- Gösterim: 101953
Vücut toplam yağ dokusunun %50-55 ini cilt altı yağ dokusu oluşturmaktadır. Deri altı yağ dokusu-hipodermis, dermis ile deri altı dokular(kas, kemik gibi) arasındaki geçişi sağlamaktadır. Bazı anatomik alanlarda dermis hemen altında yağ dokusundan önce düz kas dokusu bulunmaktadır. Buna “tunicae dartoses” denilmektedir. Bu sadece penis, scrotum, penis, labia majora ve göğüs uçlarında bulunmaktadır.
Deri altı yağ dokusu vücut alanına, yaşa ve cinsiyete göre kalınlığı bir kaç mm den başlayarak değişebilmektedir. Özellikle yanak, meme, kalça, uyluk, el içi ve ayak tabanında daha kalındır. Göz kapakları, burun üstü, dudaklar ve labia minorada daha incedir. Sünnet derisinde ise deri altı yağ dokusu yoktur. Karın, kalça, uyluk, diz kapakları ve çene altı gibi alanlarda ise paketler halinde bulunmakta ve oldukça kalındır. Bu alanlarda düzensiz birikimi vücut konturunun bozulmasına istenmeyen görüntülere neden olmaktadır.
Deri altı yağ dokusu doğumla artmakta ve ergenlik dönemine kadar artmaktadır.
Deri altı yağ dokusu; apical, mantle ve derin yağ dokusu olmak üzere anatomik olarak 3 tabakadan değerlendirilmektedir.
Apikal tabaka deride dermişin retiküler tabakasının hemen altında yer almaktadır. Bu tabaka ter bezleri ve kıl folliküllerinin hemen çevresinde yer almaktadır. Biraz derinde damarsal, sinirsel ve lenfatik yapılar yer almaktadır. Bu nedenle liposakşında dikkatli olunması gereken tabakadır. Bu tabakada gelişebilecek hasarlanma seromaya, eriteme, deride nekroza ve hiperpigmentasyona neden olmaktadır. Bu hasarın azaltılması için 2-3 mm lik kanüler kullanılmaktadır.
Mantle yada yüzeysel yağ tabakasında yağ hücreleri daha kolumlar şekilde deri yüzeyine uzanmaktadır. Yüzeysel yağ tabakası alt dokulardan deriye uzanan fibröz bantlarla ayrılmış küçük yoğun paketlerden oluşmaktadır. Deri yağ tabakası ile arasında fasyaya benzer fibröz bir doku bulunmaktadır. Buna fascia superficialis denilmektedir. Mantle tabakası göz kapakları, tırnak yatağı, burun sırtı ve peniste bulunmamaktadır.
Derin yağ tabakası ise daha gevşek, daha az fibröz batlarla bölünmüş büyük paketlerden oluşmaktadır.
Derin yağ tabakasının kalınlığı yaşa, ırksal özellikler ve beslenme düzenine bağlı olarak değişmektedir. Bu tabaka liposakşında asıl yağ dokusunun elde edildiği alandır.
Yüzeysel yağ dokusu ise damarsal yapı açısından çok zengindir ve ‘cellulite’ oluşumunu sağlamaktadır. Bu metabolizma ile değişmekte kilo alımı ile artıp azalabilmektedir.
Yüzeysel yağ dokusu kadın ve erkekte farklı anatomik özeliklere sahiptir. Deri altı yağ dokusunda yağ hücreleri arasındaki bağ dokusu kadınlarda deriye daha dik yerleşir iken erkeklerde çapraz bağlar oluşturmaktadır. Bu nedenle erkeklerde sellülit oluşmamaktadır.
Derin yağ dokusunun dağılımını genetik yapı belirlemektedir. Diet ve egzersiz ile çok zor azalmaktadır. Deri yağ dokusu bazı anatomik alanlarda çevre dokulardan iyi ayrılmışlardır ve vücudun şeklini belirlemektedirler.
Karın, kalça, uyluk dış kısmı ve dizler gibi. Bu alanlarda yağ dokusunun alınması-lipolizis daha kolay yapılabilmektedir.
Kilo artışı yani obezite ile vücut yağ oranı ve deri altı yağ dokusu artmaktadır.
Çene Altı ve Boyun Yağ Dokusu
Çene altı boyunda deri altı yağ dokusu altında platysmal kas yer almaktadır. Bunun altında platysma ile digastrik kas arasında subplatysmal yağ dokusu yer almaktadır. Bu yağ dokusu liposakşın ile alınabilir. Ancak daha derindekiler ve diğer boyun yağ dokusu alınamaz. Subplatysmal yağ dokusu kilo alımları ile artmakta ve belirgin olmaktadır.
Üst Kol Yağ Dokusu
Kol üst kısmında özellikle arka kısımda yağ dokusu artışları görülebilmektedir. Buna Kimono kolu deformitesi denilmektedir.
Yaşın ilerlemesi ile deri elastikiyet kaybı ile sarkmalar bu deformiteyi daha belirgin hale getirmektedir.
Karın Yağ Dokusu
Karın ön kısmında deri altı yağ dokusu Yüzeysel Campers fasya ve Derin Scarpas fasya ile 2 ye ayrılmaktadır. Bu en iyi karın altı kısmında görülebilmektedir. Derin fasya karın kasları fasyası üzerinde yer almaktadır.
Kalça ve Bel Altı Yağ Dokusu
Bu alanlarda yağ dokusu yüzeysel ve derin yağ dokusu olarak iki katmandan oluşmaktadır. Yüzeysel yağ dokusu yoğun ve açık sarı renkte iken derin yağ dokusu daha az yoğun ve koyu renklidir. Kalça kemiği yağ çıkıntısı olan cresta iliacada bu alan kas fasyası ile yapışmakta bu noktaya yapışma alanı denilmektedir. Bu alan kadın ve erkekte farklıdır. Erkekte yapışma noktası cresta iliaca üzerindedir ve derin yağ dokusu karın alt kısmına uzanmaktadır. kadınlarda ise bu yapışma noktası daha aşağıdadır ve derin yağ dokusu creta iliaca üzerindedir. Bu erkek ve kadında gyneoid ve android yağlanmayı belirlemektedir. Estetik olarak kadınlarda cresta iliaca nın görünür olması istenmektedir.
Uyluk ve Popo Yağ Dokusu
Uyluk üst bölümünde iç ve dış kısımlarda vücut konturlarını kas kitlesi ile birlikte deri altı yağ dokusu belirlemektedir. Uyluk üst dış kısmında üst ve altta yapışma noktaları liposakşın sırasında kanülün geçmemesi gereken sınır alanlardır. Poponun arka alt kısmında popo katlantısında yine yapışma alanı bulunmaktadır.
Bacak Alt Bölümü Yağ Dokusu
Diz kapağı iç kısmına liposakşın uygulanabilir iken dış kısmına kasların tutunma alanları nedeni ile liposakşın yapılamaz. Bacağın diğer bölümlerine yüzeysel liposakşın yapılabilmektedir.