Hidradenitis Suppurativa (HS) hastalığında birden fazla tıbbi durumun, komorbiditelerin, eşlik ettiğini biliyoruz. HS hastalığının gelişimine katkıda bulunabilen bu hastalıkları anlamak, hastaya özgü faktörlerin tanımlanması ve tedavi planlarının oluşturulmasında son derece önemlidir. HS'li hastalarda bu birliktelikler mutlaka iyi değerlendirilmelidir.

İnflamatuar Bağırsak Hastalığı (İBH)

Genel popülasyonla karşılaştırıldığında, HS'li kişilerde Crohn hastalığı geliştirme riski 2 kat, ülseratif kolit geliştirme riski ise 1,5 kat artmıştır. HS hastalarının %48,6'sında sindirim sistemine yönelik şikayetler gözlenmekte ve bu hastaların %11,3'ünde İBH tanısı bulunmaktadır. Biyokimyasal kanıtlar, hem HS hem de İBH'nin gelişiminde TNF-α, IL-1, IL-6, IL-17 ve IL-23 üretiminin artması da dahil olmak üzere ortak genetik ve inflamatuar sitokin yollarının yer aldığını desteklemektedir.

Polikistik Over Sendromu (PKOS)

Birçok çalışmada kadın HS hastalarında PKOS'un birlikte olma sıklığının %9,0 olduğu bulunmuştur (genel popülasyonda ise PKOS %2,9 oranında görülmektedir). Hiperandrojenizm, PKOS'ta patojeniktir ve HS kliniklerini kötüleştirebilir.

Şeker Hastalığı (DM)

Yakın tarihli inceleme HS hastalarında DM riskinin yaklaşık 2-3 kat arttığını bulmuştur. Hastaların çoğunda zamanla tip 2 DM gelişmektedir. HS hastalarının %75'ine kadarının (n = 53) insülin direncine dair biyokimyasal kanıtlara sahip olduğu gösterilmiştir. Tip 1 DM, HS hastalarında görülebilir ancak bu durum sıklıkla HS'nin başlangıcından önce olma eğilimindedir.

Tiroid Hastalığı

HS hastalarında hem hipotiroidizm hem de hipertiroidizm yaygınlığı artmıştır.

İnflamatuar Artrit 

Romatoid artrit, psoriatik artrit ve ankilozan spondilit inflmatuar eklem hastalıları HS hastalarında daha yaygındır. 

Obezite

Obezite ve HS arasında ilişki çok iyi bilinmektedir. Obezite, terlemenin artması, cilt sürtünmesi, cilt kıvrımlarının sayısı, insülin direnci ve sistemik inflamasyon nedeniyle HS'yi kötüleştirebilir. Hastalar aşırı kilolu veya obezse, kilo kaybı konusunda danışmanlık faydalı olabilir. Vücut ağırlığının %15'ini veya daha fazlasını kaybeden HS hastaları üzerinde yapılan bir çalışmada hastaların yaklaşık %50'si klinik remisyona girdi ve diğer %20'sinde HS'lerinde iyileşme görüldü. Ancak HS'li hastaların hepsi aşırı kilolu veya obez değildir.

Metabolik Sendrom

HS, hipertansiyon, hiperlipidemi, hiperglisemi ve abdominal obezite dahil olmak üzere metabolik sendromun özellikleriyle ilişkilidir. 

Akne

HS hastalarının akne vulgaris, akne konglobata ve akne fulminans dahil olmak üzere akne öyküsü üç kat daha fazladır. HS'li kişilerde ayrıca pilonidal sinüs/kistler, kafa derisinin disekan selüliti ve akne konglobata gibi 'foliküler oklüzyon tetradı' içindeki diğer rahatsızlıkların gelişme olasılığı daha yüksektir.

Piyoderma Gangrenosum

Piyoderma gangrenozum, Crohn hastalığı ile ilişkilidir ve hem HS hem de Crohn hastalığı olan hastalarda ve Crohn hastalığı olmayan HS hastalarında  görülebilir. HS, piyoderma gangrenozum, akne içeren nadir görülen genetik sendrom 'PASH' bildirilmiştir. 

Depresyon ve Anksiyete 

Yapılan bir çalışmadan HS hastalarının %16,9'unun depresyon için tanı kriterlerini karşıladığını ve %4,9'unun yaygın anksiyete için tanı kriterlerini karşıladığı bulunmuştur. Bu hastalarda sağlık kaygısı, kronik hastalık yönetiminden kaynaklanan stres, ağrı, sakatlık, mali kaygılar, olumsuz beden imajı, sosyal damgalanma ve cinsel işlev bozukluğu gibi problemler gözlenmektedir. 

Anemi 

HS, kronik hastalık anemisi ve demir eksikliği anemisi ile ilişkilendirilmiştir. Aşırı çinko takviyesi ve bunun sonucunda oluşan bakır tükenmesi ile de anemi meydana gelebilir. HS hastalarında HS tedavisi olarak çinko takviyesinin kullanılması nedeniyle bu durumun gelişme riski vardır.

HS'nin Tıbbi Komplikasyonları olarak Skuamöz Hücreli Karsinom 

Vulvar, perineal ve/veya perianal hastalığı olan hastalarda SCC riski artmış olabilir. SCC genellikle yıllar süren kronik inflamasyondan sonra ortaya çıkar ve tanı gecikmesi nedeniyle başlangıçta daha ileri düzeyde olabilir.


Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency