Bir yüze baktığımızda estetik olarak güzel ve çekici tanımını yüz derisinin niteliğine(renk dağılımı, ince çizgiler ve kırışıklıklar vb) ve yüzün morfolojik özelliklerine(simetri, harmoni ve dokuların dolgunluğu gibi) göre yapmaktayız. Güzel ve çekici olarak tanımladığımız yüz temelde mükemmel vücut fizyolojisini, bağışıklık sistemini ve genleri yansıtmakta(eşeysel seçilimde kadın yada erkek olalım kusursuz genleri aradığımızı hatırlayalım). Bu tanımlama kriterlerinin eş seçiminden, sosyal etkileşime ve akedemik başarıya kadar etkili olduğu gösterilmiştir.

Yüzün diğer insanlar tarafından algısı ile ilgili araştırmalarda; kişilerin yüzün değerlendirilmesi sırasında hangi ipuçlarını, nasıl kullandıklarına, fotoğraf üzerinde dijital olarak bu algı odaklarında manipülasyon yapıldığında çekicilik, baskınlık, cinsiyet kimliği(erkeklik / kadınlık), sağlık, immün sistem ve diğer sosyal niteliklerin algılarının ne şekilde değişebileceği araştırılmıştır.

Bu araştırmalarda sonuçlar oldukça ilginç.

Öncelikle cinsel dimorfizm algımızdaki özellikler(yani, erkek ve kadın yüzleri arasında istatistiksel olarak farklılık gösteren özellikler); kaşların belirginliği, elmacık kemiği belirginliği, göz boyutu, yüz yüksekliği ve çene kemiği belirginliğidir.

Bu özellikler arasında, kaş belirginliği, yüz yüksekliği ve çene kemiği belirginliği erkeklerin için kullanılabilirken(yani, erkeksi bir yüz şekli ile pozitif ilişkilidir ve dişil bir yüz şekli ile negatif bir şekilde ilişkilidir),

elmacık kemiği belirginliği ve göz boyutu ise kadınlar için kullanılabilir(yani, kadınsı bir yüz şekli ile pozitif ilişkili ve erkeksi bir yüz şekli ile negatif ilişkilidir).

Bu özeliklerin kadın ve erkekte çekici ve güzel algısında ne kadar etkli olduğunun anlaşılabilmesi için ortalam yüzler elde edildi.

Elde edilen ortalama yüz fotoğraflarında yukarda tanımlanan bölgelerde dijital değişiklikler yapıldığında yüzün nasıl algılandığı karşılaştırılmış. Örneğin aşağıdaki resimde olduğu gibi ortalama kadın resiminde kaş, jawline ile çenede değişiklik yapıldığında

aşağıdaki resimde olduğu gibi ortalama erkek resminde kaş ve yüz uzunluğunda değişim yapıldığında yüzün estetik olarak ne kadar güzel ve çekici olduğu araştırılmış.

Ortalama kadın yada erkek fotoğrafları üzerinde kaş kalınlığı, göz büyüklüğü, elmacık kemiklerinin belirginliği, yüz uzunluğu ve jawline konturları aynı anda değiştirildiğinde görsel görüntü aşağıda sağdaki resimler gibi olmakta.

Sonuçlar;

Kaş kalınlığı, yüz yüksekliği ya da çene kemiği belirginliği yüze daha erkeksi-maskülen bir görsellik vermekte

Elmacık kemiğinin belirginliği ve göz boyutundan belirgin bir şekilde daha büyük olması yüze daha kadınsı bir görsellik vermekte.

Parametreler cinsiyete göre önem kazanmakta. Örneğin yüz uzunluğu kadınlarda daha maskülen bir ifade verirken erkeklerde jawline belirginliği daha maskülen bir ifade vermektedir.

İnceye göre hafif kalın kaşlar kadınlar için daha çekici olarak değerlendirilmiş.

Yüzd estetik cerrahi ve medikal estetik uygulamlarda yüzün maskülen ve feminen görünümü ve hasta beklentileri çok iyi değerlendirilmelidir. 

 

 


Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency