Dövme, renkli boya maddelerinin derinin iç tabakalarına girerek burada geçici ya da kalıcı olarak yerleşmesidir. Simgesel bir vücut süsleme geleneği şeklinde hemen her toplumda yüzyıllardır var olmuştur. Makyaj, medikal, estetik aksesuar, geleneksel ya da siyasi simge amaçlarıyla hastanın isteğine bağlı olarak yapılabildiği gibi, kazalar ve ateşli silah yaralanmalarında kişinin isteğine bağlı olmadan renkli boya maddeleri (asfalt ve barut partikülleri gibi) cilt içerisine yerleşebilmektedir. Dövme – tattoo, Tahiti dilinde “tatu” kelimesinden gelmektedir ve bir şeyi işaretlemek anlamına gelmektedir.

Arkeolojik araştırmalarda milattan önce 12.000 yıllarında bile insanlarda dövme uygulama örneklerini görmekteyiz. 1990'lı yıllardan sonra dövme dünyada popüler olmaya başlamıştır. Tüm dünyada %3-8 oranında olduğu bilinmekte ve her geçen yıl yeni nesiller tarafından daha fazla kabul edilmektedir. Hatta günümüzde dövme, sanatsal bir alan olarak kabul edilmektedir. Dövme yaptırma tercih yaşı sıklıkla 18-30 arasıdır. 50 yaş üstü dövme yaptırmak isteyenlerin sayısı azalmaktadır. Kadınlar dövmeyi erkeklerden daha fazla tercih etmektedir. Ancak kadınlar dövmeyi daha küçük boyutlarda ve kapalı vücut alanlarında, sırt gibi tercih etmektedir. Erkeklerde kol daha fazla tercih edilmektedir. Son yıllarda kadınlar arasında daha büyük ve geniş vücut alanlarında dövme tercih edenlerin sayısı artmaktadır. Kişinin isteğiyle yapılsa da dövmeler bir süre sonra silinmek istenmektedir.

Dövme türleriKlasik kalıcı dövmeler ve kalıcı makyajlar

  • Yarı kalıcı makyajlar, kozmetik dövme olarak da bilinmektedir. Uygulandıktan birkaç ay sonra kendiliğinden kaybolmaktadır. Dudakların ya da gözün konturlanması için kullanılmaktadır.
    Kına dövmeleri, değişik motifler şeklinde deri yüzeyine uygulanır. Deriyi geçici olarak yüzeysel olarak epidermal seviyede boyamaktadır. Birkaç hafta içerisinde ciltte epidermisin doğal dökülme süreci ile kaybolmaktadır.
  • Kına, geçmişte tıbbi tedavilerde, lepra ve çiçek gibi hastalıklarda kullanılmıştır. Doğal kına, “Lawsonia" bitkisinin yaprakları kurutularak elde edilmektedir. Aktif içerik "2-hydroxy-1, 4-naphthoquinone"dir. Kına ile saç ve tırnaklar da boyanabilmektedir. Kurutulmuş toz halindeki kına, yağ ya da su ile karıştırılarak hamur haline getirilmektedir. Fırça, pamuk, iplik ya da iğneler ile deri üzerine sürülmektedir. 30 dakika içerisinde kurumakta ve üzeri oklüzyonla örtülmekte; bu örtme, deride kalma süresini artırmaktadır. Doğal kına alerjik etkisi düşük iken, turistik bölgelerde kullanılan ticari kınada alerjik reaksiyonlar daha fazladır (içeriklerinde çok fazla kimyasal ve parafenildiamin varlığından dolayı). Doğal kına kırmızı renktedir. Bu, kahve, siyah çay, bitki içerikleri hatta bazı hayvan idrarları ile karıştırılarak renk açılmakta ya da koyulaştırılmaktadır. Son yıllarda ticari formların içeriğine parafenildiamin (PPD) ve indigo mavisi katılarak siyah ya da mavi kına elde edilmektedir. %15'in üzerinde PPD, ciltte reaksiyonlara yol açmaktadır. PPD'nin Avrupa'da kozmetiklerde kullanımına %6 hatta %10'u geçmeyecek şekilde izin verilmektedir. PPD ayrıca diğer sulfanamidler içeren kimyasal ve ilaçlarla da çapraz reaksiyon vermektedir.
  • Dövme stickerları, sticker ile boya deriye transfer edilmekte, sadece deri yüzeyi boyanmaktadır. İçeriğinde daha fazla reaksiyon riski içeren kimyasallar bulunmaktadır.

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency