Aktif akne tedavisinde sistemik ve topikal ilaçlar dışında kimyasal peelingler yapılabilir. Bu amaçla en sık kullanılan peeling ajanları TCAA, salisilik asit, mandelik asit  ve laktik asittir.

Akne Tedavisinde TCAA peeling

Akneli hastalarda % 15-35 konsantrasyonlarda TCAA kullanılmakta.

Bu amaçla hastanın yüzü temizlenerek dezenfektanlar ile cilt uygulamaya hazırlanır.

İlk olarak hastanın yüzünde kapalı ve açık komedonlar ile akne papüllere(püstüllere dokunulmaz) komedon ekstratörleri, 11 nolu bistüri ucu ve 18 gaouge iğne ile temizlenir. Bu uygulama akne cerrahisi olarak tanımlanmaktadır.

Sonra hemen üzerine TCAA peeling uygulanmakta. Akne cerrahisi uygulanan yerlerde TCAA bağlı olarak daha fazla pinpoint ve cloudy frosting gelişmektedir. Bu herhangi bir istenmeyen yan etkiye neden olmaz. 

TCAA tüm alana pinpoint frosting yada cloudy frosting oluşana kadar 1-4 kat uygulanır.  

Seans bitiminde çinko içerikli bir pomad ile uygulama alanına maske uygulanır ve 6-8 saat yüzde bu ürünün kalması istenir.

6-8 saat sonra hastanın yüzünü yıkaması ve seans aralarında sadece nemlendirici kullanması istenir. Son seasntan 1 hafta sonra normal akne topikal ilaçları kullanılmaya devam edilebilir.

Uygulama haftada 1 kez 4-6 seans şeklinde programlanmakta. Her seans öncesi gerekli lezyonlara akne cerrahisi uygulanmakta. Hasta uygulama sırasında gündüz güneşten koruyucu kullanmalıdır. Bu peeling ve akne cerrahisine bağlı postinflamatuar hiperppigmentasyon gelişimini azaltacaktır.

Akne Tedavisinde Laktik Asit Peeling

Aktif akne tedavisinde % 88 konsantrasyonda laktik asit kullanılmakta. Laktik asit bir AHA bileşiği.

Uygulama öncesi hastanın yüzü temizlenerek, dezenfektanlar ile cilt hazırlanır.

Pamuk aplikatör ile ilk katman laktik asit cilde uygulanır. 3 dakika sonra hafif bir frosting gözlenir. Sonra tüm uygulama alanı su ile yıkanır. Hastalar uygulama sırasında 2-5 dakika kadar süren batma hissi olduğunu ifade etmekte. 

15-30 dakika soğuk kompres uygulanır ve sonrasında tüm yüze hidrokortizon içeren 1% pomad yada çinko içeren pomad uygulanır.

Hastanın günde defa yüzünü yıkaması ve sonrasında mupirosin yada fusidini asit içeren bir krem kullanması istenmekte.

Yüzü yıkanması için 17’ litre ılık suya 1 çay kaşığı elma sirkesi konularak elde edilen solüsyon kullanılabilir. Bu yıkama işlemine  5 gün devam edildikten sonra normal cilt temizleme ürünlerine dönülmekte.

5 gün sonra gündüz güneşten korunma akşam hidrokortizon krem uygulanır.

2 hafta bitiminde diğer seans uygulanmakta.

laktik asit TCAA göre daha zayıf etkili bir peeling ajanıdır. %35 lik TCAA ile 1 seans 3 seans % 88 laktik asit peeling eşittir.

 

 

 

 


Adres: Esentepe Mah. Cevizli D 100 Güney Yanyol Lapishan 25/2 Soğanlık, Kartal / İSTANBUL
GSM: 0532 624 21 27
Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.



© 2020 Hakan Buzoğlu. All Rights Reserved.
ByFlash Web Agency