- Gösterim: 3728
Yeni doğan hemanjiomları ya da sık bilinen ismiyle yenidoğan damarsal benlerinin görülme sıklığı %3–10 oranında değişmektedir. Hemanjiomların vücutta yerleşim sıklığı %60'dan fazla baş ve boyun, %25 gövde, %20 el ve ayaklarda ve %5 genital alandadır. Kadınlarda erkeklere göre 1.4 kat daha fazla görülmektedir. Doğumla birlikte görülmekte ya da ilk 6 ay içerisinde yavaş yavaş klinik olarak ortaya çıkmaktadır. Hemanjiomlar, büyüme-proliferatif dönem, stabil dönem ve klinik olarak gerileme dönemlerini klinik olarak geçirmektedir. Sıklıkla 3-7 yaşta kendiliğinden azalmakta hatta kaybolmaktadır. Bununla birlikte, önemli bir kısmı maalesef ileri yaşlara kalmaktadır. Bu klinik süreçte yerleşim alanlarına göre fonksiyonel ve estetik problemlere neden olmaktadır. Daha detaylı bilgi için...
Hemanjiomalarda günümüzde en seçkin ve etkin tedavi yöntemleri olarak lazer uygulamaları ifade edilmekle birlikte ilk basmakta sistemik ve topikal tedaviler tercih edilmelidir. Lazer tedavilieri sıklıkla 3 ila 5 yaşına kadar ertelenmektedir. Uygulamanın anestezi altında yapılması, hastane ortamı ve anestezinin yan etkileri nedeni ile lazer tedavilieri ertelenmektedir. Lazer tedavisi sonrası hemanjiyomda ülserasyon riski gelişebilir. Sıklıkla hemanjiyomanın gerilemesi aşamasında kalan cilt değişiklikleri(kızarıklıki, telenjektazi gibi) ve izlerin tedavisi için lazerler kullanılabilir.
Birçok lazer tedavisi tanımlanmış olsa da, klinik etkinliği kanıtlanmış lazerler; 585-595 nm dalga boyuna sahip Pulsed Dye Lazer (PDL), 1064 nm dalga boyuna sahip Nd:YAG lazer ve 755 nm dalga boyuna sahip Alexandrite lazerdir. Klinik etkinlikleri olan bu üç lazer, son yıllarda hemanjiomlarda ardışık tedavi seanslarında kullanılmaya başlanmıştır.
Bir hemanjiyomda aşağıdaki temsili resimde olduğu gibi deri altında fibröz septalar ile ayrılmış, genişlemiş küçük-büyük çaplı kapiller damarlar görmekteyiz.
Damarsal lezyonlarda kullanılan lazerler, deri yüzeyinden uygulandığında dalga boyuna bağlı olarak deride farklı derinliklerde etki göstermektedir.
Hemanjiomalarda farklı lazerlerin ardışık kullanımındaki amaç; alexandrite ya da Nd:YAG lazer gibi dalga boyu uzun lazerler ile 2-4 seans hemanjiomada derin damarsal yapılarda çalışmak, sonra 2-4 seans PDL gibi daha kısa dalga boyu lazer ile yüzeysel damarsal yapılarda çalışmaktır.
Hemanjiomalarda bu lazer tedavi protokolüne başlamadan önce uygulanacak tedavi detayları hasta ve yakınlarına detaylı olarak anlatılmalıdır. Sıklıkla hemangiomaların çocuklarda olduğunu düşünüldüğünde ailenin bilgilendirilmesi son derece önemlidir. Hemanjiomanın tedavi öncesi ve her seansta klinik takip fotoğrafları alınmalı, lezyonun klinik ve dermatoskopik değerlendirilmesi ile metrik ölçümleri yapılmalıdır.
Lazer uygulamları öncesi derin hemanjioma düşünülüyor ise hemanjiomanın ultrasonu istenmelidir. Lazer tedavilierinde etkisiz olduğu için hemajiomanın 8 mm den daha derin olmaması istenmektedir.
Lazer uygulamaları ağrılı olması neden ile özelikle çocuk hastalarda hemanjioma alanına lokal anetezi(topikal, enjeksiyon yada genel anestezi) uygulamadan 0.5-2 saat sonra yapılmaktadır.
Hemanjiomalarda alexandrite lazer ile başlanmaktadır. Hemanjiomanın derin lobüler damarsal yapılarındaki cevaba göre 4 hafta ara ile 2-4 seans alexandrite lazer uygulanmaktadır. Uygulamadan 1-2 dakika sonra lezyon renginde gri-mor bir değişim olmaktadır. Bu, etkin bir uygulama olduğunu desteklemektedir. Uygulamadan hemen sonra 15–30 dakika soğuk kompres uygulanmaktadır. Bu, ağrı ve lazer sonrası ödemi azaltmaktadır. Lazerden hemen sonra hastaya antibakteriyel bir krem verilerek bunun 1 hafta uygulama alanına sürmesi istenmektedir. Sonrasında yine 4 hafta ara ile 2-4 seans pulsed dye lazerler uygulanmakta.