hastalıklarında kullanılan implantlar
  • Epilepside kullanılan implantlar
  • Yemek borusu-ösefagus stmülatörleri
  • periferik sinir stimülatörleri
  • Vagal sinir bloker implantları
  • İlaç implantleri
  • Endoskopi kameraları

Kalp pili yada pecemaker olan hastalarda elektrocerrahi sısrasında elektromanyetik etkinin azaltılması için basitbir miknatıs kullanımı önerilmekte. Kalp pili üzerine yerleştirilen bir mıknatıs kalp pillerinin çoğunu asenkron veya sabit hızlı moda geçmesini sağlamakta. Bu modda kalp pacemakerı hastanın temel ritmine bakmaksızın kalbi sabit bir hızda uyarır. Mıknatıs çıkarıldığında cihaz önceki programlanmış fonksiyolarına geri dönmekte. Ancak mıknatıs kullanımıyla ilişkili kalp pili arızasına ilişkin nadir vaka raporları bulunduğu unutulmamalıdır.  Sonuç olarak, kalp pili yada kalp içi implantı olan hastalarda elektrocerrahi uygulamlar hastahane ortamında ve hastaların hayati belirtileri sürekli izlenecek şekilde uygulanmalı. Hastanın kardiyoloğuna veya kalp implante ve pillerinin izleme kliniğine danışılmalı, önceden onay alınmadan mıknatıs kullanılmamalıdır. 

A variety of noncardiac IEDs can also develop complications related to EMI. These devices include deep brain stimulators, spinal cord stimulators, vagal and phrenic nerve stimulators, gastric stimulators, and cochlear implants.62 Many of these devices can be turned off with an external remote control, limiting the risk of EMI. However, some devices cannot be inactivated because of functional or medical reasons. Additionally, even if disabled, electrosurgery can lead to electrode heating and tissue injury around the stimulator, paresthesias, and electrical shocks.61 If a noncardiac IED cannot be deactivated or the surgeon is working close to the electrodes, the physician managing the device should be consulted.

Elektrocerrahi sırasında kalp dışı elektronik vücut implanlarıda elektromanyetik etkiden zarar görebilmekte. Bu implantlari kullanan hastalarda elektrocerrahi kullanılacak ise öncelikle takibini yapan doktora danışılmalıdır. Doktor onay vermesi durumunda ve hastanın fonksiyonel veya tıbbi nedenlerden dolayı cihazın kapartılmasının sakıncası yok ise işelme sırasında bunlar kapatılır(cihazların birçoğu harici bir uzaktan kumandayla kapatılabilir). Ancak cihaz kapatılsa bile elektromanyetik risk implantların elektrotlarının ısınmasına  ve etrafındaki doku hasarına neden olabilir(özellikle elektrocerrahi bu implantların bulunduğu alan-alana yakın kullanılacak ise). 


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency