Saç ekiminde kullanılan teknolojiler ve saç dökülmesinde kullanılan ilaçlar hızla artmakta. Son yıllarda bunların dışında dikkatler saç follikül hücrelerinin yeniden canlanması-rejenerasyonu, deri yada yağ dokusu kaynaklı kök hücreler ve saç büyüme faktörleri üzerine odaklandı. Saç dökülmesi tedavileri artık bunların üzerine inşa edilmeye başlandı.

Yani hastanın ensesinden alınacak küçük bir saç hücre gurubu trikojenik yada büyüme faktörleri ile çoğaltılacak bu hücreler dökülmenin olduğu alana hastaya uygulanacak. Bu tedaviler ile saç dökülmesi duracak hatta yeni saçların çıkması sağlanacak. Hayal gibi durmakla birlikte hayvan deneyleri son derece başarılı sonuçları ile devam etmekte. 

Aderans Research Institute Incorporated, Replicel Life Sciences Incorporated, Intercytex Incorporated, Histogen Incorporated ve Follica Incorporated gibi büyük araştırma şirketleri çalışmalarına devam etmekte.

Ancak günümüzde halen uygulanmakta olan bir saç kök tedavisi bulunmamaktadır.

Saç follikül yapıları diğer organlarımızdan farklıdır. Büyürler, büyüme süreçleri geriler, dökülürler ve tekrara kendilerini yapabilirler. Bu nedenle diğer organlardan farklı olarak yapılarında rejenerasyonlarını sağlayacak hücreler bulunmaktadır. Yapılan çalışmalar bu rejenerasyon hücrelerinin saç follikülünün dermal papillasında ve saç follikül kılıfında yer aldığını göstermiştir.

Dermis ve epidermis kültürlerinde saç folikül hücreleri ayrıştırıldığında bu hücrelerin yeni saç yapabilme yeteneğinde oldukları gösterilmiştir. Böylece foliküler hücreler birbirinden ayrılmakta bunlar özel kültür ortamlarına alınmaktadır. Bu kültür ortamına fibroblast büyüme faktörü, kemik morfojenk protein gibi özel proteinlerde konulmaktadır.  Burada çoğalan folliküler hücreler tekrar istenilen deriye uygulanabilmektedir.

Saç klonlama ve saç kök hücre çalışmaları henüz zamana ihtiyaç duymaktadır.


Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency