Şakak Estetiği

FUE (foliküler ünite ekstraksiyonu) yöntemi kullanılarak yapılan saç ekimleri, saçlı deriden bulunan foliküler ünitelerin küçük punçlar (0,8-1 mm çapında) kullanılarak alınması ile gerçekleştirilen bir saç ekimi tekniğidir. Başlangıçta punçlarla foliküler üniteleri almanın zorluğu nedeniyle tercih edilmemiş, sıklıkla FUT (foliküler ünite transplantasyonu) saç ekim yöntemleri kullanılmıştır. Ancak FUE yönteminde sürekli daha iyi ve yeni enstrümanlar ile prosedürlerin bulunması ve artan deneyimler nedeniyle popülerlik kazanmıştır. Artık saç ekiminde altın standart haline gelerek FUT'un bir alternatifi olmuştur. FUE'nin FUT'a göre saçlı deride major bir cerrahi işlem olmaması, saçların alındığı donor alanda daha az rahatsızlık yaratması ve 1 mm'den küçük punçların kullanılmasından kaynaklanan neredeyse hiç görünmeyen yara izlerine neden olmasıdır. Ancak FUE, bu avantajlarına rağmen saç ekiminde yine de bir cerrahi yöntemdir; uygulanması zahmetli ve zaman alıcı bir prosedürdür.

FUE, saçların alındığı bölge olan donör alandan 1 mm çapından küçük özel punçlar kullanılarak alınmaya çıkarıldığı bir saç ekim tekniğidir. FUT tekniğinde, foliküler ünitler donör alandan cerrahi olarak çıkarılan bir deri şeridinden stereo mikroskop kullanılarak elde edilmektedir. FUE tekniğinde ise saçlı deri yüzeyinden saçların açılarına göre yönlendirilen silindirik bir punç kullanılarak doğrudan donör bölgeden alımı gerçekleştirilir. Öncelikle FUE ve FUT'un yalnızca foliküllerin alınma yönteminde farklılıklar olduğu bilinmelidir. Foliküler ünitlerin ekim alanına yerleştirilmesi iki yöntemde de aynıdır.

FUE saç ekim tekniğinde foliküllerin alınması iki aşamadan oluşmaktadır: punçlar ile foliküler ünitlerin etrafında silindirik bir kesi yaparak komşu dokulardan ayrılması ve sonrasında özel forsepsler ile foliküler ünitlerin saçlı deriden çıkarılması. Punç ile saçlı deride dairesel, deri kalınlığı boyunca silindirik bir kesi yapılması sırasında foliküler ünitin korunması en zor, zaman alan, deneyim gerektiren ve hassas kısmıdır. Foliküler ünitlerde bu kesi geleneksel 1 mm'lik deri biyopsi punçları ile yapılmaktadır. Sorun, saçlı deride punçın doğru açı ve derinlikte kullanılabilmesidir. Bunun için saçlı deri yüzeyinde bulunan kısaltılmış saçların deride yaptıkları açılanmalar kullanılmaktadır. Punçlar ile 1-5 adet saç içeren foliküller hasar verilmeden alınmak zorundadır. Hasarı minimize edecek şekilde 1 mm yerine daha büyük çaplı (1.25, 1.5 mm ve 2 mm'ye kadar) punçların tercih edilmesi düşünülebilir. Ancak bu tercihler, donor alanda daha fark edilebilir skar ve iz anlamına gelirken, saç ekim alanlarında da düzensizliklere neden olmaktadır. Günümüzde, FUE saç ekiminde 0,8 ile 1,15 mm çapındaki punçlar kullanılmaktadır.

FUE'de kullanılan punçlar ile foliküler ünitelerin alınması üç farklı yöntemle uygulanır: manuel sistem, mikromotorların kullanıldığı sistemler ve robotik kol sistemleri.

  • Manuel sistemde, tutucuya yerleştirilen punç, direkt foliküler ünitlerin kesilmesi için elle uygulanır.
  • Mikromotor sistemler; belirli bir devir sayısında dönen mikromotor ucuna yerleştirilen punç, saçlı deriye uygun açılarda yerleştirilir, kesme işlemini mikromotor yapmaktadır.
  • Robotik kol sistemleri; dijital görüntüleme sistemi ile foliküler ünit seçilir, robotik kol ucundaki punç ile kendisi foliküler ünitleri kesmektedir.

FUE deneyimleri arttıkça, çok çeşitli uçlara sahip punçlar geliştirilmiştir; keskin uçlu, kör uçlu, hibrit ve uzun saç ekimi için kullanılan punçlar gibi. Bu farklılık, FUE sırasında foliküler hasarın azaltılmasını sağlamayı amaçlamaktadır.Bu tüm çeşitliliğe rağmen, saç ekimi sonuçlarında önemli olanın FUE yönteminin doğru enstrümanlarla uygulanması ve bunu gerçekleştiren doktorun yüksek deneyime sahip olması gerektiği anlaşılmıştır.

