Fototoksik Dermatitis,Berloque dermatitis sıklıkla yüz, boyun, kollar ve gövdeye yerleşerek hipepigmentasyon-lekeler yapan bir cilt hastalığıdır.

Boyunda sık görülmesi nedeni ile “Kolye dermatitis” olarakta bilinmektedir.



Lekelerin gelişmesine bergamotta bulunan bergapten( 5-methoxypsoralen) ve furocoumarinin (bunlara fotoaktif kimyasallar denilmektedir)  deriyle teması ve sonrasında güneş ve yapay ışık kaynaklarındaki UVA ye maruz kalınmanın neden olduğu bilinmektedir.

Leke gelişen kişide bu kimyasal maddelere karşı önceden aşırı duyarlılığın  olması gerekmemektedir. Yani bu kimyasalların  ilk teması ve UVA sonrasında leke hemen gelişebilmektedir.

Fotoaktif bu kimyasallar UVA ile birlikte  deride melanositlerin sayısını ve fonksiyonunu arttırmakta buda deride lekelere neden olmaktadır.

Fotoaktif kimyasallar bergamot dışında incir, limon ve limon yağı, lime, incir yaprağı, kereviz, dereotu, yaban havucu, havuç suyu  ve bazı süs bitkilerinde de bulunmaktadır.

Bergamot geçmişte kokusunun özelliği ile kolonya, parfüm ve kozmetiklerde yaygın kullanılmıştır. Ancak günümüzde Berloque dermatitis tanımlandıktan sonra kullanımı azaltılmış bu nedenle günümüzde bu lekeler daha az sıklıkla görülmektedir. Bergamot Doğu Akdeniz’de yetişen narenciye gurubundadır. Malesef Türkiye’de kozmetiklerde, parfümlerde , aftershavlerde, sabun ve şampuanlarda, kolonyada, aromoterapi yağlarında, bitkisel çaylarda ve soğuk içeceklerde halen kullanılmaktadır

Bergamontla uğraşan kişilerin ellerinde yamalar yada çizgiler şeklinde hiperpigmentasyonlar görülmektedir. Kadınların daha fazla kozmetik ve parfüm kullanması nedeni ile erkeklere göre daha fazla görülmektedir.

Lekelerin gelişiminde 2 klinik dönem bulunmaktadır. İlk dönemde bergamontun deri ile teması ile deride temas alanında kızarıklık, ödem, ağrı, kaşıntı, su toplması  ve deride ısı artışı gelişmektedir. Bu 1-2 hafta içerisinde kendiliğinden geçmektedir. İkinici dönemde ise aynı alanlara hemen sonrasında güneş teması olur ise lekelenme gelişmeke ve bu aylar hatta yıllar sürmektedir. Lekeler tipik olarak kahverengindedir ve bir sıvının damlaması ve deride akması şekilde belirgin leklerle görülmektedir.



Hoffman ve Habermann’ın likenoid toksik melanodermisi ise mesleğe bağlı hiperpigmentasyon örneğidir.

Vazelin gibi lubrikan yağlarla uzun süreli temas sonrasında güneşe maruz kalan yerlerde düzensiz sınırlı kahverengi morumsu pigmentasyon oluşumu, su toplamaları görülebilir.

Tedavi

Foto-aktif kimyasalların deriyle temasına karşı dikkatli olunmalıdır.

Yaz ve bahar döneminde, güneş ve açık alan aktivitelerinden önce (deniz, havuz, güneşlenme, piknik ve spor gibi)  parfüm, kozmetik, aftershave ve kolonya gibi maddeler kullanılmamalıdır.

Berloque dermatitisin ilk döneminde kozrtizon içerikli ilaçlar ve ağrı kesiciler kullanılabilmektedir.

Tüm yıl SPF değeri 50+ ve UVA tam korulmalı güneş koruyucular kullanılmalıdır.

Topikal ilaçlar Hidrokinon, tretionin, kojik asit, arbutin, azeleik asit kullanılmaktadır.

Lazer Uygulamaları

Fraksiyonel CO2 lazer ve Q swiched Nd YAG lazer birlikte kullanılmaktadır. 


Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency