- Gösterim: 18806
Atrofik akne skarlarında deride dermiste doku kaybı dolgu maddelerinin kullanımı ile düzeltilebilir.
Akne skarlarında dolgunun uygulanması 2 türlü yapılmaktadır.
Atrofik akne skarlarında deride dermiste doku kaybı dolgu maddelerinin kullanımı ile düzeltilebilir. Akne skarlarında dolgunun uygulanması 2 türlü yapılmaktadır.
1. Atrofik skarda dolgu skarın direkt altına uygulanmaktadır.
Bu atrofik dokunun yükselmesini sağlamakta ve atrofik skarların ışık- gölge görüntüsünü yumuşatmaktadır. Bir çok dolgu madesi kullanılmaka birlikte aknenin atrofik skarlarında daha çok kolajen tercih edilmektedir. Kollajen diğerlerine göre derinin daha yüzeyel tabakalarına uygulanabilmektedir.
Boxcar atrofik akne skarı olan hasta kollaen uygulandıktan sonra Hyaluronik asit deri yüzeyine yakın kulanıldığında “Tyndall effect” denilen deri içerisinde mavimsi bir görünüme neden olmaktadır. Kolajen uygulamalarında bu gelişmemektedir.
2. Uyguama şeklinde skarların tek tek altına değilde skar bölgesine dolgunun volüm verme amaçlı derin uygulamasıdır.
Aknede atrofik skarların yaş ilerledikçe daha belrgin olduğunu biliyoruz. Bu hastalarda volümetrik dolgu madde uygulamalarında akne skarlarınında azaldığı gözlenmektedir. Bu nedenle ileri yaş döneminde volm kayıpları var ve hastada akne skarları için uygulam yapılacak ise volümetrik dolgu uygulanmalıdır.
Volüm uygulamalarda hastadan alınan kendi yağ dokusuda kullanılabilmektedir.
Özellikle yaşlanma ve deri gözeneklerinde belirgineşme olan hastalarda sonuçları daha mükemmeldir.
Merkezimizde volümetrik dolgu uygulamalarında poly-l-laktik asit (New-Fill, Sculptra™) ve Polylaktokarbon(PCL) + karboxymetilsellülöz (CMC) (Ellense) kullanmaktayız.
Merkez olarak icepick skarlarda dolgu maddeleri kullanmıyoruz. Klinik deneyimimiz bu skarlarda dolguların görüntüyü daha olumsuz yönde etkilediğidir.
Rolling Skarların bazılarında dolgu uygulaması yapılabilir. Kolajen ve hyaluronik asit kullanılmaktadır.
Boxcar atrofik skarlarda dolgu uygulamasını yüzeyel boxcar larda kullanmaktayız. Ancak boxcar skarlarda skarın keskin kenarı nedeni ile ilk önce bu kenar kısımlara CO 2 lazer yapıyoruz. Sonrasında dolgu maddesi uygulanmaktadır.
Atrofik skarlarda dolgu uygulaması öncesi skar zemini kontrol edilmeldir. Eğer zeminde damarsal belirginleşmeler gözlenir ise bu hali ile dolgu maddesi uygulandığında atrofi yükselirken damarlarda yükselmekte buda kötü bir görüntüye neden olmaktadır. Bu nedenle merkez olarak damarsal belirginliği olan atrofik skarlarda ilk olarak Nd YAG lazer ile damarlarda çalışıp bunlar yok olduktan sonra dolgu maddeleri uyglamaktayız.
Atofik skarlarda subsizyon sonrası dolgunun uygulaması estetik sonuçları daha mükemmel yapmaktadır.