- Gösterim: 4219
Yağ enjeksiyonları estetik ve medkal amaçlı uygulanmakta. Medikal amaçlı yağ enjeksiyonlarından bazıları aşağıda tanımlanmıştır.
Atrofik Lezyonlarda Yağ Enjeksiyonu
Bazı travmalar, enjeksiyonlar hatta fazla yapılan liposakşınlar sonrası vücutta deri altı yağ dokusu kayıpları ile atrofik skarlar gelişebilmektedir. Bunlar yağ enjeksiyonları ile iyi sonuçlar alınabilmektedir.
İnce Ayak Parmaklarının Kalınlaştırılması
Özellikle kadınlarda ince ve uzun ayak parmakları estetik ve fonksiyonel şikayetlere neden olabilmektedir. Bu durumlarda ayak parmaklarına yağ enjeksiyonları yapılabilmektedir.
Pectus Excavatum; Kunduracı Göğsü Hafif Olgularda Yağ Enjeksiyonu
Göğüs ön kısımda sternumun doğumsal içeriye depresyonunu tanımlar. Daha sıklıkla sternumun 1/2 yada 2/3 alt kısmını etkilemektedir. Bu doğumsal defromite 3. ve 7. costa; kaburgaların sternumla birleşmelerindeki endochondral kemkleme ve aşırı büyümesinden kaynaklanmaktadır.
Deformasyon basit bir estetik problemden ciddi akciğer ve kalp sistemlerinde problemlere kadar değişen şiddetlerde ortaya çıkabilmektedir.
18 yaş üstü, hafif pectus excavatum olgularında egzersiz ile dispne, göğüs ağrısı, kalp çarpıntısı yok ise bu olgularda yağ enjesiyonları yapılabilmektedir.
Yüz Atrofilerinde Yağ Enjeksiyonu
Yüzde tek taraflı deri, deri altı doku ve yağ dokusunda atrofi yani doku azalması yaşanabilmektedir. Bunlar içerisinde ilerleyici olanına Romberg’s hastalığı denilmektedir. Romber hastalığı sıklıkla 5 – 15 yaş döneminde başlamaktadır. Kadınlarda daha fazla görülmektedir. % 85 oranında atrofi olan alanda kemik atrofileri görülmemektedir. Özellikle 10 yaş altında başlayan olgularda kemik deformiteleri daha sık gelişmektedir. Neden tam olarak bilinmemektedir.
Estetik cerrahi, dermal doku nakilleri, implantler ve dolgular kullanılmaktadır. Ancak yağ enjeksiyonları bir çok yönleri ile daha fazla tercih edilmektedir.
Yağ enjeksiyonları 3-6 ay ara ile 2-4 kez yapılmaktadır.