FUE yönteminde foliküler ünitlerin sağlam ve hasarsız olarak alınması için punçlar saçlı deriye doğru açı ile uygulanmalıdır. Bunun için tek kullanılabilecek referans, saçların saçlı deriden çıkış açılarının kullanılmasıdır; yani punçların saç follüküllerinin deride seyri ile hizalanması gerekmektedir. Bunun yapılabilmesi için saçlar 1-2 mm uzunluğunda kısa kesilmekte, foliküler ünitlerin açılanmasının belirlenmesi için büyüteçler (4-5x) kullanılmaktadır. Saçlı deride donor alanda saçların çıkış açıları trikoskop ile önceden mutlaka değerlendirilmelidir. Hatta doğru çıkış açısı için birkaç deneme FUE uygulanarak doğru açı kontrol edilmelidir. Saçlar donor alanda farklı çıkış açılarına sahiptir; örneğin, temporal bölgede daha dar bir çıkış açısına sahiptir. Foliküler ünitlerin donor alanda daha dikey bir pozisyona alınması için lokal anestezi sonrası serum fizyolojik enjeksiyonu ile saçlı derinin hafif şişirilmesi de önerilmektedir (tümesent anestezi).

FUE sırasında foliküler ünitlerin sağlanmasında punçın saçlı deride uygulanma derinliği de önemlidir. Bu derinliğin belirlenmesi için yine birkaç FUE uygulaması sonrası alınan foliküler üniteler değerlendirilerek karar verilebilir. Bunun dışında standart olarak kullanılan punçların keskin olup olmadığına bakılarak derinlikler seçilmektedir. Örneğin, keskin punçlar kullanılıyorsa 2,5 - 3 mm derinlikler, künt ya da hibrit punçlarda ise >4 mm derinlik kullanılabilir.

Foliküler ünitler özel pensetler ile dikkatlice toplanarak 1'li, 2'li ve 3-4'lü saç içeren guruplara ayrılmakta.

FUE yönteminin sunduğu imkanlardan birisi de foliküler ünitlerin vücudun diğer bölgelerinden alınabilmesidir. Saçlı deride donör alanda foliküler ünite yoğunluğu düşük ise, vücutta saçlar ile uyumlu bir alanda FUE uygulanabilmektedir. Bu amaçla sıklıkla sakal(çene altı bölgesi), göğüs, pubis, bacaklar ve koltuk altı kullanılmaktadır. 

FUE yöntemi, foliküler ünitelerin alındığı donör bölgede iyileşme süresinin kısa olması ve neredeyse fark edilemeyecek kadar küçük izlerin kalması ile avantajlar sunarken, uygulamanın daha zahmetli ve uzun sürmesi, sıklıkla donör alanda saçların 1-2 mm kısaltılması ve foliküler ünitelerde daha fazla hasar verme riski gibi dezavantajlar da sunmaktadır. FUE'nin önemli bir dezavantajı, prosedürün çok zahmetli ve uzun sürmesidir. Doktorun uzmanlığına bağlı olarak 1000 adet foliküler ünite alınması 1 saatten uzun sürmektedir (ortalama 4 saatlik toplam saç ekimi süresi içerisinde). Bu nedenle sıklıkla FUE seansları maksimum 1500 ila 2000 adet foliküler ünite/gün ile sınırlanır; 2000'den daha fazla foliküler ünite ile FUE yapılacaksa, ikinci ardışık güne bölünmektedir.

FUE saç ekimlerinin tanıtımı yapılan internet bilgi paylaşımlarında, bu teknikte yara izi bırakmadığı konusunda eksik bir bilgi paylaşılmaktadır. Ancak ne kadar küçük çaplı bir punç kullanılsa da, robot tekniği kullanılsa da, donör alanda mutlaka iğne ucu kadar küçük olsa da bir yara izi gelişebilecektir. Saçlar kısa olduğunda dahi fazla fark edilmeyecek kadar küçük olan bu izler, bazen çok rahatsız edici olabilmektedir. FUE yönteminde kalan izlerin toplam yüzey ölçüm alanları, aslında FUT saç ekiminde cerrahi kesi alanındaki izlerin yüzey alanı kadardır; ancak bunlar donör alanda dağınık olduğu için cerrahi kesi izi kadar fark edilememektedir.

FUE saç ekiminde donör alandan alınacak foliküler ünite sayısının optimize edilmesi son derece önemlidir. Sıklıkla donör alanda 70-80 foliküler ünite/cm² olduğunu biliyoruz. Saç ekim alanında yüksek bir foliküler yoğunluk sağlamak için donör alandan maksimum 15-20 foliküler ünite/cm² alabiliriz. Daha fazla alınması, donör alanda daha fazla hasar, skar dokusu anlamına gelirken donör alanda saç yoğunluğunun azalması ile sonuçlanmaktadır. Bu da donör alanda seyrekleşme ve güve yeniği şeklinde görünüme neden olmaktadır. Bu nedenle, bu maksimum sayıları geçmeyecek şekilde donör alandan homojen olarak foliküler üniteler alınmalıdır.


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency