Yaş ile birlikte vücut kokusu ve koku algısı değişmektedir.

40-70 yaş gurubundaki insanlara vücut kokuları ile ilgili sorular yöneltilmiş. %98 oranında vücut kokusundan rahatsız olduklarını ifade etmişler. Bunların % 19.9 ter kokusundan, % 16.8 kendi ve başkalarının vücut kokusundan, % 13.3 saç kokusundan, ileri yaşlarda olanların % 10.7 si koltuk altı kokusundan ve % 9.7 ise  tanımlanamayan vücut kokusundan yakınmaktalar.

Yaşla vücut kokusunu yapan uçucu kimyasallar da değişmektedir. Aşağıdaki tabloda bu değişim görülmektedir.



Mesela 2-nonenal bir doymamış bir aldehittir. 40 yaşın altında insanlarda bulunmamaktadır. Daha çok 40 yaşın üzerinde saptanmakta ve vücuda mumumsu, eskimiş pomat kokusu vermektedir.

2-nonenal balıkımsı hatta resin benzeri bir kokuya da neden olabilmektedir.

Yaşlılarda terden kaynaklanan kokuda sıklıkla öz bakımlarının azalması da rol oynamaktadır. 

Bunun dışında yaşlılarda terde “ω10 doymamış yağ asitleri” ve “ω7 doymamış yağ asitleri” yüksek bulunmuştur. Bunlar hava ile yada bakteriler ile okside olduklarında koku ortaya çıkmaktadır. Örneğin “palmitoleic acid” oksidize/metabolize olduğunda eskimiş pomat gibi bir koku ortaya çıkmaktadır.

Yaşlılarda koku analizinde 2-nonenal gibi diğer aldehidler, butirik ve valerik asit gibi yağ asitleri ve düşük molekül ağırlıklı yağ alkolleri saptanmıştır.

Yaşlılarda bir sülfat yapısı olan dimetilsülfon sırt üst kısmında gençlere göre daha yüksek oranlarda bulunmuştur.

Bunun dışında benzotiyozol sırt ve üst kolda yaşlılarda yüksek bulunmuş.

Yaşlılarda koltuk altı kokusundan nonanyonik asitler sorumlu tutulmakta. Bu eski ve yanmış kızartma yağı gibi bir kokuya neden olmaktadır. 


Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency