- Gösterim: 16942
Siringoma derimizde bulunan ekrin ter bezlerinin kanallarının epidermis içerisinde kalan bölümü olan akrosiringiumdan köken alan bir adenomdur(iyi huylu tömoral yapılar).
Klinik olarak deriden kabarık, 3 mm den küçük, deri renginde veya daha koyu-pigmente küçük deriden kabartılar-papüller şeklinde görülür.
Vücutta yerleşim yerine göre göz çevresi, genital bölge, saçlı deri ve el ve ayaklar gibi vücudun uç noktaları-akral tutan siringomlar şeklinde sınıflandırılabildiği gibi, tek bir anatomik alana yerleşen lokal form, ailesel form, Down sendromu ile ilişkili form ve tüm vücutta yaygın görülen çok sayıda siringomanın görüldüğü "erüptif siringoma" olarakta sınıflandırılmakta.
Vücutta yaygın olarak gördüğümüz erüptif siringom nadir görülen bir klinik fromdur. Genellikle ergenlik döneminde başlamakta. Erüptif siringom hiçbir nedene bağlı olmadan olabileceği gibi, bazı hastalıklar, anomaliler ve ilaçlar ile ilişkilendirilmiştir. Diyabet ve hipertiroidizm gibi metabolik hastalıklar, bir genodermatoz olan Nicolau–Balus sendromu (siringomlar + miliya + atrofoderma vermikulata) ve Down sendromu ile ilişkisini gösteren çalılşmalar var. Ayrıca epilepside kullanılan ilaçlardan karbamazepin ve valproik asitin erüptif siringomu tetikleyebileceği gösterilmiştir.
Göz çövresinde özellikle göz kapağında siringomlar en sık görülen klinik formudur. Sıklıkla kadınlarda ve orta yaşlarda gözlenmekte.
Siringomalar benign-iyi huylu karekterleri ile sadece kozmetik şikayetlere neden olmaktadır. Kendiliğinden iyileşme gösterebilmeleri oldukça nadirdir.
Siringomanın deride yerleşimi epidermis ve dermal yapıları içerisine aldığı için özellik göstermektedir. Srigomanın cerrahi olarak çıkarılması, elektrokoagülasyon uygulaması, kriyoterapi ve dermabrazyon gibi tedaviler kulanılmakla birlikte kötü kozmetik sonuçlar yaratmaktadır.
Bening deri lezyonlarında kullanılan 10.600 nm dalga boyuna sahip CO2 lazer, fraksiyonel modu siringomada kullanılmakta. Fraksiyonel modu deride epidermisten dermisin istenilen derinliğine kadar mikro termal ısı hasarları ile mikro holler açmakta. Uygulama sonrası deride kontrolü derinlikte ve ısıda yaratılan daku hasarı dermiste yeni kolajen, elastin ve destek doku artışı sağlanmakta buda hedeflenen deri lezyonunun yapısal özellikerini değiştirmekte. CO2 lazerin farksiyonel modu siringomada 1-2 ay ara ile 2-3 seans kullanılmış. Kozmetik sonuçları orta düzeyde.
Son yıllarda CO2 lazer fraksiyonel modu dışında özel bir teknik olan "pinhole tekniği" ile kullanılmaya başlandı. Bu yöntemde deri üzerinde uygulayıcı tek tek deri üzerinde bir yada daha fazla sayıda mikro holler açmakta. Bu tenik özellikle deride yanık sonrası gelişen skarların tedavisinde başarı ile kullanılmakta.
CO2 lazerin spot atış modu super pulse syringomada daha başarılı sonuçları ile kullanılmakta. Uygulama 2 ay ara ile 2-3 seans yapılmakta. Uygulamadan 20-30 dakika önce lokal anestezik kremler uygulanmakta. Stringoma lezyonu üzerini kaplayacak şekilde 1-3 mm aralıklar ile lazerle pinholler açılmakta. Sonrasında 3-5 gün antibiyotikli pomadlar kullanımı istenmekte. Kozmetik sonuçları oldukça yüksektir.