Depigmente Nevus (Akromik Nevüs)

Depigmente Nevus (Akromik Nevüs)Depigmente nevus %6 oranında saçlarda yada kaş ile kirpiklerde beyazlık yani poliozis görülebilmektedir.

Yaşla birlikte sayı ve boyutları değişmez. Lezyon sayısı sıklıkla tektir.

Deride melanosit sayısı normal yada hafif azalmıştır. Ancak deride melanosit aktivitesi ve melanosomların yetersiz olduğu görülmektedir.

Üzerinde deri duyusunda azalma yoktur.

Lezyonun çevresindeki deri normal pigmentasyonundadır. Wood ışığı ile çok rahat hipopigmentasyon görülebilmektedir.

Lezyon boyutarına ve birlikte olabileceği diğer sistemik belirtilere göre 2 ye ayrılmaktadır. Tip I nevüs depigmentoziste lezynlar 10 cm den küçük ve diğer sistemik belirtiler yoktur. Tip II depigmente nevüste ise lezyonlar 10 cm den büyük ve sistemik başka belirtilerde bulunmaktadır.


3 adet farklı klinik formu tanımlanmıştır.

  • İzole formu; lezyon sayısı 1-2 adet olmaktadır. Depigmente nevüsler % 60 oranında bu formda görülmektedir. Sıklıkla yuvarlak yada köşeli depigmente lekler şeklindedir.
  • Segmental formu; vücudun tek tarafında vücudun beli bir anatomik alanındadır. Depigmente nevüsler % 40 oranında bu formda görülmektedir.Sprialler yada eğik çizgiler şeklinde olmaktadır.
  • Sistematize formu; Sıklıkla sayıları az olmakla birlikte depigmente nevüsün yaygın olduğu sistematize depigmente nevüste tanımlanmıştır. Sistematize depigmente nevüste zeka gelişem geriliği, kol yada bacaklarda tek taraflı büyüme, atopik dermatitis, sarı saçlar tanımlanmıştır. Bu formun ayırıcı tanısında ITO nun hipomelanozisi(incontinentia pigmenti achromians) akla getirilmelidir. ITO nun hipomelanozisi vücdun tek yada iki tarafında yine sprialler ve eğik çizgiler çizmektedir Ancak bu çizgiler Blaschko nun vücut çzigilerine yerleşmektedir. Yine bu hipopigmente lezyonlara kas-iskelet sistemi ve merkezi sinir sistemi belirtileri eşlik etmektedir. ITO nun hipomelanozisi 62-94% aileseldir.


Özellikle vitiligo ile ayırıcı tanısının yapılması son derece önemlidir. Doğuştan görülmesi ve tüberosklerozistede görülen hipopigmente lezyonlar ile ayırıcı tanısının yapılması son derece önemlidir.

Tedavisinde Excilite 308 mikro ile son derce güzel sonuçlar alınmaktadır.

Depigmente nevüsün nevüs anemikus, pitriazis alba, pitriazis versicolor, leişmanyazis, lepra ve post inflamatuar hipopigmentasyon ile ayırıcı tanılarının yapılması gerekmektedir.


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency