- Gösterim: 15494
Botulinum toksin uygulamalarında uygulamayı yapan doktorun(mutlaka uzman bir hekim olmalı) yüz anatomisi ve kasları, mimikler ile yüz kasları arasındaki ilişki, mimik çizgileri(dinamik kırışıklıklar) ve yüz çizgileri(satatik kırışıklıklar) arasındaki farklar, botulinum toksin doz, enjeksiyon derinliği ve teknikleri hakkında bilgi ve deneyim sahibi olması gerekmektedir. Hasta beklentilerinin karşılanması ve doğru ve komplikasyonsuz bir botulinum toksin uygulaması için bunlar gereklidir.
Uygulamanın yapılacağı anatomik alan, hastanın cinsiyeti, uygulama alanındaki mimik kaslar ve bunların kitleleri, derinin kalınlığı, yüzün sağ ve solun arasındaki simetri gibi bir çok faktör botulinum toksinin nasıl uygulanacağını belirlemektedir. Kısaca hastaya özgü botulinum toksini uygulanmalıdır.
Üst ve Alt Dudak Çizgilerinde Botulinum Toksin Uygulaması
Dudaklar yüzün orta ve alt kısmında yer alan en önemli estetik anatomik alandır. Dudaklar yemek yeme, konuşma gibi fonsikyonel özeliği dışında duyguların ifadesinde mimiklerimizde kullanılmaktadır. Dudaklar ayrıca duysal bir organdır ve çekiciliği ve seksüel yapıyı simgeler.
Dudakların çevresinde son derece kompleks bir kas yapısı bulunmakta. Bu kas yapısı ağız çevresi anatomik yapısı oluşturuken alt ve üst dudaklar ile fonksiyonel ilişkisi dudakların yapısınıda belirlemektedir.
Ağız çevresi ve dudaklar; gülme, sinirlenme, endişe, tiksinme gibi nerede ise tüm duygu durum mimiklerine katılmaktadır. Yaşlanma ve fotoyaşlanma ile birlikte üst ve alt dudakta barkod yada sigara içme çizgileri olarak tanımlanan dikey kırışıklıklar, burun altında üst dudakta yatay çzigilenmeler gelişrken dudaklar silinmekte. Başlangıçta sadevce mimikler sıraında ortaya çıkan bu estetik problemler zamanla kalıcı olmaya başlamakta. Daha genç ve dinamik bir yüz ifade beklentisi dudaklarda botulunim toksin uygulamalarını gündeme getirmiştir. Üst ve alt dudakta spesifik kas guruplarına yapılacak botulinum toksin uygulamaları ile bu problemleri ortadan kaldırmak yada hafifletmek mümkün.
Ağız çevresinde kırışıklıkların oluşmasında sorumlu kas gurubu "orbicularis oris" kasıdır.
Orbicularis Oris
Ağızda dudakaları 360 derece çevreleyen kompleks bir kastır. Vücuttaki diğer sfinkter kaslar gibi(anal sfinkter kaslar vb) yapısında ne kadar sfinkter kaslara sahip olduğu henüz tam olarak bilinmemektedir.
Orbicularis oris kası fiberleri üst çene kemiği-maxilla ve alt çene kemiği-mandibula başlamakta. Üst ve alt dudaklara doğru uzanarak dudakların deri ve mukozasında sonlanmakta.
Ağızı çevreleyerek dudaklara ulaşan bu kas fiberleri dudakların birbirine yaklaşmasını, üst ve alt dudakların içe dönmesine(dudaklarda silinme), dudakların diş etleri ve dişlere basınç yapmasını sağlamakta.
Bu arada ağız çevresi kasları orbicularis kas yapısı içerisine katılarak ağız köşesinde ve dudaklarda sonlanmakta. Buccinator, levator labii superior, levator ve depressor anguli oris kasları gibi.
Bu kasın dinamik çalışması tek başına ve diğer kaslar ile birlikte yüz mimiklerini sağlamakta.
- Orbicularis oris + mentalis kası ile birlikte;
Dudakların büzülmesi; dudaklar büzülerek ön eçıkmakta, ağız köşesi içeriye yer değiştirmekte. Sıklıkla ıslak çalarken ve öpüşürken kullanılan mimik
Dudakların sıkılması; üst ve alt dudak kapanırken içe kıvrılmakta ve kırmızı mukozal görünüm kaybolmakta. Bu sırada ağız genişliği normal kalmakta. Sıklıkla gergin olduğumuzda yada sinirli iken kullanığımız mimik
- Orbicularis oris + levator labii superior kası ile birlikte
Dudakların huni şeklinde büzülmesi; dudaklar huni şeklinde dışarı doğru çıkmakta. Dudak köşeleri içe doğru yer değiştirmekte, dişler ve diş etleri belirgin olarak görülmekte, dudaklar dışa döndükleri için kırmızı mukozal görünüm daha belirginleşmekte, çene derisinde selülit benzeri düzensizlikler gelişmekte, nasolabial foldlar hafif yukarı çekilerek belirginleşmekte ve burundada bunny line görülebilmektedir.
- Orbicularis oris kası + depressor labii inferior kası ile birlikte
Dudakların hafif büzülmesi; sıklıkla şaşırma ifadesi sırasında kullanılan bir mimiktir ve sigara kullanımı sırasında sık kullanılır. Dudaklar büzülmüş ve hafif önde, ağız köşesi hafif aşağıya ve içe yer değiştirmiştir.
- sadece orbicularis kası
Dudakların çok hafif büzülmesi; sıklıkla şaşırma ifadesi sırasında kullanılan bir mimiktir. Pipetle birşeyler içme sırasındada kullanılmaktadır. Dudaklar hafif büzülmüş ancak hemen hemen yerinde ve ağız köşeleri hafif aşağı ve içe yer değiştirmiştir.
Mimiklerin kullanımı, yaşlanma ve fotoyaşlanma süreci ile birlikte dudak üstlerinde vertikal çizglenmeler gelişmekte. Bu çizgiler zamanla derinleşerek derin kırışıklılara dönmekte. Özellikle dudaklarda ruj kullanıldığında bunlar çok belirgin hale gelmekte. Bu kırışıklıklar "barkod çizgileri" olarak tanımlanmaktadır.
Bu çizgiler sigara içen kişilerde daha sık ortaya çıkmakta. Bu yüzde "smoking line" olarakta tanımlanmakta.
Bu hastalarda üst ve alt dudakta dinamik ve statik derin kırışıklıkların dudak vermilion kenarına botulinum toksin uygulanmakta.
Botulinum toksin uygulamalarına ek olarak dolgu, yağ transferi, fraksiyonel CO2 lazer, TCAA uygulamlarıda yapılabilmektedir.