Kadın dış genital organları tüm vücudu örten derinin iç genital bölgeyi örten mukoza ile geçiş anatomik alanıdır.

Dış genital organların derisinin hemen altında kadının doğum yapmasında, idrar ve dışkı çıkışı gibi işlevleri istemli olarak yürütmesinde önemli yeri olan kaslar bulunur. Bu kaslara topluca pelvis tabanı kasları adı verilir.

Genital alanda kullnılan anatomik terimler; 

Vulva; Dış genital organların tümüne denir. Vulva üstte leğen kemiklerinin birbiriyle ortada birleştiği bölge, altta anüs ve kenarlarda labia major(dış dudaklar) ile sınırlandırılan bölgedir.

Mons Pubis;  Vulvanın üstte leğen kemiklerinin birbiriyle ortada birleştiği bölgenin oluşturduğu kabarık alana denir. Pubis tepesi yada Venüs tepesi de denir. Deri ve derialtı yağ dokusunu içerir, üzeri genital kıllarla kaplıdır.

Dış dudaklar (Labia major): Vajina girişini sağlı sollu örten deri katlantısı şeklinde yapılardır. Deri altında bol yağ dokusu ve kan damarları bulunur.

İç dudaklar (Labia minora): Sağ ve sol büyük dudakların iç kısmında bulunan ince deriden oluşan yapılardır. Alttında yağ tabakası yoktur, bol kılcal damar ve sinirler bulunur.

Kızlık zarı (Hymen): İnce ama esnek bir deri yapısıdır, aslında zar demek için hayli kalındır. İlk cinsel ilişki ya da herhangi bir zorlamayla yapısı bozulmaktadır.

Klitoris: Pubis tepesinin hemen altında klitoris bulunur. Erkekte “penis başı”nın daha küçük kopyası gibidir. Aynen erkekteki sünnet derisi gibi üzeri deri ile örtülüdür (klitoris kapşonu).

İdrar deliği (üretra): İdrar torbasının devamında yer alan boru şeklindeki üretranın (idrar kanalı) dışarı açılan son kısmıdır. Klitoris ile vajen arasında yer almaktadır.

Vajina;Ön kısmında Hymen vardır ve içeri doğru rahime doğru uzanmaktadır.

Perine: Vulva ile anüs arasında kalan kısımıdır. Deri, derialtı yapıları ve kaslardan oluşur.

Makat (Anüs): Kalın barsağın bu son kısmını oluşturan açıklık.

Salgı Bezleri: Dış genital bölgenin kurumasını önlemek ve cinsel ilişkide gerekli kayganlaşmayı sağlamak işlevini yürüten birkaç adet salgı bezi vardır. Bunlar arasında en önemlileri idrar çıkış deliğinin yanlarında yer alan Skene bezleri ve vajina girişinin yakınında sağlı sollu yer alan Bartholin bezleridir.


Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency