Botoks Nedir ve Nasıl Elde Edilir?

Botox Nedir?Botulinum toksini, "Clostridium Botulinum" adlı bir bakteri tarafından üretilen bir toksindir. Bu bakteri, gıdalarda çoğalarak "botulizm" adı verilen bir besin zehirlenmesine neden olmaktadır. "Botulinum" terimi, Latincede "sosis" anlamına gelen "botulus" kelimesinden türetilmiştir ve bakterinin şeklini tanımlar. Clostridium Botulinum bakterisi, laboratuvar ortamında özel işlemlerle zayıflatılarak elde edilen toksini, nörotoksik etkisi sayesinde dünya genelinde tıbbi amaçlarla kullanılmaktadır. Toksinin yedi farklı tipi bulunmaktadır: A, B, C1, C2, D, E ve G; ancak bunlardan yalnızca A ve B tipleri klinik uygulamalarda yer almaktadır.

Botoks, ilk kez 1970'li yıllarda göz şaşılıklarının tedavisinde göz kaslarına uygulanmaya başlanmıştır. 1980'lerde aşırı kas aktivitelerinin tedavisinde, 1990'larda ise estetik amaçlarla kullanılmaya başlanmıştır. 2002 yılında Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), kaş arası dinamik çizgilerin düzeltilmesi için botoksun kozmetik alanda kullanımını onaylamıştır. Günümüzde, botoksun yüz estetiği dışında aşırı terleme ve bruksizm gibi geniş bir klinik kullanım alanı bulunmaktadır. Türkiye'de Sağlık Bakanlığı onayı ile uygulanan çeşitli botoks ürünleri mevcuttur. Bu ürünler arasında, ABD merkezli Allergan firması tarafından üretilen Botox ve Fransa merkezli Ipsen firması tarafından üretilen Dysport yer almaktadır.


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency