Becker nevüsü, Becker melanozu ve pigmentli kıllı epidermal nevüs olarak da bilinir. Doğumsal, vücutta belli bir anatomik alana yerleşim gösteren (lokalize) tek taraflı hiperpigmentasyon ve tipik olarak üzerinde aşırı kılların büyümesi ile bir cilt lekesi olarak görülür. Genel olarak % 5'lik bir yaygınlığa sahiptir ve öncelikle erkekleri etkiler. Artmış androjen duyarlılığından kaynaklandığı düşünülmektedir. Genellikle estetik kaygı dışında zararsız olarak kabul edilir. Ancak özellikle malign melanoma gibi cilt kanserlerinden ayrımın yapılması çok önemlidir. Becker melanozisi, Becker nevüs sendromu olarak bilinen ektodermal anormalliklerle ilişkili diğer bulgularla bağlantılı olabilir. Bu yönde hastanın değerlendirilmesi önemlidir. Hiperpigmentasyon veya hipertrikozis için lazer tedavileri estetik nedenlerle uygulanmaktadır.

Becker nevüsünün kesin nedeni açık değildir. Ancak nevüsün iyi huylu, doğumsal ancak geç başlangıçlı bir epidermal nevüs türü olduğu kabul edilmektedir. Doğumsal olmakla birlikte ergenlik öncesi fark edilmekte ve özellikle 20'li yaşlarda hiperpigmentasyon ve hipertrikozis belirgin olmaktadır. Nadiren doğumda veya erken çocukluk döneminde görülen Becker melanozu vakaları bildirilmiştir. Becker melanozunun ailesel olarak ortaya çıktığı olgular bildirilmiştir. Erkekler daha sık etkilenir (erkek-kadın oranı yaklaşık 5:1'dir). Becker melanozu erkekler arasında %0,5'lik bir yaygınlığa sahiptir. Ergenlik döneminde belirginleşmesi, erkeklerde daha sık görülmesi ve hastalarda akne benzeri lezyonların varlığı nevüsün androjenler ile ilişkisini düşündürmektedir. Becker nevüsünde cilt lezyonlarında androjen reseptörlerinin sayısında artış bildirilmiştir.

Becker melanozisi, boyutu giderek artan, genellikle coğrafi bir desene sahip, keskin sınırlı, hiperpigmente ten rengi veya kahverengi bir yama olarak ortaya çıkar. Bazı çalışmalar, vücudun sağ tarafının daha sık etkilendiğini göstermektedir. Sıklıkla vücutta tek taraflı yerleşim göstermektedir. En sık tutulum alanları olarak omuz, kürek kemiği bölgesi ve üst kolları görmekteyiz. Nadiren, bacaklar gibi atipik bölgelerde vücudun iki tarafında lezyonlar ortaya çıkabilir. Lezyonların üzerinde hipertrikozis ve hiperpigmentasyon geliştiğinde, hipertrikozisin gelişimi aylar veya yıllar alabilir. Hipertrikoziste kıllar zamanla giderek daha kaba ve koyu hale gelir. Etkilen bölgelerde akne benzeri lezyonlar da gelişebilir.

Becker melanozisi, Becker nevüs sendromu olarak bilinen ektodermal anormaliler ile ilişkili olabilir; düz kas hamartomları, kadınlar ve erkeklerde yerleştiği vücut tarafında memenin gelişmemesi, pektoral kas ve yağ dokusunun hipertrofisi, adrenal bez hiperplazisi ve aksesuar skrotum gibi durumları içermektedir.

Becker melanozunun hiperpigmentasyonu genellikle stabil kalır, ancak bazı vakalarda pigmentasyonun kendiliğinden kaybolduğuna dair raporlar vardır. Tedavi esas olarak kozmetik nedenlerle, özellikle ergenlik döneminde lezyonun hızlı dönüşümü nedeniyle tercih edilmektedir. Hiperpigmentasyon ve hipertrikoz lazerlere yanıt verir. Becker melanozunda Q-anahtarlı Ruby lazer, Q-anahtarlı Nd YAG, uzun darbeli Alexandrite ve çeşitli fraksiyonel ablatif lazerlerin etkili olduğu bulunmuştur. Becker nevüsünde hiperpigmentasyon bileşenlerinin tedavilere son derece dirençli olduğu ve çok yüksek bir tekrarlama oranına sahip olduğu unutulmamalıdır. Hipertrikoz için epilasyon lazerleri kullanılmaktadır (optimum sonuçlar için çok seans gerekmektedir). Elektroliz epilasyon, hipertrikozda etkili bir şekilde tedavide kullanılmaktadır.

Güneşe maruz kalmanın lezyonları daha koyu gösterebileceği için güneşten korunma önerilmektedir.

Akneiform lezyonlar, topikal akne tedavilerine yanıt vermektedir.

İlişkili meme hipoplazisi için otolog yağ enjeksiyonları (lipofilling) tercih edilmektedir.

Hiperpigmentasyonlarda kozmetik kamuflaj, nispeten daha görünür lezyonları olan hastalarda psikososyal sorunları ve yaşam kalitesini ele almada faydalı olabilir.


yol tarifi

dermatoloji randevu
dermatoloji doktor cevapliyor

Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency