- Gösterim: 18475
Kadınların tüm yaşamları boyunca % 80-90 oranında kalça ve uylukta selülit ve gamzeler-dimple geliştiği belirlenmiştir. Aslında bir sağlık probleminden daha çok estetik problem olarak karşımıza çıkmakta.
Kadınlarda genetik, fizyolojik ve hormonsal süreçte kalça ve uylukta cilt altında yağ dokusu ve ödem artmakta. Bu artış sırasında yağ dokusu içerisinde, deriden deri altı destek dokularına uzanan fibröz bağların uzunlukları aynı kalmakta. Tüm değişimler fibröz bağ dokusu arasında kalan yağın deri yüzeyine fıtıklaşarak kabarmasına ve fibröz bantların deriye tutundukları alanlarda çökmelere-dimple-gamzelerin oluşmasına neden olmaktadır. Bu klinik olarak deri yüeyinde düzensizliklere neden olmakta.Yaşlanma ile birlikte deri elastikiyet kayıpları selülit ve dimple görüntülerini daha da olumsuzlaştırmakta.
Selülit ve dimple gelişiminin zemininde genetik yapı, hormonsal nedenler, mikrodolaşımının bozulması, dengesiz beslenme, düzenli bir egzersizin olmadığı sadenter bir hayat tarzı, bazı ilaçlar, ırksal özelikler ve yaşlanma ile deri destek dokusunun azalması gibi faktörler sayılmakta.
Selülit ve dimple için günümüzde başarılı estetik sonuçları olan yöntemler kullanılmakta( Subsizyon, liposakşın, yağ transferleri, lazer lipolizis, RF lipolizis, US lipolizis vb). Hasta için hangi yöntemlerin kullanılacağının belirlenmesi ve uygulama sonuçlarının takiplerde selülit ve selülit kaynaklı dimple için bazı standart derecelendirme yöntemleri geliştirilmiştir.
Selülit alanı ve dimpleler 4 farklı klinik özelliğin değerlendirmesine göre skorlanmakta. Bu skorlamada
- Selülit alanında dimple varlığı ve sayısına
- Selülit alanındaki dimple derinliğine
- Selülit alanında derinin yüzeysel değişimlerine
- Selülit alanında derinin gerginlik ve elastikiyetindeki değişimlere
Kalça ve uylukta selülit kaynaklı dimpellar kalça kasları(gluteus maximus) serbest iken ve kasılı iken farklıklar göstermektedir.
Hastaların kalça ve üst uyluk kısmını kapsayan ve estetik fotoğraf sandartları altında(açı, ışık, mesafe ve fotoğraf makina standartları aynı olacak şekilde All fotoğrafları alınmakta. Fotoğraflar hasta ayakta ike, kalça relax konumunda ve sıkılırken, tam arkadan ve 45 derecelik oblik açı ile alınmakta.
Hastanın kalça ve uyluk bölgesinin muayenesi ve bu fotğraflar üzerinden selülit derecesi ve sellt dimple derecesi belirlenmekte.
Selülit alanında dimple varlığı ve sayısı
Hasta ayakta ve kalça kasları relax konumda iken dimple varlığına ve sayısına klinik muayene ile bakılarak fotoğraflanır. Skorlama dimple sayısına göre 0-4 arasında yapılmakta.
Hasta ayakta ve kalça kasları(guteus maximus) kasılı iken dimple varlığına ve sayısına klinik muayene ile bakılarak fotoğraflanır. 0-4 arasında skorlama yapılmakta.
Selülit alanında dimple derinliği
Hasta ayakta ve kalça kasları relax konumda iken ve kasılı iken dimple derinlikleri klinik muayene ile bakılarak fotoğraflanır. Skorlama dimple derinliğine göre 0-4 arasında yapılmakta.
Selülit alanında derinin yüzeysel değişimleri
Hasta ayakta ve kalça kasları relax konumda iken ve kasılı iken deri yüzeyi klinik olarak değerlendirilir. Skorlama değişimlere göre 0-4 arasında yapılmakta.
Selülit alanında derinin gerginlik ve elastikiyetindeki değişimler
Derinin elastikiyetini değerlendirmede en iyi yöntem kalça altında gelişen infragluteal katlantının değerlendirilmesidir. Bu katlantı kalçaların hemen altında uzanan yatay çizgilenmedir. Bu katlantı iç kısımda düz bir hat çizerken dışarıya doğru yaklaştığında yukarı doğru bir eğim çizmektedir. Estetik olarak bu katlantının kısa olması uyluk üst-arka-orta hattı geçmemesi istenmektedir. Bu çizgiye göre 0-4 arasında skor verilmekte.
Klinik muayende ve skorlamada(0-16 skor elde edilmekte) hastaya spesifik tedaviler belirlenmekte. Skorlama sonucu 0-5 arası hafif, 6-10 arası orta ve 11-16 ileri düzeyde selülit ve dimple olarak değerlendirilmekte.
Kalça ve uyluk bölgesinde selülit ve dimple için yapılabilecek en doğru tedavi algoritması
1. Subsizyon; selülit alanında dimple oluşmasını sağlayan fibröz bantların kesilmesi ve yeniden yapılandırılması
2. Lipolizis; selülit alanında yağ dokusu ve ödemin lipolizis ile giderilmesi. Bu amaçla klasik liposkaşın, lazer lipolizis, RF yada US lipolizis uygulanmakta
3. Yağ doku transferi; dimple alanlarına yağ doku trasferlerinin yapılması