Melazma Tedavisi

“Erythema dyschromicum perstans (EDP)” “Ashy dermatozis” olarakta tanımlanmaktadır.

Ashy kül rengi anlamına gelmektedir. Sindirellanın öyküsünde şömine küllerinin lekeleri nedeni ile “Sinderella dermatozis” olarakta bilinmektedir.

EDP lekeler yavaş başlamakta ve kendiliğinden kaybolabilmektedir.

Çocuklarda lekeler başladığında erişkinlere göre klinik seyri biraz farklıdır 2-3 yıl içerisinde spontan kaybolmaktadır.

Deride özellikle kol ve gövdede kül rengi lekeler gelişmektedir. Bu lekeler yüz ve boyunda da görülmektedir. El içi, ayak tabanı, ağız içi ve genital alanda görülmez.

Oval, farklı şekilde, düzensiz kenarlı gri-mavi renkte lekeler yapmaktadır. Çok nadiren lekelerin başlangıç döneminde hafif bir kırmızılık ve deriden hafif kabarma olabilmektedir. Bu lekeler kül rengi dışında gri hatta mavide olabilmektedir. Leklerin boyutları birkaç mm dem cm kadar değişmektedir.

EDP daha çok Latin Amerika ve Asya ırklarında fazla görülmektedir. Koyu tenlilerde ve kadınlarda daha sık gözlenmektedir. 1 yaştan 80 yaşa kadar her yaşta görülebilmektedir. 

EDP nin nedeni tam olarak bilinmiyor. “Lichen planus actinicusun” bir varyantı olduğu düşünülmektedir. Kesin olmamakla birlikte ammonium nitrite(gübre ana maddesi) kimyasalının alımı, bağırsak parazitlerinin (özelikle nematodlar; trichuris trchura ) varlığı, rontgen çekimlerinde kullanılan radyografik kontrast madde alımı, cobalt alımı ve buna karşı alerji, chlorothalonil kimyasalına maruz kalma(tarımda özellikle muz üretiminde kullanılan mantar ilacı) suçlanmaktadır.
 
Sadece kozmetik bir problemdir. Lekeler kişiye estetik görsellliği dışında şikayet vermez.

Tedavi

EDP tedavisinde; clofazimine ve dapson gibi ilaçlar kullanılabilmektedir. Clofazimin tüberküloz tedavisinde kullanılan antimikrobiyal ve anti-inflamatuar bir ilaçtır.

Güneşten korunmalıdır.

Başlangıç lekelerlerinde kortizon kremler kullanılabilmektedir.


Q swiched KTP lazer kullanılmaktadır. 


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency