Alında ön saç çizgisi-anterior hairline (AHL) yüz ile saçlı derinin sınırını oluşturan önemli estetik alanlardan birisidir.

AHL yerleşimi ve şekli; ırklara, cinsiyete, yüzün yapısına ve saç dökülme derecesine göre değişmektedir.

 

Saç ekiminde doğal ve estetik bir sonuç için AHL nin kişiye özgü yeniden yapılandırılması son derece önemlidir.

AHL nin yeniden yapılandırılmasında her kişiye özgü değerlendirme ve estetiğin arkasındaki matematiksel oranlar kullanılmakta.

Bunları açıklamaya başlamadan önce ön saç çizgisinde bazı tanımlamaları açıklayalım

  • Ön saç çizgisinin orta noktası-Midfrontal point -MFP; alın ön saç çizgisisnin orta noktası 
  • Frontotemporal açı-Frontotemporal angle-FTA; ön saç çizgisinin şakakların üst kısmında sağ ve sol yanda seyrekleşerek geriye çkilmesi ile olışan açılanma
  • Temporal saçların öne yaptığı çıkıntı-temporal peak (TP); sağ ve sol şakak alanındaki saçların öne yaptıkları çıkıntılar

Bu yapıların birleşmesi ile ortaya çıkan AHL aşağıdaki resimde olduğu gibi farklı şeklerde olabilir. Hangisinin seçileceği saç ekimi yapılacak kişinin daha önceki AHL sine, cinsiyetine göre ve yüz şekline göre değişmektedir. Örneğin düz ve hilal daha çok kadınlarda tercih edilmekte.

Saç dökülmesi olan erkeklerde AHL çizgisinin belirlenmesinde yüzün üst, orat ve alt estetik bölümlerinin uzunluklarına göre karar verilmektedir. 

Aşağıdaki örnekleme yüzün üst bölümünün 8±1 cm olduğu yüz fromları için hazırlanmıştır. Eğer yüzün üst kısmı 6 cm ise buna göre değerler değişecektir.

Buna göre matematiksel algoritma

  • Glabellanın yani kaş ortasında yumuşak dokunun en belirgin ön noktasının belirlenmesi ve bu nokta A olarak tanımlanacak.
  • Bu noktadan orta hatta 8 cm yukarda AHL nin orta noktası yani MFP belirlenmesi ve bu nokta B olarak tanımlanacak. 8 cm ± 1 olarak değişebilmektedir.

  • A noktasından yatay düzlemde sağ ve solda 8 cm uzaklıkta 2 noktanın belirlenmesi ve bunlar E and E’ olarak tanımlanacak.

  • Gözün en dış köşesi olan dış kantusları E ve E' birleştiren çizgiler çizildiğinde bunların E ve E' den 8 cm yukarısında frotopemporal açılanma-FTA belirlenir ve bunlar C ve C' noktaları olarak tanımlanacaktır. Bu noktalar B den yine 8 cm uzaktadır.

  • Sağ ve solda C-E ile C'-E' üzerinde şakalarda saçların öne yaptıkları açılanma-TP yer almakta. Sağ ve sol C-E ve C'-E' hattı üzerinde ve C ile C' den 5 cm altta yer almaktadır. 8/5 oranı 1.6 altın orandır.

 

  •  TP ler hafif bir eğimle favori saçları ile devam etmekte.

 

Bu matematiksel işaretlemede D-C-B-C'-D' kalacak olur ise;

Bu elde edilen saç ekimlerinde ideal ön saç çizgisidir. 

Hastanın sağ ve sol profilden değerlendirilmesinde algoritma;

Kulak ön çizgisinden başlayacak şekilde öne 2 cm aralıklar ile çizgiler çizilir. TP ve FTA bu çizgilere göre değerendirilmekte. TP öne 45-60 dercelik bi açı yapmakta.

Saç dökülmesinde kullanılan Norwood tarafından tanımlanan erkeksi tipte saç dökülmeleri ve yapılması gereken saç ekim planı bu yan değerlendirme ile yapılabilir.

 

 

 


Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency