Dövme (Tattoo), renkli boya maddelerinin derinin iç tabakalarına girerek burada geçici ya da kalıcı olarak yerleşmesidir. Dövme, simgesel bir vücut süsleme geleneği olarak hemen her toplumda yüzyıllardır var olmuştur. Makyaj, medikal, estetik aksesuar, geleneksel ya da siyasi simge amaçlarıyla hastanın isteğine bağlı yapılabildiği gibi, kazalar ve ateşli silah yaralanmalarında kişinin isteğine bağlı olmadan da gelişebilmektedir. Kişinin isteğiyle ya da istek dışı yapılsa bile, dövmelerin büyük bir kısmından belli bir süre sonra kurtulunmak istenmektedir.

Dövme silmede geçmişten günümüze birçok yöntemin kullanıldığını görmekteyiz; mekanik, kimyasal, cerrahi ve lazer gibi. Geçmişte sarımsak, güvercin dışkısı, idrar, biber + limon, anne sütü, sirke gibi doğal ürünler, nitrik asit, karbon buzu, tannik asit ve asetik kimyasallar kullanılmıştır.

Bunlardan günümüze kadar gelen bir diğer yöntem tuz ile yapılan "salabrazyon" yöntemidir. Salabrazyon yönteminde dövme alanı sterilizasyon solüsyonları ile silinir ve dövme alanına lokal anestezi uygulanır. Steril gazlı bezler soğuk su ile ıslatılarak tuza batırılır. Tuzlu gazlı bez ile dövme derisi üzerine hızlı hareketlerle masaj yapılır. Bu masaj ile dövme üzerindeki deride kızarma (eritem) gelişmektedir. Tuzlu gazlı bez bir süre sonra değiştirilerek tekrar hazırlanır; masaja, kırmızılık koyulaşana kadar devam edilir. Noktasal kanamalar olduğunda uygulamaya son verilir.

Sonra uygulama alanına steril gazlı bez konularak bandaj ile kapatılır. Sistemik antibiyotik başlanır ve birkaç günde bir pansuman değiştirilir. İki haftada kabuklanma ve üç ila altı haftada iyileşme olmaktadır.

Diğer dövme silme uygulamaları

Cerrahi yöntemler ile dövme ve derinin çıkarılması

Dövmenin boyutu uygun ise etkin bir yöntemdir; ancak büyük bir dövmede o bölge çıkarıldıktan sonra başka bir yerden deri alıp yama yapılması gerekir. Bu, ikinci bir işlemdir ve kesin iz kalmasına neden olmaktadır.

Derinin kimyasal yada dermabrazyon denilen tıraşlama yöntemi ile soyulması

Yüzeysel dövmelerde başarılı bir yöntemdir; ancak derin dövmelerde iz kalma riski fazladır ve işlem sonrası zordur.

Kriyotedavi ile dövme silme

Dövme olan deri bölgesinin dondurularak dövmenin silinmesidir. Etkinliği düşüktür ve iz kalma riski yüksektir.

Dövmenin dövme ile düzetilmesi

İstenmeyen dövmenin üzerine yeni bir dövme yapılarak şekil ya da renginin düzenlenmesidir. Bu yöntem günümüzde önerilmez. Özellikle titanium oksit gibi beyaz renkler içeren pigmentlerle dövmelerin kapatılması önerilmemektedir.

Dövmenin Lazer ile Silinmesi

Günümüzde en popüler ve etkinliği en yüksek yöntemdir. Kullanılan lazerler; Q-switched lazerler (Ruby, Nd:YAG, Alexandrite gibi), CO2 ve Erbium lazerlerdir.


Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency